Film Friday: The Mountain Between Us
Het is alweer tijd voor een nieuwe Film Friday! Vandaag is The Mountain Between Us aan de beurt. Met Valentijnsdag in het vooruitzicht, leek het ons leuk er iets romantisch van te maken. Is de film net zo mooi als het boek of misschien zelfs mooier omdat de prachtige, besneeuwde bergen in beeld worden gebracht? Zet de kaarsjes gezellig aan en vergelijk zwijmelend met ons mee!
Door: Yvonne
The Mountain Between Us is geschreven door Charles Martin en voor het eerst uitgebracht in 2010. Het vertelt de bizarre overlevingstocht van Ben Payne en Ashley Knox, die neerstorten in de wildernis van High Uintas. Zonder rantsoen moeten ze zien te overleven en zorgen dat ze uit deze benarde situatie komen. Honger, kou en verlangen spelen een grote hoofdrol in het boek en de beeldend geschreven tekst sleept je mee de bergen in.
De film, geregisseerd door Hany Abu-Assad en uigebracht in 2017, vertelt het verhaal van Ben en Alex. Net als in het boek, storten zij storten ook neer in de wildernis van High Uintas en hebben vervolgens een helse klus om thuis te komen. Opnieuw spelen de prachtige bergen een grote rol.
Eigenlijk kan bij deze film nauwelijks over een boekverfilming gesproken worden. Het is zó losjes gebaseerd op het boek, dat eigenlijk alleen de voornaam van Ben, de naam van het gebergte en het idee dat een vliegtuig neerstort in de bergen vergelijkbaar zijn. Het is dan ook niet aan te raden om ze snel achter elkaar te bekijken of lezen, omdat je waarschijnlijk gaat vergelijken en een van de twee dan een teleurstelling zal zijn. De film is prachtig en menig natuur- , romantiek- en avontuurliefhebber zal genieten van de beelden. Maar het boek en de film zijn zo anders dat er meer verschillen dan overeenkomsten zijn.
De namen zijn anders, zoals gezegd is eigenlijk alleen de voornaam van Ben hetzelfde. Zijn achternaam is in de film veranderd naar Bass, Ashley Knox heet in de film Alex Zonder Achternaam, de piloot transformeert van Grover naar Walter en de vrouw van Ben heet ineens Sarah in plaats van Rachel. Ook de hond is niet de hond zoals beschreven met de naam Tank/Napoleon, maar een vrolijke labrador die geen naam krijgt.
Het boek zet vooral Ben neer als de grote held. Hij is chirurg van beroep en heeft hardlopen als hobby. Hierdoor weet hij probleemloos Ashleys gebroken been te zetten en verkeert hij in de conditie waardoor hij kan jagen. Wellicht speelt feminisme hier een rol, want in de film is het juist Alex die het roer in handen neemt. Haar gebroken been is niet zo'n last dat ze twee weken niets anders kan dan liggen en met een beetje pijn en onhandige stapjes is zij dan ook degene die op onderzoek uit gaat. Door wat ongelukkige situaties is Ben degene die in de film achterblijft.
Waar in het boek de honger en kou heel erg goed naar voren komen en liefde op een laag pitje staat, is dit in de film andersom. De liefde speelt een flinke rol en hierdoor is het meer een romantisch avonturenverhaal met hoop op een goed einde, dan de aangrijpende overlevingstocht uit het boek. Honger lijken ze niet te hebben en op wat bibber-momentjes en de prachtige witte achtergrond na, is er van de kou ook niet veel te merken. Dit is jammer, omdat de beelden van sneeuw in films vaak veel impact kunnen hebben en dat is hier niet het geval.
Nog een groot gemis is de verhaallijn van de voice-recorder van Ben en Rachel in het boek. Er is wel een voice-recorder, maar deze heeft geen grote rol en laat deze tweede verhaallijn in de film absoluut niet tot haar recht komen.
De film is prachtig, dat is een ding dat zeker is. Maar voor een vergelijking met het boek heeft het gewoon te weinig raakvlakken en het is dan ook aan te raden om jezelf wat rust te gunnen nadat je één van de twee beleefd hebt. De film krijgt van mij 2,5 sterren, het boek 4 sterren. Vooral het ontbreken van de voice-recorder was een gemis in de film, omdat er nu een hele belangrijke verhaallijn mist. De regisseur heeft dit echter erg goed aangepakt en laat het gewoon bijna helemaal verdwijnen. Dus als je het boek niet gelezen hebt, zul je dit tijdens het kijken van de film ook niet missen.
Heb jij het boek al gelezen of heb jij je juist vermaakt met de film? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de comments!