Hot or Not: Everless
Everless is de nieuwste YA sensatie van dit moment. Op Hebban is momenteel de eerste Epic Reads leesclub aan de gang rondom dit boek en ook Readers Dorien, Kayla en Demi hebben het boek mogen lezen. Wat zij ervan vonden lees je hieronder!
Door: Dorien, Kayla en Demi.
Part 1: De gelijkenissen
Het eerste wat ons drieën opviel waren de sterke gelijkenissen tussen dit boek en andere YA series.
Demi: Wat mij gelijk bekend voorkwam, was het begin van het boek. Het hoofdpersonage, Jules, loopt rond in het bos om te jagen. Dit kennen we natuurlijk ook van boeken als The Hunger Games en A Court of Thorns and Roses – beiden ook eerste delen van een serie waarin een vrouwelijk hoofdpersonage (illegaal) jaagt in het bos om voor haar gezin te kunnen zorgen.
Kayla: Een meisje dat als bediende gaat werken om achter de waarheid te komen is een veel terugkomend onderwerp. Wanneer Jules onverwacht nieuws over haar vader krijgt te horen, trotseert ze alle gevaren door de persoonlijke bediende van de koningin te worden. Dit zie je terug in An Ember in the Ashes van Sabaa Tahir, waar de hoofdpersoon door het verzet als bediende naar de militaire academie wordt gestuurd om als spion te werken. Ook in Always a Witch van Carolyn MacCullough gaat de hoofdpersoon als bediende aan het werk voor de vijandelijk familie. Gelukkig is er ook altijd een vriendelijk gezicht in de donkere gangen waar ze hun tijd in doorbrengen.
Dorien: Ik moest tijdens het lezen ook gelijk aan een hoop andere YA fantasy boeken denken die in de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen. Een jonge vrouw als hoofdpersoon die haar eigen krachten niet kent, hierbij moet ik dan ook meteen denken aan Red queen van Victoria Aveyard. Ook komt er weer een adelijke familie in voor die veel lijkt op de families die we kennen als boeken uit Throne of glass van Sarah J. Maas en The selection van Kiera Cass.
Part 2: Hot or Not?
Jules
Het hoofdpersonage van Everless is Jules. Samen met haar vader woont ze in een hut bij het bos en leeft ze een karig bestaan. Ze kunnen nog maar net de eindjes aan elkaar vastknopen. In een Young Adult, maar eigenlijk elk boek natuurlijk, is het belangrijk om een hoofdpersonage te hebben met wie je kan meeleven. Voldeed Jules aan onze verwachtingen? Dorien was in het begin niet gelijk onder de indruk: “Ik dacht, daar gaan we weer... Een jonge meid als hoofdpersoon die in een nare situatie zit, onderaan de pikorde en haar eigen krachten niet kent.” Kayla kon zich daar wel in vinden: “Jules is een standaard hoofdpersoon. Ze is een meisje in haar tienerjaren dat alles doet om voor haar vader te zorgen. Ondanks de vele heftige ontdekkingen die ze doet, ondergaat ze niet veel veranderingen. Ze blijft het hele boek redelijk hetzelfde; ze wordt hooguit wat minder impulsief.” Demi was het hier allemaal ook wel mee eens: “Ik heb het gevoel dat Jules niet zo goed was uitgewerkt als ze had kunnen zijn. Ze heeft een mysterieuze achtergrond en ontdekt veel in het boek, maar we duiken nooit een keer écht in haar gedachten. Ze is sympathiek genoeg om de lezer naar zich toe te trekken, maar er was geen moment waar ze echt boven andere hoofdpersonages in andere boeken uitstak.”
