Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers' Picks: Favorite Books

op 09 november 2017 door

Wanneer je veel boeken leest, weet je dat de vraag naar je favoriete boek een bijna onmogelijke vraag is. Ieder boek is een ervaring op zich zelf. Ieder boek heeft zijn eigen thema, zijn eigen stijl en zijn eigen kracht. Allemaal onderdelen die er voor zorgen dat boeken al dan niet op een favorietenlijst komen te staan. The Hebban Readers Club was het er unaniem over eens dat we niet één, maar meerdere favoriete boeken hebben. Graag delen we enkele van onze favoriete boeken.

I see my favorite books as works of art. Each letter a brush stroke of beauty and genius.

Onno: We the living - Ayn Rand

Dit semi-autobiografische verhaal, dat in 1936 verscheen, gaat over de strijd van Kira. Een jong meisje uit een burgerfamilie, tijdens de eerste jaren van de Sovjetunie. Kira wil niet tot de kudde behoren die de staat voor ogen heeft. Na de Russische Revolutie van 1917 is ze vastbesloten haar vrijheid van gedachten te behouden. Ze komt – na vijf jaar ballingschap in de Krim als gevolg van de Russische Revolutie – met haar familie terug naar Petrograd. Kira's vader was voor de revolutie rijk. Hij was de eigenaar van een aantal textielfabrieken en van een groot herenhuis in Petrograd. Hun herenhuis is afgepakt en de fabrieken zijn genationaliseerd. Het gezin moet op rantsoen leven, vernederende banen accepteren en deelnemen aan door de communistische partij verplicht gestelde maatschappelijke activiteiten. Kira voelt daar niets voor. Ze gaat aan het Technologisch Instituut studeren om bouwkundig ingenieur te worden. Kira ontmoet Leo Kovalensky. Ze worden verliefd en proberen de Sovjetunie te verlaten. Dit mislukt, ze worden opgepakt en Leo moet enige tijd de gevangenis in. Beide komen in de problemen, waardoor Kira zich in allerlei bochten moet wringen opdat zij en Leo overleven.

Ik vind het knap hoe Ayn Rand geschiedenis, menselijke relaties, drama en ideologie weet te combineren. Het is een beklemmend boek, waarin Ayn Rand indringend beschrijft hoe Kira zich voelt als individu binnen een totalitaire staat. Deels is het avontuur, deels romance en deels politieke intrige. In de verte heeft het thema Individu versus Staat iets weg van 1984 van George Orwell, maar We the Living is uit 1936 en speelt begin jaren twintig en het boek van Orwell is van 1949. Naast de mooie beschrijvingen van St. Petersburg - je moet er ooit geweest zijn! - is het een verhaal dat boeit. Als lezer denk je telkens: hoe moet dit met Kira aflopen?

Kayla: Gone - Michael Grant

Gone is het eerste deel uit een serie. Het speelt zich af in Perdido Beach, Californië. Vanaf het ene op het andere moment verdwijnt iedereen die ouder is dan vijftien. Sommige jongeren ontwikkelen gaven, andere blijven normalo’s. Vanaf dat moment moeten de overgebleven jongeren er alles aan doen om te overleven, totdat ook voor hen het moment komt dat ze de cruciale leeftijd bereiken en verdwijnen.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat er lekker veel spanning en mysterie inzit. Grant heeft zich niet ingehouden met het beschrijven van de meest gruwelijke gebeurtenissen. Toch is het niet alleen maar horror en spanning. Iedereen heeft zich wel eens afgevraagd wat hij zou doen als plotseling alle volwassenen verdwenen, maar dacht je daarbij ook aan hoe je de supermarkt draaiende moest houden, wie er voor de kleintjes zou zorgen, wie je zou beschermen tegen de losgeslagen jongeren die denken alles te kunnen maken als er geen volwassenen zijn om ze in bedwang te houden? In Perdido Beach denken ze daar wel aan en aan nog veel meer dingen die nodig zijn om een grote groep kinderen voor langere tijd te onderhouden door mensen die zelf ook nog maar kinderen zijn.

