Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Halloween.... Heks... Hex

op 28 oktober 2017 door

Je zou misschien niet meteen verwachten om Hex van de Nederlandse auteur Thomas Olde Heuvelt bij de Readers aan te treffen. Het leuke van dit boek is dat het vertaald is in het Engels en ook op de Amerikaanse en Britse markt gelanceerd is. Bovendien is het boek ook in het Frans, Chinees en Japans vertaald. Olde Heuvelt is geen onbekende in de wereld van de fantasy- en horrorliteratuur. In Hex draait het om Katharina van Wyler, de Wylerheks. Daarmee past dit boek helemaal in onze halloweenweek.

Hex speelt zich af in Beek, een klein plaatsje bij Nijmegen aan de voet van de Duivelsberg. Een vloek houdt de bevolking in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks met haar dichtgenaaide mond en ogen. Het is van levensbelang dat de aanwezigheid van de Wylerheks geheim gehouden wordt en dat Katharina’s ogen en mond gesloten blijven. Een plaatselijke organisatie werkt samen met een speciale afdeling van de AIVD. Zo is er de hex-app waarmee je kunt zien waar Katharina zich bevindt en waarmee inwoners van Beek Katharina’s verplaatsingen kunnen melden, er is overal camerabewaking en er geldt een noodverordening. Een groepje jongeren is het zat om zich aan alle regels van de organisatie te houden en zoekt de grenzen op…

Thomas Olde Heuvelt herschreef zijn boek voor de Amerikaanse markt naar een Amerikaanse setting en besloot om het einde aan te passen. Om niet te spoileren zeg ik alleen dat het einde subtieler is geworden. In het Nederlands is er ook een versie gekomen met dit aangepast einde. Het Nederlandse Beek is in de Engelse versie vervangen door het pittoreske Black Spring in Hudson Valley in de staat New York. De Nederlandse hoofdpersonen Stefan, Jolanda en Timo kregen respectievelijk de namen Steve, Jocelyn en Tyler. De Wylerheks is de Black Rock Witch gaan heten.  

Karin en Sylvia lazen Hex hoewel ze beiden geen horrorfans zijn. Wat vonden zij van dit boek?

Past Hex bij de genres die jij doorgaans leest? Waarom besloot je dit boek te gaan lezen?
Karin: Ik lees eigenlijk vrijwel nooit horrorverhalen. Ik leef altijd erg mee met boeken en met horrorverhalen kan dat soms een vloek zijn, want dan ga ik veel te veel mee in die spanning. Ik besloot toch Hex te gaan lezen door alle aandacht dat het boek kreeg en ik vond het wel heel veelbelovend dat zelfs George R. Martin een fan was!
Sylvia: Ik lees eigenlijk bijna nooit fantasy boeken en ben geen fan van horrorverhalen. Maar op Hebban zag ik over Hex regelmatig positieve recensies voorbijkomen waardoor ik toch wel nieuwsgierig werd naar dit boek. Bovendien bleven de Hebban updates mij als thrillerfan dit boek aanraden. Dit maakte dat ik niet meer om Hex heen kon!

Vond je Hex een eng boek?
Karin: Ik heb zeker zitten griezelen! Ik las dit boek ‘s avonds toen ik alleen thuis was en dat was achteraf niet mijn beste idee. Ik vond de onvoorspelbaarheid van de Wylerheks doodeng. Je weet niet wat ze gaat doen en waarom ze iets doet. Juist door die onvoorspelbaarheid bleef ik geboeid verder lezen. Je weet dat de er iets fout zal gaan door de groep jongeren die de grenzen van haar blijven opzoeken en dat zorgt echt voor een beklemmende sfeer.
Sylvia: Ik vond het Hex zeker spannend maar vond het eigenlijk niet supergriezelig. Soms moest ik ook wel lachen als Katharina bij mensen thuis verscheen en er dan een doek over haar hoofd gegooid werd. In eerste instantie leek het eng, zo’n spook in huis, maar het bleek dat de bewoners er helemaal gewend aan waren. Het meest spannend vond ik ook toen de groep jongeren haar begon uit te dagen. Je weet dan van te voren dat ze te ver zullen gaan. Op het einde voelde ik gek genoeg wel wat sympathie voor Katharina.

Wat vond je van Hex?
Karin: Ik vond het een enorm spannend boek en ik kon het niet wegleggen. Het feit dat moderne technologie een belangrijke rol speelt in dit verhaal vond ik goed bedacht. Het is niet een standaard setting voor een horrorverhaal waar de hoofdpersonen in een afgelegen gebied zijn en geen bereik hebben. Het speelt zich juist in de hedendaagse wereld af en het feit dat iedereen met elkaar goed in communicatie kan blijven, neemt het gevoel van gevaar en dreiging niet weg.
Sylvia: Ik heb Hex beoordeeld met vier sterren omdat ik het een spannend en goed opgebouwd verhaal vond. Mooi vond ik dat het niet alleen maar om een eng verhaal ging, maar ook om de relatie tussen een vader en een zoon en hoever een vader kan gaan om zijn zoon te redden. Op een gegeven moment worden het bijna middeleeuwse taferelen in Beek. De auteur heeft dit op een overtuigende wijze laten gebeuren. Ook hier worden mensen in een groep beïnvloed door het gedrag van anderen. Het boek eindigt met een hoop geweld. Dat hoeft van mij niet zo, maar dit hoort natuurlijk wel bij het genre.


De vraag voor de Halloweenquiz:
Welke bekende auteur noemde Hex van Thomas Olde Heuvelt ‘Briljant en volstrekt origineel’? Neem de tweede letter van de achternaam van de auteur. (hint: cover)

Vorige afleveringen:

Dag 1 van de Halloweenweek met intro over de halloweenquiz

Dag 2 van de Halloweenweek: Halloween for Young Adults

Dag 3 van de Halloweenweek: Every day is Halloween isn't it? For some of us?...



Reacties op: Halloween.... Heks... Hex

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...