Crazy Crazy Crazy (Rich)
Crazy Rich Asians is het begin van een trilogie van de hand van Kevin Kwan. Als je het boek omdraait en de achterkant bekijkt is dit dé nieuwe, hilarische chicklit/feelgood serie die iedereen moet lezen voordat de verfilming uitkomt in augustus. Dorien van de Readers Club en Sigried van de Literatuur Club doken in de serie om uit te zoeken of hij de moeite waard is.
Door Dorien (en Sigried)
Crazy Rich Asians
Het verhaal
In het eerste boek leren we de karakters van de serie kennen. In de hoofdrol Nick Young, een geschiedenisprofessor uit New York. Als zijn beste vriend gaat trouwen, besluit hij zijn vriendin, Rachel Wu, mee te nemen naar zijn geboorteland Singapore om haar aan zijn familie voor te stellen. Wat Rachel echter niet weet, is dat Nick uit een rijke familie komt. Niet gewoon een rijke familie, niet een superrijke familie, maar een crazy rich familie.
Ons oordeel
In dit eerste deel worden de personages voorgesteld. En dat zijn er een hoop. Het is maar goed dat er aan het begin van het boek een stamboom staat van deze ingewikkelde familie, anders was het niet bij te houden. Het continu heen en weer bladeren en de vele nieuwe karakters, die telkens weer beschreven worden, maken dat het boek traag op gang komt, zeer traag. Ook moet je in het begin veel wennen aan de lay-out van het boek. Kevin Kwan legt veel dingen die gebeuren en gezegd worden in het boek uit in voetnoten (zoals uitspraken en gerechten die gegeten worden). Op zich is het leuk om op die manier een stukje mee te krijgen van de cultuur in Singapore, maar het zorgt er wel voor dat je soms het verhaal wat kwijtraakt; zeker als een voetnoot een halve pagina in beslag neemt. Als het verhaal eenmaal op gang komt zit het tempo er flink in. Het chicklit gehalte lag voor Sigried hoger dan verwacht. Het boek leest bijna als een soap met al het geroddel en pesterijen. De meeste personages blijven zeer oppervlakkig en sommige zijn zelfs ronduit irritant. De uitgebreide beschrijvingen van alle huizen, de kleding en juwelen zijn in het begin leuk om te lezen. Als het verhaal vordert, gaat dit op den duur wel vervelen. Dit leent zich waarschijnlijk wel uitermate goed voor de verfilming die er deze zomer aan zit te komen. Het verhaal wordt aan het einde van het boek redelijk afgerond. Er wordt niet echt geëindigd met een cliffhanger, maar de nieuwsgierigheid naar de andere karakters werkt de interesse voor het volgende deel.
China Rich Girlfriend
Het verhaal
Het tweede deel van de serie pakt het verhaal op een paar maanden na het einde van deel één. In dit deel leren we meer over Rachels achtergrond en haar, blijkbaar ook erg complexe, familie.
Ons oordeel
Omdat we de meeste personages al kennen in dit deel zit het tempo er gelijk lekker in. De irritante karakters zijn ook iets minder prominent aanwezig. De personages uit het eerste boek die weer terugkomen in dit deel worden wat verder uitgediept waardoor je meer met ze mee gaat leven. Dit is dan ook voor ons beiden de favoriet uit het drieluik. Dit boek is minder voorspelbaar en daardoor spannender om te lezen. Er zijn genoeg wendingen om je als lezer geboeid te houden. Echter onbrak ook in dit deel, net als in zijn voorganger, de beloofde hilariteit. Hardop lachen is er nog steeds niet bij geweest.
Rich People Problems
Het verhaal
In dit laatste deel zijn we vijf jaar verder. De familie van Nick komt na al die tijd weer eens in zijn geheel bij elkaar omdat er heftige dingen aan de hand zijn. Nick vliegt voor het eerst in vijf jaar weer terug naar zijn familie in Singapore. Hier bereikt de achterklap en schijnheiligheid zijn hoogtepunt.
Ons oordeel
Bij dit boek lopen onze meningen voor het eerst wat uiteen. Sigried was duidelijk niet overdonderd en vindt dit boek dan ook het minste van de drie. De grote nadruk op de garderobe van de karakters en de schone schijn die opgehouden werd irriteerden haar. Ondanks het hoge tempo kon het boek haar niet pakken. Het hoge cliché-gehalte van de personages droeg hier vooral aan bij. Hoewel ook Dorien niet overdonderd is door dit boek, vond ze het wel prettiger lezen dan het eerste deel. Doordat je de personages nu beter kent, weet je een beetje wat je van ze kan verwachten. Dit maakt het verhaal wat voorspelbaar, maar maakt ook dat het een stuk makkelijker leest dan de eerste twee boeken. Pluspunt is het kleine stukje historie wat je meekrijgt vanuit de verhaallijn van de oma van Nick.
Eindoordeel
Globaal ontbrak vooral de humor. Vanuit de uitspraken die op het boek staan en de dingen die we vooraf over dit boek lazen, verwachtte wij toch echt wel een boek waarbij je regelmatig hardop zou moeten lachen. Maar dit is welgeteld nul keer voorgekomen. Wij komen tot de conclusie dat het een aardige serie is die vooral leuk is voor mensen die van soap houden, van drama en van echte chicklit. Je moet dan wel tegen verwende karakters kunnen die veel klagen, over dingen die in de ‘normale’ wereld eigenlijk te belachelijk voor woorden zijn. Meer (of ook) zin om de film te gaan bekijken in augustus? Hier alvast de trailer:
Hou jij van Chicklit? Spreekt deze serie jou aan?