Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hervertellingen #5: Alice in Wonderland

op 18 juni 2018 door

Klaar voor een reisje down the rabbit hole? In dit artikel bespreken we vijf hervertellingen van Alice’s Adventures in Wonderland. We verkennen de wonderlijke wereld vol teaparty’s met The White Rabbit, Mad Hatter en andere excentrieke vrienden. We zijn toeschouwer van bijzondere spelletjes zoals croquet gespeeld met flamingo’s als stok en egeltjes als bal. Alles kan in Wonderland.

Door: Dorien, Lotte, Annemieke en Karin 

Alice asked the Cheshire Cat, who was sitting in a tree, 'What road do I take?'
The cat asked, 'Where do you want to go?'
'I don’t know,' Alice answered.
'Then,' said the cat, 'it really doesn’t matter, does it?'

Alice’s Adventures in Wonderlandvaak afgekort tot Alice in Wonderland, is geschreven door Lewis Carroll. Lewis Carroll is een pseudoniem van de Engelse wiskundige Charles Lutwidge Dodgson. Carroll hield ervan om fantastische verhalen te vertellen aan kinderen. Het verhaal van Alice ontstond op vier juli 1982 tijdens een roeitochtje met drie dochters van een collega. De namen van de drie zusjes? Lorina Liddell, Edith Liddell en … Alice Liddell! Uiteindelijk schreef Lewis Carroll op aandringen van de jonge Alice het hele verhaal op en werd het boek in 1865 voor het eerst uitgegeven.

Als je het boek niet hebt gelezen, ken je wellicht wel een verfilming van het verhaal. Zo bracht Disney in 1951 de animatiefilm Alice in Wonderland uit. In 2010 kwam er een Tim Burton verfilming met in de hoofdrol Mia Wasikowska als Alice en Johnny Depp als de Mad Hatter. Verder is er een Alice spin-off van de serie Once Upon A Time, een serie die helemaal in teken staat van hervertellingen van sprookjes. Once Upon a Time in Wonderland gaat over Alice die naar Wonderland gaat om haar geliefde Cyrus te redden. Deze spin-off serie werd echter helaas al na één seizoen gestopt. Vanaf seizoen 7 is er overigens wel een nieuwe verhaallijn over Alice aan de serie Once Upon A Time toegevoegd.

In elk van de vijf YA-hervertellingen die wij voor je hebben verzameld, ziet Wonderland er totaal anders uit. Benieuwd? Lees dan snel verder.

 1c0cb2010d77d627c390bed860111a4f.jpeg


The Looking Glass Wars
– Frank Beddor

In dit eerste boek uit de 'The Looking Glass Wars' trilogie vertelt auteur Frank Beddor het echte verhaal van Wonderland. De mythe: Alice Liddell was een normaal meisje dat terechtkwam in een fantasiewereld gecreëerd door Lewis Carroll. De waarheid: Wonderland bestaat echt. Alyss Heart is de erfgenaam van de troon van Wonderland, totdat haar moordlustige tante Redd haar ouders vermoordt en de kroon steelt. Alice moet samen met haar bodyguard Hatter Madigan vluchten door de poel van tranen, maar onderweg raken ze elkaar kwijt.

Alyss komt in haar eentje terecht in een Victoriaans Londen waar ze een beginnend auteur treft. Aan hem vertelt ze haar hartverscheurende verhaal van geweld. Hij begrijpt het verhaal echter helemaal verkeerd. Hatter is ondertussen op zoek naar Alyss om haar terug te brengen naar Wonderland en de strijd aan te gaan met haar tante om de positie van hartenkoningin.

'You mean you did it on purpose?' she asked. He'd transformed her memories of a world alive with hope and possibility and danger into make-belief, the foolish stuff of children. She had never felt more betrayed in her whole life.


Heartless
- Marissa Meyer

"Off with their heads!" De hartenkoningin is in het verhaal van Lewis Carroll bepaald geen gezellig type. Maar hoe is ze zo harteloos geworden? Marissa Meyer vertelt het verhaal van de hartenkoningin, Lady Catherine Pinkerton. Catherine houdt enorm van bakken en haar grootste wens is om een eigen bakkerij te openen, samen met haar beste vriendin en dienstmeisje Mary Ann. Maar dan vraagt de koning haar ten huwelijk en blijkt ze voorbestemd voor een andere toekomst. Cath wil echter helemaal geen koningin zijn. Bovendien is er ook nog Jest, de nieuwe hofnar van de koning, die haar verrast en vermaakt en die haar bijvoorbeeld meeneemt naar uitgebreide tea-party’s…

Heartless is een leuke hervertelling over de hartenkoningin. Het is aan te bevelen om iets lekkers te eten tijdens het boek zodat het lezen over de heerlijke luchtige macarons en de frisse citroentaartjes niet te zwaar valt.

