Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe met tsundoku om te gaan?

op 14 augustus 2018 door

Niet alleen ik heb er last van, maar velen met mij. Is het een ziekte? Nee, niet echt, want dit woord staat niet als zodanig genoemd in de International Classification of Diseases. Tsundoku is een Japans woord. Er bestaat geen synoniem voor in het Engels of het Nederlands.

Door: Onno

Marieke Scheers van de Feelgood Club schreef al eerder over tsundoku in haar blog. Volgens Sahoko Ichikawa, docent Japans aan de Cornell University, heeft tsundoku al een lange geschiedenis. Het ontstond als een woordspel aan het eind van de 19e eeuw tijdens de Meijiperiode in Japan. 'Tsunde' betekent 'dingen stapelen' en 'oku' betekent 'een tijdje weggaan'. 'Oku' in 'tsunde oku' veranderde in 'doku', dat 'lezen' betekent, maar omdat 'tsunde doku' een mondvol was, is er 'tsundoku' van gemaakt. Het betekent het verzamelen van boeken, die ongelezen blijven. De Los Angeles Times gebruikte dit woord ook voor een persoon die lijdt aan het syndroom van veelvuldig boeken kopen, deze niet lezen en ze vervolgens opstapelen in kasten of anderszins.

In het Engels bestaat wel het woord 'bibliomania', maar dat is een veel ernstiger vorm van tsundoku. Bibliomania is "a symptom of obsessive–compulsive disorder which involves the collecting or even hoarding of books to the point where social relations or health are damaged". Dit woord ontstond in dezelfde tijd als tsundoku. De Engelse geestelijke Thomas Frognall Dibdin schreef Bibliomania or Book Madness: A Bibliographical Romance in de negentiende eeuw, waarin een fictieve 'neurose' werd beschreven: mensen die eraan leden, verzamelden obsessief boeken.

De vraag is: hoe met tsundoku om te gaan?

Als lezen je hobby is dan valt moeilijk aan tsundoku te ontkomen. Toch zijn er wat mogelijkheden om er iets aan te doen. Hier volgen een paar tips.

Drie tips om je stapels niet te laten groeien

1. Mijd in het vervolg boekwinkels.

Als je echt een boek wilt hebben, laat iemand anders dat boek dan kopen om niet in de verleiding te komen meer te kopen dan je van plan was. Online bestellen kan natuurlijk ook, maar ga dan direct naar het boek dat je wilt hebben en ga niet boeksurfen.

2. Koop geen extra boeken voor je vakantie.

Kijk in je collectie welke boeken geschikt zijn om in je vakantie te lezen en laat het daarbij. Ga niet neuzen in de bookshop op het vliegveld, want dan kun je de verleiding vast niet weerstaan.

3. Leen voortaan boeken.

Ga naar de bibliotheek of leen boeken bij familie of vrienden. Boeken die je leent, lees je waarschijnlijk eerder dan je eigen boeken.

In de VS vind je in de grotere boekwinkels fauteuils waarin je lekker kunt zitten lezen. Lees dan daar. Ze hebben er ook een coffeecorner!

Vier tips om je stapels te laten slinken

1. Lees overal waar je kunt lezen.

Overal waar je moet wachten en dat is best vaak: zorg dat je een boek bij je hebt. Dus in het bushokje, in de taxi, in de trein, op het vliegveld, in het vliegtuig, in de wachtkamer van je dokter, enzovoort.

2. Verander je prioriteiten.

Ga bijvoorbeeld in de vakantie minder zwemmen of aan het strand kastelen bouwen en ga daarvoor in de plaats lezen.

3. Verkoop je ongelezen boeken of geef ze weg.

Wanneer je er zeker van bent dat je bepaalde boeken nooit zult lezen, verkoop ze dan (niet met het geld andere boeken kopen) of, beter nog, geef ze aan familie of vrienden.

Een praktische oplossing is om in je hal of gang een tafeltje hebben waarop de boeken liggen die je weg wilt geven. Gasten die naar huis gaan, kunnen dan uitzoeken.

4. Ga verhuizen.

Verhuizen houdt in: opruimen. Dus daarvoor komen ook boeken in aanmerking, al was het alleen maar omdat veel dozen boeken veel sjouwen betekent. En wie heeft sjouwen als hobby? De vraag die je jezelf dan moet stellen is: ga ik dit boek nog ooit lezen?

Een geruststelling

Heel erg om aan tsundoku te lijden is het niet. Het gaat alleen ten koste van je budget en je kastruimte. En bedenk ook: je bent beslist niet de enige!

Lijd jij aan tsundoku en zo ja, helpen deze tips of heb je betere tips?



Reacties op: Hoe met tsundoku om te gaan?

Meer informatie