Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lady of Darkness

op 21 december 2024 door

Het is alweer bijna het eind van 2024, wat is dit jaar ongelooflijk snel gegaan. In dit jaar heb ik meer dan 100 boeken gelezen, sommigen goed, anderen weer minder goed. Ik las werk van voor mij bekende auteurs, maar ontdekte daarnaast nieuwe auteurs en hun boeken. Er is één serie die mij dit jaar volledig wist te verrassen. Zodanig zelfs dat ik de hele serie heb gebinged, want ik móést weten hoe het verder zou gaan. Dit is de “Lady of Darkness” serie van Melissa K. Roehrich. Ik wil jullie deze serie niet onthouden, want ik lees dus nooit series achter elkaar.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Banner is afkomstig van de auteurspagina van Melissa K. Roehrich op Instagram

Waar gaat deze serie over?

De “Lady of Darkness” serie bestaat uit vijf boeken: Lady of Darkness, Lady of Shadows, Lady of Ashes, Lady of Embers en Lady of Starfire. Deze boeken vertellen het verhaal van Scarlett Monroe, een jonge vrouw Die sinds haar jeugd eigendom is van een huurling. Ze traint om net zo meedogenloos te worden als haar meester. Jaren later zijn zij en haar twee zussen de meest gevreesde personen op het hele continent, tot die ene fatale nacht waarin alles verandert. Scarlett wordt opgesloten in de sluipmoordenaarsburcht waar ze moet trainen, trainen, trainen tot ze er weer klaar voor is om in het gareel te lopen. Als het zover is krijgt ze een opdracht die haar hele leven kan veranderen. ‘Vermoord de fae prins die jouw moeder doodde en je bent vrij’. Alleen blijkt dit moeilijker dan gedacht. Lukt het Scarlett om deze opdracht uit te voeren en de vrijheid te verdienen waar ze al zo lang naar verlangt?

Verwachtingen vooraf

Ik had echt nog nooit van deze serie gehoord, want ik lees weinig boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven. Toen ik deze aanrader voor fans van Sarah J. Maas en Jennifer L. Armentrout voorbij zag komen werd mijn nieuwsgierigheid direct gewekt. Omdat ik zowel van de boeken van Sarah J. Maas als Jennifer L. Armentrout houd, was deze vergelijking voer voor hoge verwachtingen. Onbewust ga ik dan toch boeken met elkaar vergelijken. Ik probeerde er blanco in te gaan, ook al merkte ik dat dit makkelijker gezegd was dan gedaan. Om deze reden besloot ik te beginnen met het luisterboek van Lady of Darkness. Vond ik het dan toch niets, dan had ik het ebook tenminste niet gekocht. Gelukkig vond ik het wel wat en ging ik als een malle door de hele serie.

Personages

Het mooie van new adult romantasy series vind ik altijd de personages. Het zijn altijd personages met een verhaal en een behoorlijke karakterontwikkeling. Ik ben hier erg gevoelig voor, ik houd meer van karakter gestuurde dan van plot gestuurde boeken. Roehrich maakt hier een mooie mix van, maar daar kom ik later nog op terug. Wat betreft Scarlett, zij is een wereld van verschil aan het einde van Lady of Starfire, het laatste boek in de serie. Aan het begin van haar verhaal in Lady of Darkness is ze al sterk en laat ze niet over zich heen lopen. Tegelijkertijd is ze onzeker, want ze heeft niet veel van de wereld gezien. De opdracht die ze krijgt zorgt ervoor dat ze voorzichtig te werk moet gaan, en gevoelens krijgen voor die irritante opperbevelhebber past daar niet bij. Toch is hij nou juist degene die haar perfect aanvult in haar ontwikkeling, want hij weet meer over Scarlett’s afkomst dan zijzelf. Tegelijkertijd blijft deze man ook lekker mysterieus, hierdoor weet hij meteen te intrigeren.