Sylvia: Eleanor Oliphant is Completely Fine - Gail Honeyman

Deze roman gaat over de persoonlijke ontwikkeling van Eleanor. Ze is een gewoontedier dat vastzit in een patroon: dezelfde kleren, hetzelfde eten, kruiswoordpuzzels en in het weekend twee flessen wodka om haar eenzame leven zonder vrienden of familie door te komen. Ze heeft geen sociaal leven en heeft geen flauw benul van haar eigen sociale onhandigheid. Ze heeft een gecompliceerde relatie met haar moeder die ongemerkt een grote invloed op haar manier van leven heeft. Eleanor vindt haar leven ‘completely fine’. Op haar werk komt Eleanor in contact met Raymond, werkzaam op de IT afdeling. In eerste instantie heeft ze geen hoge dunk van hem. Toch ontstaat er tussen hen een warme vriendschap. Raymond laat haar zien dat haar leven meer kan zijn dan ‘completely fine’.

Eleanor Oliphant is completely fine deed me in eerste instantie denken aan The Rosie Project, een erg geestige roman van Graeme Simsion. Maar Eleanor Oliphant is completely fine heeft zoveel meer: de diepgang in het verhaal, het mooi uitgewerkte karakter van Eleanor en een prachtige schrijfstijl met zulke mooie zinnen waarin ook de humor niet ontbreekt. Eleanor Oliphant heeft me geraakt! Heeft  me laten lachen en laten huilen. Ze heeft een bijna kinderlijke openheid en eerlijkheid. Ik vond het heerlijk om te lezen hoe Eleanor zich ontwikkelde gedurende het boek. Ze is een karakter dat je in je armen wil sluiten.

Silke: Outlander - Diana Gabaldon

In 1945, net na de tweede wereldoorlog heeft Clare Randall eindelijk de tijd om op tweede huwelijksreis te vertrekken met haar echtgenoot Frank. Tijdens een van hun uitstapjes in de Schotse Highlands komt Clare terecht in een magische steencirkel die haar transporteert naar 1743. Opeens moet Clare zich staande houden in een compleet onbekende wereld waar de dreiging van een oorlog tussen Engeland en Schotland nooit ver weg is en waar de clans nog de plak zwaaien. En dan ontmoet Clare, Jamie Fraser. Een galante, jonge Schotse krijger die Clare’s hart stapje voor stapje weet te veroveren. Clare staat voor een belangrijke beslissing, trouw blijven aan een man die eigenlijk nog niet eens geboren is en een weg terug vinden naar huis of haar nieuwe leven in Schotland omarmen.

Outlander bezit al tien jaar een heel speciaal plekje in mijn hart. De aantrekkingskracht van Outlander is voor mij zonder twijfel de mengeling van verschillende stijlen. Enerzijds is het grotendeels een historische roman, geschreven met veel oog voor details. Het laat geen twijfel dat Diana Gabaldon zich erg verdiept heeft in de geschiedenis van Schotland. Door de magische steencirkel en de hele werking ervan voelt het boek met momenten aan als scifi. Hoewel dit op geen enkel moment de bovenhand in het verhaal voert. Daarnaast is het een prachtig liefdesverhaal met, laten we eerlijk zijn, best wel wat pittige erotische scenes. Hoewel Outlander en alle volgende boeken in de reeks behoorlijk lijvige romans zijn sleepten ze mij van de eerste letter mee... om me tien jaar later nog altijd niet los te laten.

Lieke: A Complicated Kindness - Miriam Toews

De familie van de 16-jarige Nomi Nickel uit A Complicated Kindness van Miriam Toews maakt deel uit van een streng gelovige parochie. Onlangs hebben eerst haar zus en daarna haar moeder Nomi en haar vader verlaten. Nu probeert Nomi uit te zoeken waarom “the better-looking half” van de familie vertrokken is en of ze zelf eigenlijk wel wil blijven.

