Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezen voor je lijst: Lord of the Flies

op 29 maart 2018 door

Als een vliegtuig neerstort op een onbewoond eiland, is een groep schooljongens de enige overlevenden. Samen moeten zij zien te overleven en wachten ze op hun redding. Overdag genieten de jongens van de vrijheid en het avontuur zonder volwassenen om zich heen. ’s Nachts heerst er de angst om een spookbeeld van een gruwelijk beest. De situatie wordt steeds grimmiger. Er ontstaat een onderlinge oorlog en alle onschuld sneuvelt. Normen en waarden vervagen en de beschaving valt weg. Wat gebeurt er als mensen hun primaire driften laten gelden en angst regeert? Lord of the Flies laat zien hoe dun de scheidslijn is tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ en tussen ‘beschaving’ en ‘verwildering’.

Door: Sylvia

Samenvatting

Aan het begin van het verhaal komen de jongens Ralph en Piggy elkaar tegen en gaan op zoek naar anderen. Ze vinden een grote schelp, die ze als een toeter gebruiken. Als ze hierop blazen, komen de andere jongens op het geluid af, waaronder Jack en de andere jongens uit een koor. De jongens gaan op onderzoek uit en ontdekken dat ze op een onbewoond eiland zitten, maar dat er genoeg fruit is en er volop zwijnen rondlopen. Er is dus genoeg om te eten.

Met de bril van Piggy krijgen ze het voor elkaar om vuur te maken waarmee ze de aandacht van schepen proberen te trekken. Het bos is zo droog dat een groot gedeelte meteen afbrandt waarbij een van de jongste kinderen verdwijnt en nooit meer terugkomt. Jack wil met zijn koorgenoten ervoor zorgen dat het vuur blijft branden. Maar hij raakt zo geobsedeerd door het jagen op de zwijnen dat het vuur uitgaat en een passerend schip hen niet opmerkt.

Ralph wil als leider wat regels opstellen: het vuur moet blijven branden en ze moeten zorgen voor vers water, voedsel en hutten. Degene die de schelp vasthoudt, mag het woord hebben.

"'We've got to have rules and obey them. After all, we're not savages. We're English, and the English are best at everything.'" 

De jongere kinderen zijn bang voor een eng beest. Twee jongens ontdekken in het bos ‘het beest’. Het is in feite een verongelukte parachutist die ze niet helemaal duidelijk hebben kunnen zien. De groep van Jack besluit dat er op ‘het beest’ gejaagd moet gaan worden. Intussen ontstaan er twee kampen binnen de groep: de groep van Ralph die staat voor het goede en rationele tegenover de groep van Jack die staat voor het slechte en primitieve.

Op een nacht stelen de jongens uit de groep van Jack de schelp en de bril van Piggy. Als Ralph en Piggy deze willen terughalen uit het kamp van Jack, wordt Piggy vermoord. De schelp valt kapot en de sfeer wordt steeds grimmiger.

"Ralph wept for the end of innocence, the darkness of man's heart, and the fall through the air of the true, wise friend called Piggy." 

Ralph vlucht. 

Symbolen

Lord of the Flies bestaat uit verschillende lagen. De schelp is niet alleen maar een schelp. Hij wordt gebruikt om de jongens bij elkaar te roepen en er is een regel ingesteld die bepaalt dat wie de schelp vastheeft, het woord mag hebben. De schelp symboliseert hiermee het vrije woord, democratie en wet en orde. Als de schelp op het einde kapot valt, is er van wet en orde ook geen sprake meer. De chaos is compleet.

Piggy's bril dient niet alleen maar om zijn slechte zicht te verbeteren. Het wordt ook gebruikt om vuur te maken. Zonder vuur kunnen ze niet gered worden en kunnen ze geen eten bereiden. Het vuur staat voor hoop en leven, maar ironisch genoeg ook voor de dood als er een jongen in het vuur omkomt. Indirect staat Piggy's bril voor leven en dood, kennis en macht. 

Het beest, of dat nou ingebeeld of echt is, staat voor wat Ralph noemt "the darkness of man's heart": de primitieve instincten van de mens die elk mens in zich zou hebben en die op elk moment, in bepaalde omstandigheden, naar boven zouden kunnen komen, zoals William Golding, de auteur van dit boek, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zag gebeuren.

William Golding (1911 – 1993)

William Golding was een Engelse schrijver en dichter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse Koninklijke Marine. Na de oorlog werkte hij als schrijver en docent in Engeland. Zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bijgedragen aan zijn roman Lord of the Flies. Golding ontving in 1983 de Nobelprijs voor de Literatuur. Andere werken van zijn hand zijn:

  • Poems (1934)
  • The Inheritors (1955)
  • Pincher Martin (1956)
  • Free Fall (1959)
  • The Spire (1964)
  • The Hot Gates (1965)
  • The Scorpion God (1971)
  • Darkness Visible (1979)
  • A Moving Target (1982)
  • The Paper Man (1984)
  • To The Ends of the Earth trilogie: Rites of Passage (1980), Close Quarters (1987), and Fire Down Below (1989)


De film

Het boek is in 1963 verfilmd door regisseur Peter Brook en in 1990 door Harry Hook. Er zijn wel een aantal verschillen tussen de film uit 1990 en het boek. Zo hebben de kinderen in de film allemaal een andere etnische of religieuze achtergrond. Dit wordt zichtbaar gemaakt door een van de jongens een kruis te laten dragen en een andere een davidster. Naast blanke kinderen spelen er ook kinderen met een donkere huidskleur mee. In het boek spelen deze verschillen niet. In het boek blijkt ‘the beast’ uiteindelijk een dode parachutist te zijn terwijl dit in de film kapitein Benson blijkt te zijn die dood gevonden wordt. In de film overlijdt Piggy onmiddellijk als een rotsblok op hem valt terwijl deze situatie in het boek veel heftiger beschreven is: Piggy valt 12 meter naar beneden, belandt op zijn rug op een rots en zijn schedel breekt open. In het boek worden de kinderen uiteindelijk gered door een Britse officier terwijl dit in de film een Amerikaanse marineofficier is.

Heb jij Lord of the Flies voor je lijst gelezen of wil je dit boek nog gaan lezen?

Andere artiekeln over 'Lezen voor je lijst': De Brontë Sisters | The Great Gatsby | The Old Man and the Sea | Animal Farm | Of Mice and Men | Tortilla Flat | In Cold Blood

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lord_of_the_Flies_(1990)
https://nl.wikipedia.org/wiki/William_Golding
Lord of the Flies, William Golding : notes / by S.W. Foster (1997), Londen: Longman, ISBN 0-582-31403-8



Reacties op: Lezen voor je lijst: Lord of the Flies

Meer informatie

Gerelateerd

Over