Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

For the Love of the Game

op 13 juni 2018 door

Het duurt maar een maand. Als je ervan houdt dan is dat een teleurstelling; als je een hekel hebt aan het spelletje dan is het een geruststelling. Waar hebben we het over? Het WK natuurlijk! Om helemaal in de stemming te komen van het toernooi dat deze week begonnen is, geven we je hier een paar leestips. Leuk voor voetbalfans én –haters.

Door Lieke (met dank aan Onno voor de Soccernomics quotes)

Bij het WK komen een heleboel dingen bij elkaar. De liefde van fans en spelers voor de sport, verbroedering, het waarmaken van voetbaldromen en natuurlijk spelers en trainers die opschudding veroorzaken door hun uitspraken en/of gedragingen. Op zijn zachtst gezegd is dat een interessante combinatie van factoren.

Voorbeschouwing

Oranje is er niet bij op het WK, maar je kunt natuurlijk gewoon een ander land aanmoedigen. Zo kun je als fan van een club in slechtere tijden ook simpelweg naar een ander (meer succesvol) team overstappen. Fout! Het eerste is toegestaan; het tweede is ondenkbaar. Clubliefde is voor altijd. Denk huwelijk: “Beloof je haar trouw te blijven in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid? Beloof je haar lief te hebben en te waarderen al de dagen van je leven?”

“When you think of packed soccer stadiums, you think of England.”

Fever Pitch van Nick Hornby (1992)

Nick Hornby heeft de pech dat hij zijn hart heeft verpand aan Arsenal. De club beleefde namelijk niet bepaald zijn hoogtijdagen in de periode dat hij voor de voetbalclub viel en hun relatie blijft een constante worsteling. Aan de hand van wedstrijden die Hornby bijwoonde en die hij zich – dikwijls tot zijn spijt – zeer goed kan herinneren, vertelt hij in Fever Pitch over zijn hopeloze liefde voor de vaak al even hopeloze club. Volgens de flaptekst: “Part autobiography, part comedy, part incisive analysis of insanity, Hornby’s award-winning memoir captures the fever pitch of fandom — its agony and ecstasy, its community, its defining role in thousands of young men’s coming-of-age stories.”

Weetje: Fever Pitch is twee keer verfilmd. In 1997 met Colin Firth en in 2005 met Jimmy Fallon en Drew Barrymore. De verfilming uit 2005 vervangt voetbal door honkbal, verhuist de actie van Londen naar Boston en ruilt Arsenal in voor de Boston Red Sox.

Eerste helft

Niet alleen Nederland is afwezig op het WK; ook voetballand Italië is er dit jaar niet bij. Dat moet pijn doen in een natie waar de balsport zo’n groot onderdeel uitmaakt van het dagelijkse leven van de burgers.

“We have tried to make some very rough estimates of how many lives these tournaments saved in each country. ‘Lives saved’ represents the decline in deaths during the average June when a country’s national team is playing in a World Cup or European championship compared to the average June when the team isn’t playing. The jump in happiness was quite large. Citizens of wealthy countries like the Netherlands or France would need to make hundreds of dollars more a month to experience a similar leap. One way to express this is that the average person gains twice as much happiness from hosting a soccer tournament as from having higher education.” (Waar voetbal al niet goed voor is!)

The Sun and Other Stars van Brigid Pasulka (2014)

Nadat hij binnen een tijdspanne van een jaar zijn broer en moeder verloor, probeert de 22-jarige Italiaanse Etto zich weer te herpakken in The Sun and Other Stars. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de band die hij heeft met zijn vader is niet optimaal. De obsessie van iedereen om Etto heen met voetbal – een obsessie die hij niet deelt én niet begrijpt - draagt alleen maar bij aan zijn gevoel van vervreemding. Als een in opspraak geraakte Oekraïense voetbalvedette en zijn zus het stadje waar Etto woont binnenvallen, wordt alles anders. Misschien is voetbal toch geen tijdverspilling. Brigid Pasulka (aan wiens debuut we al aandacht schonken in Twice Upon a Time) levert opnieuw een boek af dat overloopt van liefde.

Weetje: De Italianen noemen voetbal calcio.

Rust

Fans van Oranje hoeven trouwens niet te wanhopen (en het Nederlands elftal hoeft zelfs niet beter te gaan voetballen) want de FIFA houdt vast aan het onzalige plan om in de toekomst een WK te organiseren met 48 (!) teams. Wat voor ontwikkelingen kunnen we nog meer verwachten?

