Readers' Picks: Books Abroad
Het is Bookstore Day! Als Readers hebben we het voordeel dat we ook buiten de landsgrenzen onze boekenhonger kunnen bevredigen, dus op vakantie komen we vaak op mooie plekken aan onze trekken. Dit willen we graag met jullie delen en daarom hebben we besloten om vandaag buitenlandse boekenwinkels (en een enkele bibliotheek) te bezoeken. Ga je mee?
Door Lieke
Annemieke bezoekt het Dussmann das KulturKaufhaus in Duitsland
In de afgelopen jaren heb ik heel wat steden bezocht. Ik heb er echter nooit bij stil gestaan hoeveel prachtige en bijzondere boekwinkels en bibliotheken er op de wereld te vinden zijn. Als ik nu de foto’s van de New York Public Library zie vraag ik me serieus af hoe het kan dat ik daar niet naar binnen ben gelopen. Ik ben namelijk verliefd geworden op de prachtige, statige uitstraling van het gebouw (zowel aan de binnen- als de buitenkant).
Met een bezoek aan Berlijn in het vooruitzicht ben ik vastbesloten niet weer zoiets moois mis te lopen. Mijn vriend zal zich er bij neer moeten leggen dat we tijdens ons bezoek in ieder geval bij Dussmann das KulturKaufhaus naar binnen gaan. De boekhandel, met café-restaurant, heeft het grootste boekenaanbod van Berlijn. Het exterieur lijkt misschien niet zo spectaculair maar de boekenliefhebber die de foto’s van het interieur ziet, zal begrijpen waarom mijn interesse gewekt is. Een moderne uitstraling wordt gecombineerd met gezelligheid en huiselijkheid. Bovendien sluit de boekhandel pas om middernacht zijn deuren, waardoor je tijd genoeg hebt om de grote collectie aan boeken te bekijken. Ik kijk uit naar de afdeling met Engelstalige boeken, in de hoop dat ik een aantal pareltjes aan mijn collectie toe kan voegen.
Demi bezoekt Waterstone's in Engeland
De boekenwinkel waar ik soms zelfs nog van droom is de Waterstone’s in Londen (Piccadilly). Deze winkel is de grootste boekenwinkel van Europa en zodra je binnenstapt, valt je mond al haast open van ál die boeken die je ziet. En dan besef je je dat dit nog maar slechts de begane grond is en dat het gebouw nog meerdere verdiepingen vol met boeken heeft. Of je nu van fictie of non-fictie houdt, leesboeken of kookboeken, horror of romantiek: je kunt er nagenoeg alles vinden. Zowel bekende als minder bekende schrijvers hebben een plek in de winkel en je komt ogen en geld te kort. Een bekend fenomeen in de winkel is dat je soms met stapels boeken rondloopt en dan moet beslissen welke je echt gaat kopen en welke je terug moet leggen. Iets wat ik zelf heb moeten ondervinden!
Ik ben al twee keer naar deze winkel geweest, maar het ontzag en de blijdschap die je als boekenliefhebber voelt wanneer je binnenstapt vermindert nooit. Helaas ben ik tijdens die twee keer nooit heel lang in de boekenwinkel geweest, doordat ik met mensen ging die niet zo van boeken houden. Maar ooit keer ik nog eens een keer terug en dan zorg ik ervoor dat ik urenlang kan ronddwalen daar!
Lieke bezoekt Chapters in Ierland
In Dublin heb ik in amper een week tijd tig boekenwinkels (waaronder Waterstone’s) gezien - sommige zelfs meerdere keren - en ze waren allemaal geweldig. Na de Nederlandse boekenhandels, waar je geluk hebt als ze in het bezit zijn van één plank of kast met Engelstalig aanbod, heb ik mijn ogen uitgekeken! Vooral Chapters is een bezoekje waard. Het is Ierlands grootste onafhankelijke boekwinkel. Op de begane grond vind je de nieuwe boeken en boven zijn de tweedehands boeken te vinden. Zoveel Engelstalige boeken bij elkaar! Helaas stonden er nog meer dingen op de planning dan book browsing, dus ik heb niet zo lang kunnen snuffelen als ik zou willen.
Het enige nadeel van zo’n buitenlandse boekwinkel is dat je op een gegeven moment weer terug moet naar Nederland en boeken kunnen nogal veel ruimte innemen in je koffer… Ik had bij de terugreis opeens heel veel handbagage, haha.
