Film Friday: The Grinch
Welkom bij de eerste Film Friday van de Readers! The Meaning of Christmas is voor veel mensen belangrijk en wat past daar beter bij dan The Grinch? In deze Film Friday zetten Readers Annemieke en Yvonne de film en het boek naast elkaar.
Door Annemieke & Yvonne.
"The Grinch hated Christmas! The whole Christmas season!
Now, please don't ask why. No one quite knows the reason.
It could be his head wasn't screwed on just right. It could be, perhaps, that his shoes were too tight.
But I think that the most likely reason of all may have been that his heart was two sizes too small."
.
Het boek, geschreven door Dr. Seuss en uitgebracht in 1957, vertelt het verhaal over een personage "The Grinch" die helemaal niets met Kerstmis heeft. The Grinch vindt het zelfs zo verschrikkelijk dat hij Kerst probeert te saboteren door alle versieringen en cadeautjes te stelen. Helaas voor hem blijkt dat "the Meaning of Christmas" veel belangrijker is dan al deze glitz 'nd glam.
De film, geregisseerd door Ron Howard en uitgebracht in 2000, heeft eenzelfde boodschap, maar gaat een stuk dieper in op het leven van The Grinch. De film vertelt meer over zijn verleden en waarom hij zo'n hekel aan deze feestdag heeft gekregen. Iets wat in het boek niet aan bod komt. Ook komt één bepaald karakter, namelijk Cindy Lou, tot leven in de film, terwijl ze in het boek slechts een kleine rol speelde.
"It came without ribbons! It came without tags!
It came without packages, boxes or bags!"
And he puzzled three hours, till his puzzler was sore.
Then the Grinch thought of something he hadn't before!
"Maybe Christmas," he thought, "doesn't come from a store.
Maybe Christmas... perhaps... means a little bit more!"
In beide versies blijft "the Meaning of Christmas" centraal staan en dat is natuurlijk ook de grote boodschap van The Grinch. The Grinch zelf is op een uitstekende manier neergezet en spat van het scherm af. Ondanks dat de pentekeningen in het boek zwartwitrood zijn, zijn de herkenningspunten uitstekend in tact gehouden. En wist je dat Jim Carrey 92 dagen lang in de Grinch make-up heeft gezeten? Elke dag duurde het 3 uur voordat hij The Grinch was en na het filmen nogeens een uur voordat hij weer Jim Carrey was!
Buiten de kenmerken van The Grinch, zijn er natuurlijk nog meer overeenkomsten. De rijmpjes uit het boek komen op mooie en milde wijze terug in de film en ook de naam van de hond, Max, is gelijk gebleven. In de film zijn de uitbreidingen qua tekst op passende wijze uitgevoerd, door de rijm uit het boek door te voeren.
Het oordeel:
Annemieke verloor haar hart aan het boek. Op mooie en geheel eigen wijze zet Dr. Seuss de betekenis van Kerst om in een verhaal voor jong en oud. Het was dan ook een overduidelijke winnaar ten opzichte van de film. Waar Cindy Lou (gespeeld door Taylor Momsen) en de song Where are you Christmas (uitgebracht als Kerstsingle door Faith Hill) hartverwarmend zijn, mist de film de kracht van het boek. Desalniettemin zijn zowel de film als het boek, een aanrader om samen met het gezin van te genieten tijdens de Kerst. Scores: 4 sterren voor het boek en 3,5 voor de film.
Voor Yvonne was het boek ook de overduidelijke winnaar. Ze is geen fan van Jim Carrey in het algemeen omdat hij zo druk is, maar toch heeft hij door de geweldige acteerprestaties een kleine opening naar haar hart gevonden. Toch is de conclusie dat de film over het algemeen wat te druk was en het boek gewoon perfect. Scores: 4 sterren voor de film en 4,5 voor het boek.
Voor alle liefhebbers van The Grinch een tip voor Kerst volgend jaar. Naar verwachting is vanaf 14 November 2018 een 3D computergeanimeerde versie genaamd Dr. Seuss' The Grinch te zien in de Nederlandse bioscoop.
Hebben jullie ook het boek gelezen en/of de film gezien? Wat is jullie favoriet?