Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hervertellingen #3: Little Red Riding Hood

op 19 maart 2018 door

Sprookjes, legendes en mythen blijven populair. Hervertellingen van deze eeuwenoude verhalen ook. Het is heerlijk om bekende personages te herkennen of een verhaalwereld opnieuw te ontdekken. Hervertellingen vertellen het bekende verhaal nog een keer, maar geven daarbij een eigen draai aan het verhaal. Zo kan Assepoester een cyborg zijn, is het Beest opeens een arrogante tiener in New York of is Roodkapje zelf de wolf. Wij zetten elke maand een bekend verhaal en een aantal hervertellingen ervan op een rijtje. In dit artikel is het verhaal van Little Red Riding Hood oftewel Roodkapje aan de beurt!

 Door: Annemieke, Dorien en Karin

Als je aan het sprookje van Roodkapje denkt, dan zal je waarschijnlijk direct denken aan de rode mantel, de verleidelijke wolf en wellicht begin je spontaan ‘Roodkapje, waar ga je heen’ te zingen. Er is veel onderzoek gedaan om te proberen te traceren waar het verhaal oorspronkelijk vandaan komt. In 2013 is er bijvoorbeeld een groot onderzoek gedaan waarin meer dan 58 versies van het bekende verhaal uit verschillende gebieden werden onderzocht. De meest bekende versies zijn die van Charles Perrault, die het verhaal ‘Le Petit Chaperon Rouge’ opschreef in Contes de ma Mère l'Oye in 1697 en de versie die de gebroeders Grimm opschreven in hun Kinder- und Hausmärchen in 1812. Perrault laat Roodkapje niet zo fortuinlijk eindigen, maar in de versie van de gebroeders Grimm overleeft Roodkapje het verhaal gelukkig wel. In dit artikel hebben we vier hervertellingen op een rijtje gezet die op geheel eigen wijze invulling geven aan het verhaal van Roodkapje.

20a66612b5c247c73a530d347cd416d7.png

Scarlet – Marissa Meyer

Scarlet is het tweede deel van ‘The Lunar Chronicles’. Deel 1 Cinder kwam al voorbij in het vorige artikel over de Cinderella-hervertellingen en ook de andere delen in deze leuke Young Adult serie zullen langskomen in de volgende artikelen want elk deel is geïnspireerd op een ander sprookje. In Scarlet lezen we over hoe het Cinder vergaat nu ze is gevangengenomen. Ook leren we een nieuw personage kennen; Scarlet Benoit. Haar oma is vermist en Scarlet wil haar dolgraag vinden. De mysterieuze straatvechter, Wolf, lijkt meer informatie te hebben, maar kan ze hem wel volledig vertrouwen…?

She did not know that the wolf was a wicked sort of animal, and she was not afraid of him. 

Crimson Bound – Rosamund Hodge

De vijftienjarige Rachelle leert van haar tante hoe ze haar dorp moet beschermen tegen de duistere magie, die steeds sterker wordt en het hele land dreigt over te nemen. Toch voorkomt die opvoeding niet dat Rachelle op een dag roekeloos van haar pad in het bos afwijkt, waarna ze een ontmoeting heeft met een louche figuur die haar vervloekt.
Drie jaar na die ontmoeting is ze nog steeds bezig met haar boetedoening voor die dag, en vecht ze daarom met gevaarlijke monsters om de dorpelingen te beschermen. Dan beveelt de koning dat zij zijn zoon Armand moet bewaken; Rachelle heeft echter andere zaken aan haar hoofd, omdat de duisternis altijd aan kracht wint.

Crimson Bound van Rosamund Hodge is losjes gebaseerd op het verhaal van Roodkapje. Het draait om liefde, verraad en duisternis.

Every day for the last three years, she had thought she deserved to die. She still didn’t want to. She wanted to live with every filthy desperate scrap of her heart.

Once Upon a Time: Red's Untold Tale - Wendy Toliver

Het boek Red's Untold Tale is gekoppeld aan ABC's succesvolle televisieserie Once Upon a Time. Een serie die je zou kunnen omschrijven als een bij elkaar komen van tal van Twisted Fairy Tales, waaronder die van het karakter Roodkapje (Ruby of Red in de serie). Wie in het boek Red's Untold Tale echter een twisted fairy tale verwacht te vinden, komt bedrogen uit. Red's Untold Tale is beter te omschrijven als een roman die de voorgeschiedenis vertelt van Red en Peter. Red is een meisje dat in de serie een wolf blijkt te zijn, verantwoordelijk voor de dood van Peter, de liefde van haar leven. Het boek biedt een aanvullend verhaal, maar zonder de spanning, de creativiteit en originaliteit die je zou verwachten. Het is niet zozeer een Twisted Fairy Tale maar eerder Red's Childhood Story.

'I don't want to be like my granny! I want to see new places. I want to meet new people. I want to find my happy ending. And this, right here,' I said, collecting the coins the wizard had dropped on the table and putting them back into the box. 'This is my future.'

Through the Woods - Emily Carroll

Through the Woods is een graphic novel met in totaal vijf verschillende verhalen. Het boek wordt aangeprezen als een "Little Red Ridinghood Retelling.' De vergelijking is echter is ver te zoeken. De vijf verhalen zijn wel sprookjesachtig dus dit boek hoort zeker thuis in het rijtje van hervertellingen van sprookjes. De verhalen zijn heel duister en de illustraties werken daar zeker aan mee. Ik zou dit boek dan ook niet aanraden aan mensen die niet van enge dingen houden, want dit geïllustreerde boek hoort zeker thuis in het horror genre.

'When I was little I used to read before I slept at night. And I read by the light of a lamp clipped to my headboard. Stark white and bright, I dreaded turning it off. What if I reached out just past the edge of the bed, and something waiting there, GRABBED ME, and pulled me down into the DARK.'

Tip: In categorie #36 van de Reading Challenge lezen we een hervertelling van een sprookje of legende. Bovenstaande boeken zijn daar natuurlijk erg geschikt voor! Voor nog meer inspiratie voor deze categorie kan je ook de eerdere artikelen lezen: hervertellingen Beauty and the Beast en van Cinderella.

Welke hervertelling van Roodkapje is jouw favoriet? Heb je nog meer tips?

 

 



Reacties op: Hervertellingen #3: Little Red Riding Hood

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...