Nomi is een prachtig personage. Ze is erg wijs en tegelijkertijd weet ze helemaal niets. Aan de ene kant daagt ze het kerkelijke gezag uit door voortdurend de regels te tarten en aan de andere kant zweeft ze door het leven, niet wetende hoe het verder moet en wat ze wil. Ondanks het feit dat ze opgroeit in een omgeving die voor de meeste lezers onbekend zal zijn - nl. in een mennonieten gemeenschap - heeft ze dezelfde dromen als andere jongeren. Haar belevingswereld is volkomen authentiek zonder te vervallen in de typische tiener clichés. A Complicated Kindness is een boek dat ik iedereen aan zou raden. Het is een teder beschreven, ontroerend coming-of-age verhaal. Het is van een zeldzame schoonheid. En het is ook gewoon ongelofelijk grappig.

Demi: American Gods - Neil Gaiman

Wat als alle goden uit elke mythologie en religie die ooit hebben bestaan echt – en nog steeds – bestonden? Wat als de oude goden het op gingen nemen tegen de nieuwe, technologische goden van deze tijd? Dat is precies wat er gebeurt in American Gods van Neil Gaiman, maar dat is absoluut niet het enige. We volgen Shadow, een man die als hij de gevangenis verlaat te horen krijgt dat zijn vrouw is verongelukt. In het vliegtuig naar huis ontmoet hij Mr. Wednesday. Vanaf dat moment wordt alles waar Shadow voorheen in geloofde in twijfel getrokken. Goden bestaan, maar hun kracht ebt langzaam weg wanneer minder mensen in hun geloven en hun aanbidden. De Oude Goden hebben het moeilijk, maar de Nieuwe Goden van onder andere Televisie en Media worden met de dag sterker. Een enorme oorlog lijkt onvermijdbaar te zijn, maar Shadow ontdekt op zijn pad dat goden eigenlijk net als mensen zijn: ze zijn bang, kwetsbaar, en bovenal alles: ze kunnen liegen.

American Gods is een ijzersterk boek vol met verschillende lagen en interpretaties. Het zet je aan het denken over onze maatschappij en de idealen waarin we geloven. Maar boven alles is het een heel leuk boek om te lezen en een aanrader voor iedereen die van mythologie houdt of daarvan wilt gaan houden.

Karin: I'll Give You the Sun - Jandy Nelson

Het verhaal gaat over Noah en Jude Sweeting, een hechte tweeling die elkaar feilloos aanvoelt. Ze zijn heel verschillend. Noah is een gesloten, stille jongen terwijl Jude een vrolijk en spontaan meisje is dat volop geniet van aandacht. Ze zijn 14 jaar, volop in de puberteit. Maar dan verongelukt hun moeder en verandert hun leven drastisch. Drie jaar later praat de eens zo hechte tweeling nauwelijks nog met elkaar. Wat is er gebeurd en waarom lijkt de afstand tussen de tweeling zo onoverbrugbaar?

Ik werd benieuwd naar dit boek door de mooie kleurrijke cover en ik vind het extra leuk dat het over een tweeling gaat. Ik heb zelf een tweelingbroer en ik vind het altijd leuk om te lezen over tweelingen. De hoofdpersonen zijn zulke bijzondere en sympathieke personages. Ze hebben beide zo hun eigen problemen en onzekerheden. Je leeft met ze mee en hoopt dat het weer beter me ze zal gaan.
I’ll Give You the Sun is een prachtig, ontroerend boek. Een boek vol verdriet, passie en liefde.

Dorien: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry - Rachel Joyce

In dit verhaal volgen we Harold Fry (goh, verrassend). Een gepensioneerde man die, samen met zijn vrouw, in het zuiden van Engeland woont. Op een dag krijgt hij een brief van een oud collega waarin zij vertelt dat ze terminaal ziek is en in een hospice in het noorden van het land verblijft. Harold schrijft haar een brief terug, maar onderweg naar de brievenbus bekruipt hem een schuldgevoel en eenmaal aangekomen bij de brievenbus besluit hij de brief niet te posten en door te lopen naar de volgende brievenbus. Ook hier kan hij het niet over zijn hart verkrijgen de brief in de bus te stoppen een loopt hij weer verder... Zo begint een ongewone reis van een gewone man die buitengewone dingen teweeg zal brengen.