Plot en schrijfstijl
In de wereld van Everless, is tijd letterlijk geld. Daar is nog een schepje bovenop gedaan: er zijn zogeheten bloedmunten gesmeed uit het bloed van mensen. Deze moeten opgelost worden in een drankje en worden ingenomen om zo langer te kunnen blijven leven. De armen leven haast van dag tot dag en worden niet oud. De rijken leven onnatuurlijk lange levens en lijken niet ouder te worden. Jules is een arm meisje, ooit gevlucht uit het kasteel waar haar vader een smid was, en moet nu haar vader en zichzelf in leven zien te houden. Dan doet zich een kans voor om weer in het kasteel te gaan werken en Jules pakt die kans met beide handen aan zonder iets tegen haar bezorgde vader te zeggen. In het kasteel komt ze oude vrienden en vijanden tegen en is er niemand die ze echt kan vertrouwen. Om elke hoek schuilt het gevaar dat ze ontmaskerd wordt als het meisje dat daar vroeger rondliep en wanneer Jules steeds meer geheimen ontrafelt blijkt algauw dat er meer aan de hand is in het kasteel – en met Jules. Kon de plot en de opbouw ons bekoren? Demi vond het concept van tijd en bloed origineel in het boek, al had ze het al eerder gezien net als andere Readers in de film In Time. “De opbouw was goed en nooit langdradig. De bekende elementen van een YA/fantasy boek werden wel afgestreept (arm meisje die voor haar familie moet zorgen, krijgt de kans om hun omstandigheden te verbeteren op een gevaarlijke plek, etcetera), maar voor een debuut was het verhaal interessant en leuk genoeg om door te willen blijven lezen.” Kayla vond Everless ondanks de typische YA kenmerken, niet per se voorspelbaar. Ze zag sommige delen wel van verre al aankomen. "Tijdens het lezen zal je toch goed moeten nadenken over wie er te vertrouwen is en wie niet. Het magische stelsel wordt duidelijk uitgelegd in het boek. De mythen over het ontstaan van de bloedmunten die tijd bevatten zijn leuk door het verhaal verweven en zijn ook belangrijk voor het verloop van het verhaal.” Dorien was het er mee eens dat de clichématige elementen in het boek niet automatisch betekenden dat het verhaal niet boeiend was. “Er kwamen meer en meer aspecten bij die dit verhaal toch anders maakten dan andere verhalen. De schrijfstijl leest prettig en zorgt ervoor dat je je makkelijk en snel door het boek beweegt. Er blijft gedurende het hele boek een spanning hangen waardoor je wilt weten hoe het verder gaat en hoe het afloopt.”
Eindoordeel
Kayla: Ik geef het boek drie sterren. Er zat net genoeg diepgang in om door te lezen, maar vooral de personages hadden complexer gekund. Het taalgebruik is vrij simpel, wat het voor de beginnende lezer Engels goed begrijpbaar maakt, maar voor de gevorderde lezer een beetje saai.
Dorien: Het is een boek dat ik door het hoge leestempo waarschijnlijk snel weer zal vergeten. Dat betekent dat, als het vervolg uitkomt, ik dit boek nog een keer zal moeten lezen voor ik aan het tweede deel kan beginnen. Maar hij is het herlezen wel waard, dus dat ga ik zeker doen als deel twee eraan komt! Van mij krijgt het boek drie en een halve ster.
Demi: Everless is een interessante introductie van een nieuwe Young Adult-reeks en een goed debuut. Sommige stappen die het boek neemt zijn niets nieuws en zullen bekend aanvoelen. De toevalligheden en de enorme vaart zijn soms lastig bij te benen en halen je als lezer een beetje uit het verhaal. Er zijn wel genoeg elementen die je laten doorlezen en uitkijken naar het volgende deel. Van mij kreeg het boek drie sterren.
Hebben jullie Everless al gelezen en wat vond je ervan? De Epic Reads leesclub is aan de gang rondom dit boek. Als je nog wilt inspringen met een eigen exemplaar kan dat en wordt zelfs aangemoedigd! Als je een fan bent van het YA genre: Wanneer is volgens jou een YA boek geslaagd?