Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Film Friday: Where the Crawdads Sing

op 10 februari 2023 door

Een in 2018 verschenen debuutroman, gepubliceerd toen de auteur bijna zeventig jaar oud was, twee keer verkozen tot Hebban Favoriet van het jaar (in 2020 en 2022) en vorig jaar verfilmd: we hebben het natuurlijk over het nog steeds razend populaire Where the Crawdads Sing van Delia Owens. De Readers onderzoeken welke van de twee beter is, het boek of de recente film?

Door Laurie en Lieke

Where the Crawdads Sing (NL: eerst vertaald als Het moerasmeisje en daarna als Daar waar de rivierkreeften zingen) van de Amerikaanse auteur, zoöloog en natuurbeschermer Delia Owens (1949) staat vier jaar na publicatie op plek 21 in de Hebban 1000 en is een van de populairste boeken op de website volgens de Hebban rank – momenteel plek vier. Vorig jaar verscheen de gelijknamige verfilming in de bioscoop en sinds 28 januari is de film te bekijken op Netflix.

Het verhaal

In de steek gelaten door haar familie en de gemeenschap, groeit Kya Clarke alleen op in het moeras van Barkley Cove in de jaren 50. Door te vissen en op kleine schaal gewassen te verbouwen, voorziet ze met ruilhandel in haar eigen onderhoud. Door haar relatie met twee oudere jongens komt ze in aanraking met de buitenwereld. Als een van hen dood gevonden wordt, valt de verdenking al snel op Kya.

Het boek

De roman hanteert twee tijdlijnen die uiteindelijk bij elkaar komen. De ene begint met de vondst van het lichaam en volgt het politieonderzoek en daarna de rechtszaak. De andere verhaallijn begint in het verleden en gaat over het leven van Kya van klein kind tot jongvolwassene.

Lieke: Het is een interessant boek, waarin mooi naar voren komt hoe Kya als een soort Pocahontas met de natuur – in het bijzonder het moeras en al zijn specifieke planten en dieren - vergroeid is. De achtergrond van de auteur is zeker van pas gekomen bij het creëren van deze wereld.

Laurie: Voor mij is het al jaren geleden dat ik dit boek las, ik heb het zelfs even moeten nazoeken. Het was 2020, vlak voor de wereld op slot ging. Ik moest dus erg in mijn geheugen graven naar mijn mening. Ik vond het erg gehyped en achteraf gezien deze hype niet waard. Bij een moordmysterie verwacht ik spanning en sensatie, dat bleef een beetje uit. Het verhaal kabbelt rustig voort net als het leven van Kya in het moeras. De kennis van de auteur over de verschillende soorten flora en fauna is wel goed tot zijn recht gekomen. Ik ging er alleen met heel andere verwachtingen in waardoor ik het boek vond tegenvallen.

De film

De personages worden grotendeels vertolkt door onbekende acteurs. De bekendste namen zijn: Daisy Edgar-Jones als Kya, Garret Dillahunt als haar vader en David Strathairn als haar advocaat. Lieke kent ze, respectievelijk, als Marianne uit de serie gebaseerd op Normal People van Sally Rooney, de killer-robot uit de serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles en Pierce Patchett uit (misschien wel mijn favoriete boekverfilming) L.A. Confidential. Laurie kende dan weer geen enkele acteur. De film is zeer trouw aan het bronmateriaal. De drie grootste verschillen zijn:

-          In de roman gaan er flink wat hoofdstukken overheen voordat Kya gearresteerd wordt en de rechtszaak van start gaat; in de film is het: lijk gevonden, inwoners dorp verdenken Kya en (bam!) arrestatie + rechtszaak.

-          In het boek is Kya fan van dichteres Amanda Hamilton, en leest en citeert ze haar poëzie veel en vaak. Er zijn dus veel gedichten integraal opgenomen in de roman en uiteindelijk leidt dit tot twee onthullingen. In de film zijn de gedichten volledig afwezig.

-          In de film besluit Kya pas om geld te proberen verdienen met haar kennis van het moeras als blijkt dat ze achterstallige belasting moet betalen over haar grond; in de roman komt ze er pas nadat ze al geld heeft verdiend achter dat ze belasting moet betalen.

Trailer:

Lieke: Volgens mij heb ik dit al eerder gezegd: ik vind het een tikkeltje saai als een verfilming het boek heel trouw volgt. Want dan hoef ik de film eigenlijk niet te kijken als ik het boek al gelezen heb. Dat is hier ook een beetje het geval. De wijzingen zijn mijns inziens niet ‘anders’ genoeg om de film echt de moeite waard te maken voor lezers van het boek. Ik vind het trouwens wel slim om het moordonderzoek met wat meer vaart te laten verlopen. Zo krijgt het mysterie meteen meer urgentie, terwijl het in het boek lange tijd maar wat voortkabbelt.

Laurie: Eerlijk is eerlijk, ik keek deze film alleen voor de titelsong Carolina van Taylor Swift. Die stond al een hele tijd in mijn afspeellijst. Natuurlijk was ik ook wel benieuwd naar hoe het boek werd verfilmd, maar omdat ik daar weinig meer vanaf wist vond ik het lastig om het verhaal weer voor me te zien. Wat dat betreft was ik blij dat de film de verhaallijn van het boek goed volgde. De eerder besproken verschillen had ik niet eens opgemerkt. Ik houd er, in tegenstelling tot Lieke, juist wel van als het boek goed wordt gevolgd. Vaak creëer je tijdens het lezen toch een soort beeld in je hoofd en ik kan dan echt niet "normaal" naar een film kijken als dat beeld overhoop wordt gegooid.

Boek vs. film

Welke van de twee is beter?

Lieke: Het boek! Maar ik geef toe dat dit kan komen doordat ik het boek eerst heb gelezen en daarna pas de film zag. De roman onthult op het laatst iets wat ik totaal niet aan had zien komen. Toen ik de film zag, wist ik het vervolgens natuurlijk al, maar ik had toch het idee dat de hints in de film er wat dikker bovenop lagen. Ik geef het boek vier sterren en de verfilming 3,5.

Laurie: Voor mij is het om het even. Allebei kabbelen ze voort en zowel het boek als de film moeten het van de details hebben. De beelden van de natuur en het moeras komen vast heel goed over op het witte doek. Op een kleiner scherm misschien iets minder. Ik denk wel dat mijn mening enorm is beïnvloed door het feit dat ik me het verhaal nauwelijks meer kon herinneren. Zowel boek als film krijgen van mij 3 sterren.

Boek uit en op zoek naar soortgelijke romans?

Onze tips: Wat te lezen na... Where the Crawdads Sing

Heb jij Where the Crawdads Sing gelezen of heb je juist de film gezien? En, in het geval van beiden, waar gaat jouw voorkeur naar uit?



Reacties op: Film Friday: Where the Crawdads Sing

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Delia Owens

Delia Owens

Delia Owens schreef eerder over haar leven als wildlife biologe in Afrika en maa...