Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers' Picks: Debutanten

op 15 september 2020 door

De Week van de Debutant is in volle gang en daarom hebben de Readers even in hun boekenkast gekeken. En getwijfeld. En heroverwogen. En nog een keer nagedacht. Om uiteindelijk te besluiten, met een beetje valsspelen: dit zijn onze favoriete debuutromans.

Door Lieke

The Secrets We Kept

Favoriete debuutroman van Onno

Het is heel moeilijk om te zeggen welk boek het beste debuut ooit mag worden genoemd. Misschien kom je wel uit op de twee prachtige debuten uit 1847: Jane Eyre van Charlotte Brontë en Wuthering Heights van Emily Brontë. Als het om een thriller gaat dan zou het The Day of the Jackal van Frederick Forsyth uit 1971 kunnen zijn. Voor een meer recent boek kies ik voor de historische roman The Secrets We Kept van Lara Prescott uit 2019.

a69bc7c8429ca90394c214feff8693a9.jpgDit verhaal gaat over de liefde tussen Boris Pasternak en zijn minnares Olga Ivinskaya tijdens de koude oorlog, waarbij de Verenigde Staten probeerde het politieke systeem in de Sovjet-Unie te ondermijnen. Boris Pasternak werd wereldberoemd met zijn boek Doctor Zhivago, dat de Russen niet gepubliceerd wilden zien. Pasternak zette namelijk de Oktoberrevolutie en de Russische Burgeroorlog in een negatief daglicht en benadrukte het belang van individuele vrijheid. De CIA wist via een Italiaanse uitgever het verboden manuscript in bezit te krijgen, liet het clandestien drukken en smokkelde het naar de Sovjet-Unie. Naast deze Russische affaire tussen Boris en Olga speelt het verhaal zich af in de Verenigde Staten. In de VS staan typistes van de CIA centraal: vooral Sally en de oorspronkelijk uit Moskou afkomstige Irina, twee vrouwen die meer zijn dan alleen typiste. De schrijfster verwerkt thema’s als propaganda, censuur, vervolging, gelijkheid, geheime passies, seksualiteit, liefdesverdriet en lijden in dit prachtige verhaal. Je hoeft Boris Pasternak's Dokter Zhivago, een dikke pil van bijna 700 pagina’s, niet gelezen te hebben om helemaal weg te zijn van The Secrets We Kept.

Factoid: The Secrets We Kept is op Hebban unaniem uitgeroepen tot Hot!

My Dark Vanessa

Favoriete debuutroman van Yvonne

33eb5081c7133d4146c09abcb86c249f.jpgEen debuut dat nog regelmatig door mijn hoofd spookt is My Dark Vanessa. Begin 2020 debuteerde Kate Elizabeth Russell met dit boek. Het vertelt het verhaal van Vanessa Wye. De - ondertussen bekende - #metoo beweging wordt opgezet en hierdoor wordt Vanessa geconfronteerd met haar verleden. Als 32-jarige vrouw blikt ze terug op herinneringen uit het verleden. Ze werd jarenlang misbruikt door haar docent Engels, Jacob Strane, maar zelf heeft ze het nooit als misbruik gezien. Haar opvatting is ontzettend bijzonder en het maakt het verhaal erg aangrijpend. Het is lastig je frustraties tijdens het lezen onder controle te houden. Er zijn momenten waarop je niets liever doet dan Vanessa even flink door elkaar heen schudden zodat ze haar ogen opent, maar er zijn ook momenten dat je haar dolgraag je schouder aanbiedt om op uit te huilen. Het verhaal zelf is niet heel erg bijzonder, maar de schrijfwijze maakt dat het wel. Het actuele thema van My Dark Vanessa is donker en onthutsend en zal een flinke indruk achterlaten...

Factoid: Hebban-recensent Silke bekroont het boek met de maximale vijf sterren.

The Bear and the Nightingale & The Name of the Wind

Favoriete debuutromans van Demi

d8e5c5e0174988e04d31cb4af4da4bdc.jpgNa lang nagedacht te hebben en naar mijn boekenkast te hebben getuurd, ben ik op twee debuten gekomen die ik zelf heel goed vond en die me compleet meesleepten in een goed uitgewerkte wereld. Het eerste debuut dat ik wil benoemen is The Bear and the Nightingale (2017) van Katherine Arden. Dit debuut is tevens het eerste deel van een trilogie en is ontzettend sfeervol en fijn om te lezen. Het is gebaseerd op Russische folklore en geschiedenis en volgt een jong, koppig, en sterk meisje genaamd Vasja die in een klein dorpje te maken krijgt met de clash tussen de folkloristische gebruiken die ze gewend zijn en het opkomende christelijke geloof dat hun dorpje binnendringt en dreigt alles kapot te maken. Vasja zelf heeft speciale gaven en gaat op haar eigen manier tegen de dreigingen in haar dorpje in. Eigenlijk moet je het boek gewoon zelf lezen en je helemaal mee laten nemen in de wereld die wordt geschetst.

Factoid: Arden heeft na de middelbare school een jaar in Moskou gewoond.

9e3683e4934d110b406f3d68a58a39a3.jpgHet andere debuut dat ik heel goed en vooral origineel vond is The Name of the Wind (2007) van Patrick Rothfuss. In dit eerste deel wordt hoofdpersoon Kvothe geïntroduceerd, die in een herberg in één dag het eerste deel van zijn levensverhaal aan iemand vertelt (en dus tegelijkertijd ook aan de lezer als onzichtbare observant). Dit epische fantasy-verhaal is heel meeslepend en er is een speciale rol weggelegd voor muziek. Al heel snel krijgt de lezer allerlei beweringen te horen over wat de beruchte Kvothe allemaal zou hebben gedaan - en het liefst wil je dan van hemzelf horen of er waarheid zit in alle geruchten. Langzaam maar zeker lijken de meeste ervan te kloppen. Maar het leukste van dit boek is vooral om te lezen hoe Kvothe uiteindelijk op deze plek is uitgekomen - als herbergier op een afgelegen plek, heel anders dan de magisch begaafde en heroïsche Kvothe van alle verhalen. Ook dit boek moet gewoon ervaren worden om te zien hoe meesterlijk dit boek - een debuut! - is.

Factoid: Rothfuss schreef zijn debuut terwijl hij studeerde – geen wonder dat het negen jaar duurde voordat hij zijn diploma haalde!

The Song of Achilles

Favoriete debuutroman van Lieke

cd9e212072ad906cb9e3f861354c9db3.jpgDat Achilles en Patroclus meer dan vrienden zijn, zingt volgens mij al rond sinds de gedichten van The Iliad nog letterlijk gezongen werden. Madeline Miller neemt dit gegeven en maakt er een prachtige nieuwe mythe van die perfect aansluit bij de originele mythologie. Het verhaal van twee knappe, jonge mannen die verliefd op elkaar worden had makkelijk een middelmatige YA-roman op kunnen leveren, maar Miller besteedt zoveel aandacht aan het taalgebruik en de beeldspraak dat het een volwassen, tijdloze, epische, ontroerende geschiedenis wordt die de lezer omverblaast. The Song of Achilles is van een oogverblindende schoonheid.

Factoid: De roman won de 2012 Women’s Prize for Fiction.

Wat is jouw favoriete debuutroman?



Reacties op: Readers' Picks: Debutanten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell is een Amerikaans auteur. Mijn duistere Vanessa is haar d...

Katherine Arden

Katherine Arden

Katherine Arden studeerde in Moskou en specialiseerde zich later in Franse en Ru...

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss studeerde Engels en Filosofie aan de universiteit van Wisconsin...

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (1978) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en ge...