Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Onno’s New York Times Fiction Best Sellers Notes Week 38

op 22 september 2017 door

In We Love Bestsellers zullen we aandacht besteden aan - hoe kan het ook anders - bestsellers ofwel boeken die binnen een bepaalde periode uitzonderlijk goed verkochten. Dat kan kort geleden zijn, maar ook lang(er) geleden. Deze keer gaat het over The New York Times Best Seller list. Een volgende keer over een auteur die een of meerdere bestsellers op zijn naam heeft of over een specifieke bestseller.

The New York Times Best Seller list wordt gezien als de toonaangevende lijst van bestsellers in de Verenigde Staten. De lijst bestaat sinds 9 april 1942 en wordt iedere week gepubliceerd in The New York Times Book Review, onderdeel van de zondageditie van The New York Times. De lijst gaat uit van wekelijkse verkoopcijfers van geselecteerde boekhandels. Uiteraard loopt de lijst enigszins achter. Zo heeft de ranglijst die gepresenteerd wordt in de krant van 24 september 2017 betrekking op de verkopen van de week die eindigt op 9 september 2017.

Inmiddels zijn er verschillende wekelijkse lijsten:

  • Combined Print & E-Book Fiction
  • Hardcover Fiction
  • Paperback Trade Fiction
  • Dezelfde typen lijsten voor Non-Fiction
  • Boeken voor de jeugd: Children’s Middle Grade Hardcover, Children’s Picture Books, Children’s Series en Young Adult Hardcover

In deze aflevering de Top 10 van de Combined Print & E-book Fiction van 24 september 2017

1. J.D. Robb: Secrets in Death

Dit boek is het 45ste boek in de In Death-reeks van J.D. Robb, pseudoniem voor Nora Roberts. Haar eerste boek in deze reeks met als hoofdpersoon Eve Dallas Naked in Death verscheen in 1995.

Ze komt steevast met Eve Dalles op nummer 1 op de lijst: op 21 februari 2016 met Brotherhood In Death, op 25 september 2016 met Apprentice in Death, op 26 februari 2017 met Echoes in Death en nu met Secrets in Death.

In Secrets in Death wordt Larinda Mars, die al eerder in het tweede deel Glory in Death opdook, vermoord aangetroffen. Zij is een professioneel roddelaarster; ze blijkt mensen te chanteren door in ruil voor geld zaken die ze te weten is gekomen, stil te houden. Het wordt heel wat werk voor Eve Dallas om geruchten van werkelijkheid te scheiden en de moord op te lossen.

2. Kyle Mills: Enemy of State

Mitch Rapp is de hoofdpersoon in een serie die door Vince Flynn gecreëerd. is. Na Flynn's dood heeft Kyle Mills de serie voortgezet met het 14de en 15de deel (The Survivor resp. Order to Kill). Enemy of State is het 16de deel.

Ontdekt wordt dat de Saoedische prinsTalal bin Musaid, een neef van koning Faisal, IS financiert. Bedoeling is het geheim over de betrokkenheid van de Saoedische regering bij de aanslagen van 9/11 die de Verenigde Staten probeerde te verdoezelen, te openbaren. De VS sloot een deal met Faisal om zo de betrokkenheid geheim te houden wanneer de Saoedi's olie zouden blijven leveren en de bij de aanslag betrokkenen zouden straffen. De Amerikaanse president krijgt de indruk dat Faisal zich niet aan deze afspraak wil houden. Mitch Rapp neemt ontslag bij de CIA en wordt op pad gestuurd om met een stel huurlingen orde op zaken te stellen. Hij probeert de relatie tussen de Saudische regering en IS te ontrafelen. Wanneer ontdekt wordt dat hij hierin dreigt te slagen, wordt Rapp zelf degene waarop gejaagd wordt.

3. John le Carré: A Legacy of Spies

Peter Guillam, collega en discipel van George Smiley van de Britse Geheime Dienst is gepensioneerd. Hij is in een boerderij aan de zuidkust van Bretagne gaan wonen. Daar ontvangt hij een brief van de Dienst met de vraag om naar Londen te komen.

