De klassieke oudheid vandaag
Als voormalig studente Latijn, hou ik van de Griekse en Romeinse cultuur en verhalen. Ik hield ervan om de Romeinse en Griekse mythen te lezen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik nu nog altijd graag boeken over de Grieken, Romeinen en hun mythen lees. Hou jij er ook van? Of nog niet, maar wil je best wel eens kijken of verhalen over de klassieke oudheid je bevallen? Hier zijn alvast een paar boeken die ik zelf heel goed vond of die heel hoog op mijn verlanglijstje staan.
Door: Lotte
The Song of Achilles – Madeline Miller
Dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van Patroclus, een jonge prins die verbannen is uit zijn eigen land. Hij wordt opgevangen door koning Peleus, de vader van Achilles. Patroclus is liever op zichzelf en brengt zijn dagen door met zelfmedelijden als gezelschap, tot Achilles zijn oog laat vallen op de verbannen prins. Hoewel de twee jongens niet meer kunnen verschillen, bouwen ze toch een hechte band op. Maar wanneer Achilles en Patroclus naar Troje worden geroepen om te vechten voor de mooie Helena, staan hun vele beproevingen te wachten. Is hun band sterker dan wat ze zullen doorstaan?
Het verhaal van Achilles is waarschijnlijk een van de meest bekende mythen. Ik wist hoe dit boek ging aflopen. Maar terwijl ik het las, bleef ik hopen op een ander einde. Dat geeft aan hoe erg ik meeleefde met de personages. Madeline Miller creëert sympathieke personages die je liefst zo lang mogelijk bij je houdt.
Mythos – Stephen Fry
In het dagelijkse leven is Stephen Fry een manusje-van-alles: schrijver, acteur, dichter, columnist, comedian ... Zijn boek bevat een humoristische ondertoon, maar Stephen Fry focust vooral op de relevantie van mythen voor mensen vandaag. Hij haalt oude verhalen van onder het stof en geeft hun een welverdiend plaatsje in de moderne maatschappij. In het voorwoord van dit boek zegt Stephen Fry: "There is absolutely nothing academic or intellectual about Greek mythology; it is addictive, entertaining, approachable and astonishingly human." Hij wil heel graag de lezers bereiken die nog geen voorkennis van de mythen hebben en daarom mocht Mythos zeker niet in dit lijstje ontbreken.
Dit boek staat op mijn verlanglijstje. Stephen Fry's humor en het feit dat hij de Griekse mythologie tot bij iedereen wil brengen spreken mij wel aan. Ik verwacht een nieuwe kijk op vele verhalen en daar ben ik erg benieuwd naar.
Imperium – Robert Harris
Imperium is het eerste deel in de 'Cicero' trilogie van Robert Harris. Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Tiro, de slaaf en vertrouweling van senator Cicero. Tiro vertelt hoe zijn meester het opnam tegen de beroemde advocaat Hortensius die was ingehuurd door de invloedrijke landvoogd Verres. Iedereen dacht dat Cicero de zaak zou verliezen, maar dat gebeurde niet. Cicero kende de wet beter en voerde onweerlegbaar bewijsmateriaal aan. Dit boek is gebaseerd op de biografie die de historische persoon Tiro schreef over Cicero, maar die verloren ging tijdens de middeleeuwen.
Dit boek is een aanrader van mijn lerares Latijn. Dat op zich was al reden genoeg om hem aan mijn lijstje toe te voegen. Het boek heeft dan ook nog eens goede kritieken, dus ik wil het zeker lezen.
Circe – Madeline Miller
Opnieuw een boek van Madeline Miller, maar deze keer niet over de menselijke helden. Wel over de banneling van de goden, Circe. Circe is de dochter van de zonnegod Helios, maar ze is niet machtig noch adembenemend. Niets speciaal. Tot ze ontdekt dat ze kan beheksen. De goden voelen zich bedreigd en verbannen haar. Circe hoopt vriendschap te vinden bij de mens. Maar een vrouw alleen heeft het nooit makkelijk in een mannenwereld. De naïeve godin wordt bedrogen door zowel god als mens en zal moeten beslissen wat ze wil bereiken en bij wie ze wil horen. Terwijl verschillende andere mythes de revue passeren, leert Circe wat het is om op eigen benen te staan.
Circe wil ik absoluut lezen sinds ik bij de Readers zit. Mijn mede-Readers zijn laaiend enthousiast over dit boek. Bovendien vond ik The Song of Achilles heel goed. Dan kan het niet meer fout lopen volgens mij.
Caligula – Simon Turney
Vandaag is Caligula vooral gekend om zijn wreedheid. Maar hoe is het zover kunnen komen? In dit boek vertelt zijn zus Livilla hoe Caligula veranderde van een ondeugende jongen in een wrede en berekende keizer. Na een zware jeugd waarin Caligula en Livilla iedereen behalve elkaar verliezen en Rome op zijn kop staat, zou een rustiger tijdperk met Caligula als keizer moeten aanbreken. Maar voor de jonge heerser zijn de onrustige tijden nog niet gepasseerd. Hij incasseert klap na klap en verliest zichzelf om de paranoïde keizer te worden zoals wij hem vandaag zien.
Dit boek viel me op in de Ready to Read. Ik ken Caligula enkel als wrede en paranoïde keizer. Door de korte inhoud van dit boek te lezen, besefte ik dat ik geen enkel idee van zijn achtergrond heb. Nu ben ik dus nieuwsgierig. Wat is het verhaal van deze keizer? Ik wil het weten. Ofwel, nog een boek op mijn verlanglijstje.
Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om een boek over de Grieken of Romeinen te lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Als je dat wel al gedaan hebt, wat zijn dan jouw favorieten?