‘I’m not sure I want to go to a mad tea party.’ Jest winked at her. ‘Trust me, my lady, you do.’


Splintered
- A.G. Howard

Alyssa Gardner hoort de gedachten van planten en insecten. Deze gave houdt ze verborgen voor iedereen want ze is bang om, net als haar moeder, in een gesticht te belanden. Alice Liddell is haar over-overgrootmoeder en sinds Alice is elke vrouw in de familie gek geworden. Om die vloek te verbreken, reist Alyssa naar Wonderland. Maar het Wonderland dat ze kent uit de verhalen komt niet helemaal overeen met het Wonderland waarin ze belandt….

Splintered beschrijft een veel duisterdere en gevaarlijkere Wonderland dan in het verhaal van Carroll. Splintered is het eerste deel in een trilogie van A.G. Howard

I've been collecting bugs since I was ten; it's the only way I can stop their whispers. Sticking a pin through the gut of an insect shuts it up pretty quick.


Alice in Zombieland
– Gena Showalter

Gena Showalter verwerkte enkele leuke details uit het verhaal Alice in Wonderland in haar eigen boek Alice in Zombieland. Zoals de titel misschien al verraadt, is de hoofdlijn van het verhaal in beide boeken echter behoorlijk verschillend. Na een traumatisch auto-ongeluk kan hoofdpersoon Alice zombies zien. Ze denkt dat ze gek wordt, tot ze Cole en zijn vrienden ontmoet. Die gaan overdag naar de les, maar ‘s avonds jagen ze op zombies. Wanneer Alice besluit hen te helpen, tuimelt ze een gevaarlijke wereld in. Eentje waarin zombies misschien niet de enige vijand zijn...

Alice in Zombieland is een boek vol humor en actie met de nodige romantiek. De verwijzingen naar Alice in Wonderland heeft Gena Showalter er als een leuk extraatje aan toegevoegd.

I looked around, counting the competition. Sixteen. To win, all I had to do was incapacitate each one, place my hand over their hearts and turn my palm into a flame. Easy.
Yeah right.


Alice
- Christina Henry

Alice is het eerste deel van 'The Chronicles of Alice', geschreven door Christina Henry. Dit boek is een bijzondere verwerking van het klassieke Alice in Wonderland. Na een vermissing wordt Alice ondergebracht in een inrichting, nadat ze verwarde uitspraken heeft gedaan over een wit konijn. In de inrichting maakt Alice kennis met Hatcher (die bijzondere overeenkomsten laat zien met de Mad Hatter). Wanneer er brand uitbreekt in de inrichting weten ze te ontsnappen, maar ze zijn niet de enigen. Ook de Jabberwock weet te ontsnappen. Samen gaan ze het avontuur aan, om de Jabberwock te verslaan. Hiervoor is het noodzakelijk de personen uit hun verleden onder ogen te komen. Langzaam vallen puzzelstukjes op hun plaats en komen herinneringen terug. Deze personen drukken, elk op hun eigen ietwat criminele manier, hun stempel op de stad. Een wit konijn, een walrus en een kolderkat zijn op een bijzondere wijze neergezet en bieden herkenning aan de lezer die Alice in Wonderland kent.

Wat ontstaat is een zinderend avontuur, uitnodigend geschreven, dat een mix is van originaliteit (in de vorm van de plot) en de elementen uit een prachtige klassieker.

She did. She always had, though she didn't know why. He squeezed her hand, and the next thing Alice knew she was falling, falling away into a rabbit's hole.


Wat is jouw favoriete hervertelling van Alice in Wonderland? Heb je het originele boek ook gelezen of een van de films gezien?

Kun je niet genoeg krijgen van hervertellingen? Lees dan ook de eerdere artikelen: Beauty and the BeastCinderella, Litte Red Riding Hood en One Thousand and One Nights.
Tip: In categorie #36 van de Reading Challenge lezen we een hervertelling van een sprookje of legende.

 



Reacties op: Hervertellingen #5: Alice in Wonderland

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Gena Showalter

Gena Showalter

New York Times bestsellerauteur Gena Showalter heeft zich in relatief korte tijd...

Christina Henry

Christina Henry

Christina Henry is de auteur van verschillende sprookjeshervertellingen, zoals A...