Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Moord en mysterie in de boekhandel

op 31 mei 2021 door

Pas op tijdens de Boekenweek! De boekhandel is namelijk een gevaarlijke plek – en niet alleen voor je portemonnee. Geloof je me niet? Hier zijn vier boekenwinkels waar vreemde dingen gebeuren.

Door Lieke

Banner afbeelding van Fernando González via Pixabay.

Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore

Het gaat slecht met de economie en daardoor kan Clay Jannon geen werk vinden als webdesigner. Uit noodzaak neemt hij een baantje aan bij Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore. Hoe de zaak overeind blijft, is een raadsel voor Clay, want al snel wordt duidelijk dat er weinig bezoek komt in de winkel. En de mensen die binnenkomen kopen nooit iets, lijkt het wel. Deze ‘klanten’ lenen alleen vreemde boeken uit rare hoeken van de winkel. Samen met zijn vrienden gaat Clay op onderzoek uit en wat ze ontdekken gaat hun voorstellingvermogen te boven.

“...this is exactly the kind of store that makes you want to buy a book about a teenage wizard. This is the kind of store that makes you want to be a teenage wizard.”

Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore (2012) van Robin Sloan is een mix van mystery en fantasy. Er is ook een prequel novelle genaamd Ajax Penumbra 1969, waarin een jonge Mr. Penumbra tijdens de zoektocht naar het laatste exemplaar van een wonderbaarlijk boek voor het eerst op de 24-Hour Bookstore stuit.

Mooney’s

Boekwinkel Mooney’s is de plaats waar Joe Goldberg de mooie Guinevere Beck voor het eerst ontmoet. Het is ook de plek waar hij haar online opzoekt en volgt om hun volgende ontmoeting te plannen. Joe is vastbesloten: Beck zal zijn vriendin worden. Wat haar omgeving of zijzelf daar ook van vindt.

“The problem with books is that they end. They seduce you. They spread their legs to you and pull you inside. And you go deep and leave your possessions and your ties to the world at the door and you like it inside and you don't want for your possessions or your ties and then, the book evaporates.

You (2014) van Caroline Kepnes is een onvervalste thriller vanuit het perspectief van een stalker. Het verhaal van Joe Goldberg gaat verder in Hidden Bodies en You Love Me. Plus, er staat nog (minstens) één vervolg in de planning. De Netflix serie gebaseerd op de boekenreeks omvat twee seizoenen en het derde seizoen is onderweg.

Bright Ideas

Als Joey Molina, een vreemde vaste klant, een einde aan zijn leven maakt in de Bright Ideas boekwinkel, is Lydia Smith degene die hem vindt. Wat ze ook vindt, is een foto van zichzelf als kind in de broekzak van Joey. Hoe komt hij aan die foto? En waarom heeft hij haar tot de erfgename benoemt van de letterlijk verknipte boeken in zijn bezit? Het onaangename verleden van Lydia klopt op de deur en langzaam groeit bij haar het besef dat ze geen keuze heeft: ze moet het toelaten om het voor eens en altijd af te sluiten.

“Something’s wrong in the air, you know, when a book costs less than a bullet.”

Midnight at the Bright Ideas Bookstore (2017) van Matthew Sullivan is een mystery met thriller elementen. De auteur heeft in twee boekwinkels gewerkt en is getrouwd met een bibliothecaresse.

Old Devils Bookstore

Malcolm Kershaw, eigenaar van een boekenwinkel in Boston, wordt bezocht door een FBI-agent vanwege een lijst die hij jaren geleden heeft samengesteld. Malcolm heeft toentertijd de meest onmogelijk op te lossen misdaden uit de literatuur op een rijtje gezet. Iemand blijkt de lijst nu te gebruiken als een handleiding… voor moord.

“The thing is, and maybe I’m biased by all those years I’ve spent in fictional realms built on deceit, I don’t trust narrators any more than I trust the actual people in my life.”

Eight Perfect Murders (2020) van Peter Swanson houdt het midden tussen een thriller en een detective. De inspiratie voor de moorden komt uit het werk van o.a. Agatha Christie, Patricia Highsmith, Ira Levin en Donna Tartt.

Durf jij hierna nog een boekenwinkel te betreden?



Reacties op: Moord en mysterie in de boekhandel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Caroline Kepnes

Caroline Kepnes

Caroline Kepnes publiceerde vele korte verhalen, schreef voor tv-shows als 7th H...

Peter Swanson

Peter Swanson

Peter Swanson schrijft korte verhalen en recensies voor verschillende tijdschrif...