Le Carré brengt Alec Leamas, Jim Prideaux, George Smiley en Peter Guillam uit zijn vorige boeken terug om hun activiteiten uit de tijd van de koude oorlog te rechtvaardigen tegenover de nieuwe generatie die nu aan het roer staat.

4. Stephen King: It

It, het boek uit 1986 staat al weer de vijfde week op de NYT list. Het telt meer dan 1100 bladzijden! Voor lezers die nooit een boek van Stephen King gelezen hebben, is het raadzaam eerst een van zijn andere boeken te lezen, bijvoorbeeld The Dead Zone.

It speelt in het jaar 1958. In de stad Derry (Maine) verdwijnen kinderen en worden kinderen vermoord. Bill Denbrough en zijn zes beste vrienden keren terug naar hun geboortestad, omdat ze denken dat de moorden te maken hebben met een monster dat volgens hen al vele jaren in de riolering van de stad huist. Centraal in het verhaal staat Pennywise the Dancing Clown.

King beschrijft alles gedetailleerd, zoals de geschiedenis van Derry en de achtergronden van de personages waardoor het lijkt alsof het gaat om een samenvatting van een onderzoek naar hetgeen feitelijk is gebeurd. Wie weinig tijd heeft en toch met Stephen King kennis wil maken, kan de gelijknamige horrorfilm, die 35 miljoen dollar gekost heeft, gaan zien. Die duurt 'slechts' 135 minuten.

5. Christine Feehan: Dark Legacy

Dit is het 31e deel in The Dark Series. Het gaat over de oude Karpatische strijder Dragomir Kozel en Emeline Sanchez. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van deze twee personen verteld en draait om Emeline Sanchez die ervoor vecht om zich uit de greep van de vampier Vadim Malinov te bevrijden. Deze vampier probeert haar te bezitten en te dwingen bloed uit te wisselen.

Dark Legacy kan als een stand alone worden gelezen. Verscheidene van de karakters uit eerdere verhalen spelen bijrollen, waaronder een aantal Karpatische strijders uit een Karpatisch klooster.

5ad9e6b8d74572bf8a8ea095c2a4e607.jpg

6. Sue Grafton: Y is for Yesterday

Het eerste boek over detective Kinsey Millhone A is for Alibi kwam in 1982 uit. Kinsey is hartelijk en gastvrij, slim en vindingrijk. Y is for Yesterday begint in 1979, toen vier tienersjongens van een privéschool een 14-jarige klasgenote, sexueel misbruikten en dit filmden. Niet lang daarna verdwijnt de film en wordt de van de diefstal verdachte dood geschoten. Twee daders worden veroordeeld. Tien jaar later wordt een van de twee, Fritz McCabe, uit de gevangenis vrijgelaten. Dan duikt een kopie van de verdwenen film op, samen met de vraag om losgeld. Daarop roepen de McCabes die niet willen dat Fritz opnieuw de gevangenis in moet, de hulp van Kinsey Millhone in.

7. Craig Johnson: The Western Star

Het 13e deel in de Walt Longmire reeks, de basis voor de gelijknamige afleveringen op Netflix.

8. J. A. Jance: Proof of Life

Deel 23 van de J.P. Beaumont reeks. Wanneer de misdaadverslaggever Maxwell Cole sterft als gevolg van een brand, wordt de inmiddels gepensioneerde Beaumont gevraagd om de zaak te onderzoeken en wel op verzoek van niemand anders dan het overleden slachtoffer.

9. Lisa Wingate: Before We Were Yours

Gebaseerd op een van Amerika's meest beruchte real-life schandalen, waarin Georgia Tann, directeur van een adoptieorganisatie in Memphis, kinderen van arme ouders liet ontvoeren en deze kinderen verkocht aan rijke families.

10. Louise Penny: Glass Houses

Dit is het 13de boek over inspecteur Gamache. In dit boek strijdt hij tegen de drugskartels. In het verhaal wordt het heden, het proces over een moordzaak, afgewisseld met hetgeen in het verleden is voorgevallen.

0b16710b860b9f6162a8393fc57af5d5.jpg

De Top 10 is gebaseerd op gegevens, gepubliceerd in de Book Review van The New York Times, Sunday September 24, 2017; tekst: Onno van Rijen



Reacties op: Onno’s New York Times Fiction Best Sellers Notes Week 38

Meer informatie