Wat mij aansprak in dit boek vind ik moeilijk uit te leggen. Tijdens de reis leer je Harold kennen en door middel van flashbacks krijg je een beeld van hoe zijn leven eruit heeft gezien. Wat mij denk ik het meeste heeft gegrepen in dit verhaal is het idee dat een doodnormaal persoon, door soms maar iets heel kleins te doen, een wereld van verschil kan maken. Het heeft me tot tranen toe geroerd om te lezen over deze oh zo bijzondere reis. Het heeft mij, net als heel veel personages in het boek, echt geïnspireerd te doen wat goed voelt en zo soms op de meest kleine manieren een verschil in deze wereld te maken!

Annemieke: Beauty and The Beast: Lost in a Book - Jennifer Donnelly

Alle bekende personages uit Beauty and the Beast komen terug in Lost in a book. Een verhaal dat begint op het moment dat Belle in het kasteel woont en de bibliotheek kado krijgt. Nog voordat de betovering van het Beest verbroken is, speelt zich in het kasteel een magisch verhaal af. Een boek vormt de magische doorgang naar de wereld van Nevermore. Een wereld die Belle alles lijkt te bieden wat ze wil... Wat volgt is echter een strijd tussen de liefde en de dood. Slaagt de dood erin om Belle in haar wereld te vangen, of wint de liefde het en keert Belle terug naar het kasteel. 

Als klein meisje was Belle en het Beest zonder twijfel mijn favoriete Disneyfilm. De film en de personages hebben voor altijd een plekje in mijn hart gekregen. Beauty and The Beast: Lost in a Book heeft de weg naar mijn hart dan ook gemakkelijk weten te vinden. Bij het horen van de titel en het zien van de magische cover had ik gelijk een "dit moet ik lezen"-gevoel. Donnelly slaagt er in een nieuw magisch avontuur toe te voegen aan een toch al prachtig verhaal, met prachtige personages. Met haar sprookjesachtige schrijfstijl en haar oog voor detail is dit voor mij het ultieme boek om weg te dromen. Om terug te gaan naar mijn jeugd en mijn liefde voor dat dorpsmeisje dat haar weg vond naar een magisch kasteel met een meer dan prachtige bibliotheek. 

Yvonne: Big Little Lies - Liane Moriarty

Op een avond is er een quizavondje voor ouders op de lagere school van het Australische dorpje Pirriwee. De glazen drank vloeien rijkelijk, de sfeer wordt steeds gezelliger en dan ineens loopt alles uit de hand. Eén van de ouders overleeft dit feestje niet. Liane Moriarty sleurt je met Big Little Lies mee naar de bewuste avond, maar ook neemt ze je mee naar de jaren ervoor.

Door middel van verraad, vriendschappen en verdriet komt langzaam het mysterie naar boven en deze combi zorgt ervoor dat het geen moment verveelt. De personages worden zo goed uitgediept dat het zo maar iemand van je vriendengroep zou kunnen zijn. Door de roddels wordt er een vlaag humor in het boek gegooid wat flink wat wegheeft van de serie Desperate Housewives. Tijdens het lezen zat ik in een achtbaan van alle bekende emoties. Wat een heerlijk feelgood boek!

Tien boeken, tien titels, tien verhalen die in grote mate van elkaar verschillen. Maar één ding hebben ze gemeen. Ze zijn ons bijgebleven, door het verhaal, de personages, de schrijfstijl of zoveel meer. Welke boek staat op jullie favorietenlijstje? En met welke reden? Graag nodigen we jullie uit om één van je eigen favoriete boeken en je motivatie met ons te delen onder dit artikel.

Tekst samengesteld door Annemieke de Jong

Volg ons op Instagram Volg ons op Twitter



Reacties op: Readers' Picks: Favorite Books

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Grant

Michael Grant

Michael Grant is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid verwi...

Diana Gabaldon

Diana Gabaldon

New York Times bestsellerauteur Diana Gabaldon, geboren in Flafstaff, Arizona, s...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Jandy Nelson

Jandy Nelson

Jandy Nelson (1965) studeerde Creative writing en Comparative literature in New...

Rachel Joyce

Rachel Joyce

Rachel Joyce (1962) is schrijfster en actrice. Ze speelde bij de Royal Shakespea...