*399 Noorse Kronen is ongeveer gelijk aan €44. (Foto van Yvonne)
Yvonne bezoekt Gravdahl in Noorwegen
Ik ben er slechts één keer geweest. Toch heeft het overvolle winkeltje in Lillehammer een onvergetelijke indruk achtergelaten. Boekhandel Gravdahl is in 1937 opgericht door Marcus Gravdahl en is nog steeds een van de grootste boekhandels in de provincie Hedmark. De winkel in Lillehammer namen zij in 2011 over en draait sindsdien onder de naam Gravdahl. Ze werken samen met Norli Libris AS, wat vergelijkbaar is met een Libris-boekhandel in Nederland. Wat het zo onvergetelijk maakt, is dat ze veelal dezelfde boeken aanbieden als de Nederlandse boekwinkels, maar met totaal andere covers. Het was vrij ruim opgezet, maar toch overvol met pronkende voorkanten die erom smeekten om mee naar Nederland genomen te worden. Doordat mijn talenknobbel me bij ja, nee en welkom in de steek liet én de prijzen flink wat hoger waren dan hier in Nederland, zijn ze helaas in Noorwegen blijven staan. Maar mocht je er eens zijn, snuffel dan vooral rond! Je gaat je ogen uitkijken met die prachtige covers!
Lotte bezoekt de Livraria Lello in Portugal
Als ik op reis ben, kan ik het nooit laten om eens de plaatselijke boekhandel of de plaatselijke bibliotheek binnen te wandelen. Ik vind het leuk om de sfeer op te snuiven en te neuzen in de boeken. Ik probeer bijvoorbeeld uit te vinden of er anderstalige edities staan van bekende boeken. En af en toe zijn het niet alleen de boeken die het hem doen, maar de hele setting. Zo vind ik boekhandel Dominicanen in Maastricht fantastisch en ook de Nationale Bibliotheek van Letland in Riga is een knap staaltje architectuur. Maar de Livraria Lello in Portugal heeft de diepste indruk nagelaten. Wanneer je in deze boekenwinkel binnenstapt, lijkt het alsof je in de bibliotheek van uit de film Belle en het Beest terechtkomt. Met de prachtige trap en houten boekenkasten is de winkel een ware droom voor elke boekenliefhebber. Er is ook een leuk hoekje op de bovenverdieping waar een aantal zeteltjes en een kleine koffiebar staan. Zo kan je meteen in je nieuwste aankopen beginnen lezen. Ik heb het gevoel dat ik die boekenwinkel niet vast kan leggen in woorden...
Onno bezoekt de Biblioteca Joanina in Portugal
Biblioteca Joanina, de bibliotheek van de universiteit van Coimbra is om meerdere redenen heel bijzonder. De bibliotheek, genoemd naar de opdrachtgever en schenker koning João V, stamt uit het begin van de 18de eeuw. In 1717 begon de bouw; in 1728 was de bibliotheek af. Zowel vanbinnen als van buiten is de bibliotheek een fraai voorbeeld van de barokstijl. Hier zijn rond 200.000 boeken, allemaal van vóór 1800 te vinden. Helaas blijft het bij bezichtigen, want het motto is ‘kijken mag, aankomen niet.’ Alleen op verzoek, voorzien van een goede motivatie, mag men een boek inzien. Buiten de duizenden boeken zijn er allerlei kunstwerken te zien: fresco’s van Antônio Simões Ribeiro, goudwerk van Vicente Nunes en houtsnijwerk van Francesco Gualdini. Aan het eind van de ruimte hangt een groot schilderij van koning João V van de Italiaanse schilder Domenico Duprà.
Bijzonder is niet alleen de prachtige barokstijl, maar ook het feit dat vleermuizen de boeken tegen motten en andere schadelijke insecten beschermen. Achter de boekenkasten zitten namelijk holle ruimtes waar vleermuizen huizen. Aan het eind van de middag, voordat de bibliotheek sluit, worden de antieke meubels met leren doeken afgedekt, zodat deze beschermd zijn tegen uitwerpselen. Voordat de bibliotheek ’s ochtends opent, wordt de vloer schoon geschrobd.
Natuurlijk wijzen we jullie graag op Book Walhallas dichter bij huis en op het programma van alle activiteiten die gepland staan in Nederland rondom Bookstore Day. Wat ga jij vandaag doen: een boekenhandel in de buurt bezoeken en een speciale uitgave scoren of dromen over een boekenhandel die je in het buitenland bezocht hebt? Wij zijn benieuwd!