Wat mij wel opviel – en op het laatst zelfs een beetje begon te irriteren – is dat alle mogelijke tropes van de special snowflake op Scarlett van toepassing zijn. Ze wordt per boek sterker en alles wat maar mogelijk is in de door de auteur gecreëerde wereld is op haar van toepassing. Dit gaat dan wel weer gepaard met verregaand trauma en de daarbij horende emoties. Het proces van het trauma en het daarmee leren omgaan zijn goed weergegeven. Hierdoor kon ik echt meeleven en werd ik ook zo het verhaal ingezogen. Dit is niet alleen op Scarlett van toepassing, maar op alle personages in de serie. Per boek komt er een ander vertelperspectief bij en stukje bij beetje leren we meer over alle personages uit het verhaal. Iedereen heeft een hoop te verduren gehad en er is al net zo veel te verwerken. Aan het eind van de rit zijn al deze personages stuk voor stuk enorm gegroeid en dit konden ze niet zonder elkaar. Ik vind deze personages en hun onderlinge band echt fantastisch. Er is gedoe, maar bovenal houden ze van elkaar en is dit een typische found family.

Schrijfstijl

Het gevaar van meerdere perspectieven is dat het verhaal te complex kan worden. Hier was ik eerlijk gezegd best bang voor, want ieder boek kwam er een extra perspectief bij. Roehrich deed dit niet zonder reden, want het grotere geheel vraagt hier om. Bij iedere perspectiefwissel is duidelijk aangegeven vanuit wiens oogpunt we lezen waardoor dit goed te volgen is. In de luisterboeken is ervoor gekozen om een mannelijke en vrouwelijke voorlezer deze klus te laten klaren en dat is een goede zet. Hierdoor wordt het ook voor de luisteraar niet verwarrend. Verder is de schrijfstijl prima, ik heb me tijdens het luisteren nergens aan gestoord. Dit zijn allemaal dikke boeken van 500 pagina’s of meer, maar dat voelt absoluut niet zo.

Verhaal

Romantische fantasy is tegenwoordig erg populair en hierdoor kunnen de boeken aanvoelen alsof ze volgens een bepaalde vformule zijn geschreven. In zekere zin is dat ook van toepassing op de “Lady of Darkness” serie, maar op de een of andere manier stoorde het mij, buiten eerdergenoemd aspect over Scarlett, niet. Ik vond het intrigerend om te zien hoe alles zich langzaam ontvouwde en hoe het een groot geheel werd. Het duurde dan ook niet lang voor ik goed in het verhaal zat, dat kostte me slechts enkele hoofdstukken. De vragen die Scarlett op zich kreeg afgevuurd door de mannelijke hoofdpersoon maaten direct nieuwsgierig. Hierdoor werd voor mij al snel duidelijk dat Scarlett niet zomaar een sluipmoordenaar is. Dit mysterieuze heeft mij vijf boeken lang weten te boeien, want als de ene onthulling had plaatsgevonden kwamen er direct weer nieuwe vragen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik door wilde blijven lezen en moest weten hoe het verhaal verder zou verlopen. Zo’n drang om verder te lezen heb ik vrijwel nooit, ik moet altijd even pauze hebben na een boek in een serie. De cliffhangers van alle delen waren zo vreselijk dat wachten geen optie meer was. Ik heb meermaals gegild, geschreeuwd en met open mond een boek uitgeluisterd.

My verdict

Ondanks dat ik behoorlijk sceptisch was over de gehele “Lady of Darkness” serie van Melissa K. Roehrich ben ik blij dat ik deze boeken toch een eerlijke kans heb gegeven. Ik was bang voor weer een serie in de welbekende formule van romantasy boeken, maar het tegendeel is bewezen. Er zitten zeker bekende elementen in, maar de mix van het karakter gestuurde en plot gestuurde werkte voor mij erg goed. De ontwikkeling van de personages was interessant om te zien en de intrigerende plot draagt hieraan bij. Plot en personages kunnen hier niet zonder elkaar en dat heeft de auteur goed weten neer te zetten. Dit maakt dat deze serie perfect aansluit bij de behoefte van de lezer van romantische fantasy die tegelijkertijd ook op zoek is naar diepgang. Het gebeurt niet vaak, maar alle boeken hebben van mij de volle 5 sterren gekregen. Logischerwijs is                 dan ook mijn eindoordeel voor de hele serie.

Lees jij weleens romantische fantasy? Of wanneer was de laatste keer dat jij een hele serie achter elkaar door moest lezen?



Reacties op: Lady of Darkness

Meer informatie

Gerelateerd