“Hiddink and other Dutch, German, French, and Italian expat managers established themselves in Hiltons and westerners’ compounds around the planet. In the past few years they have helped several new soccer countries – Russia, Australia, South Korea, Turkey, and Greece, to name a few – overtake their own native countries. It’s because of men like these that England will not be the best soccer country of the future.”

Soccernomics van Simon Kuper en Stefan Szymanski (2009)

De ondertitel van het boek luidt Why England Loses; Why Germany, Spain, and France Win; and Why One Day Japan, Iraq, and the United States Will Become Kings of the World’s Most Popular Sport. Om deze stelling te onderbouwen, zijn Simon Kuper en Stefan Szymanski in de voetbalstatistieken gedoken en daar hebben wij handig gebruik van gemaakt. De quotes bij dit artikel zijn afkomstig uit hun boek Soccernomics, waar pasgeleden een geüpdatete WK 2018 editie van is verschenen. Alleen een aanrader voor de echte voetbalgek die absoluut alles van zijn of haar geliefde sport wil weten.

Weetje: The future is here? Nee, nog niet. Van de voorspelde landen die volgens Soccernomics zullen gaan heersen in het voetbal is vooralsnog alleen Japan aanwezig op het WK.  

Tweede helft

Als je niet houdt van randzaken dan ben je er waarschijnlijk niet rouwig om dat Ierland ontbreekt op het WK. De huidige assistent-bondscoach zorgt namelijk altijd voor wat controverse.

“Taken overall, a good career as a player predicted neither success nor failure as a manager. ‘You don’t need to have been a horse to be a jockey.’ Does Diego Maradona know more about the game than Jose Mourinho? Did Roy Keane’s knack for geeing up teammates on the field translate once he had become a jockey?”

The Second Half van Roy Keane en Roddy Doyle (2014)

The Second Half is het tweede deel van de autobiografie van ex-voetballer en coach Roy Keane. Het boek kwam tot stand in samenwerking met auteur Roddy Doyle. Wat er vooral duidelijk in naar voren komt, is de persoonlijkheid van Keane. Een man die van weinig dingen spijt heeft, zelden nadenkt voordat hij iets zegt (of naderhand) en de betekenis van het woord ‘compromis’ niet lijkt te kennen. Geen makkelijke man om mee om te gaan, kan ik me zo voorstellen, maar man o man, wat is het interessant om over zo iemand te lezen! Alle informatie over zijn voetbalcarrière neem je op de koop toe.

Weetje: Triggs, de hond van Keane, is bijna net zo beroemd als zijn baas en heeft zelfs een eigen autobiografie. (Yep, autobiografie: het boek is zogenaamd geschreven dóór Triggs.)

Nabeschouwing

Nu Nederland er niet bij is op het WK zou je bijna vergeten dat de voetbalvrouwen vorig jaar het EK hebben gewonnen. Zo slecht is het dus niet gesteld met het Nederlandse voetbal.

“In the past, official male professional clubs that tried to sign female players were banned from doing so. ‘There must be a clear separation between men’s and women’s soccer,’ ruled FIFA’s executive committee in 2004.”

Bend It Like Beckham van Narinder Dhami (2004)

Jess wil maar één ding: voetballen! Gelukkig kan ze deze passie delen met haar beste vriendin Jules. Helaas zien hun traditionele respectievelijk Indiase en Britse ouders ze liever wat anders doen. Waarom denken ze niet aan trouwen? Waarom zijn ze niet geïnteresseerd in jongens? Bend It Like Beckham van Narinder Dhami gaat over twee jonge meiden die hun dromen najagen terwijl hun omgeving grotendeels hoofdschuddend toekijkt. Als de titel je bekend voorkomt, dat kan. De gelijknamige film was namelijk een regelrechte hit.

Weetje: Bend It Like Beckham is ‘verboekt’ in plaats van verfilmd. Eerst was er de film, met Keira Knightley en Parminder Nagra, en daarna pas het boek gebaseerd op de film.

Heb jij een favoriet voetbalboek of interesseert de sport je werkelijk geen bal?



Reacties op: For the Love of the Game

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nick Hornby

Nick Hornby

Nick Hornby (1957) is een Engelse schrijver. Hij studeerde Engels en werkte daar...