Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers Picks: Onze favorieten van 2022

op 30 december 2022 door

Wij vinden het net als vele anderen tijd om terug te blikken op al het moois dat 2022 ons gebracht heeft. Dit jaar zijn er veel boeken verschenen en veel boeken gelezen. Ook door ons. In dit artikel blikken we terug op ons boekenjaar en kiezen onze favoriete boeken. Dit zijn niet altijd boeken die dit jaar zijn verschenen. Ben je benieuwd naar onze keuzes? Lees dan vooral verder en wie weet groeit jouw TBR weer een stukje.

Laurie's picks

In 2022 heb ik meer dan 100 boeken gelezen, maar een aantal boeken steken hier wel met kop en schouders bovenuit. Dit zijn niet altijd boeken die ik vijf sterren heb gegeven, maar ze zijn me op de een of andere manier wel bijgebleven.

1. Reminders of Him van Colleen Hoover. Dit boek las ik vrij snel na verschijning en gaf ik de volle vijf sterren. Wat een verhaal. Na vijf jaar ten onrechte in de gevangenis te hebben gezeten, komt Kenna weer op vrije voeten. Het enige dat ze wil is deel uitmaken van het leven van haar vierjarige dochter. De ouders van haar overleden partner proberen dit echter te verhinderen. Dan komt Kenna Ledger tegen, de beste vriend van haar overleden partner. Kenna en Ledger bouwen, ondanks dat dit voor allebei grote gevolgen kan hebben, een band op. Dit is een klassieke Hoover: rauw en vol emotie. Lees meer in mijn recensie.

2. House of Sky and Breath van Sarah J. Maas. Behoeft het nog enige uitleg waarom dit boek tot mijn favorieten van 2022 behoort? Ik denk het niet. Wie mij al wat langer volgt, weet dat de boeken van deze auteur direct worden aangeschaft en verslonden, zo ook dit tweede deel in de 'Crescent City' serie. Omwille van spoilers geef ik geen korte samenvatting, maar ik heb het vervolg nodig en het liefst snel. Meer weten? Lees mijn lezersrecensie.

3. On Earth We're Briefly Gorgeous van Ocean Vuong. Ik had nooit gedacht dit boek überhaupt te zullen lezen. Ik begon in het Nederlandse luisterboek, maar vond dit zo'n draak dat ik overstapte op het Engels. Dit is een goede zet gebleken. Ik waardeerde deze brief van een Vietnamees-Amerikaanse jongen aan zijn moeder die deze brief zelf niet kan lezen vanwege haar analfabetisme niet met de volle vijf sterren, maar het boek heeft wel indruk gemaakt. Mijn recensie staat gelinkt aan de Nederlandse boekpagina.

4. Under the Whispering Door van T.J. Klune. Nog een iets ouder boek, maar ook deze is blijven handen. In 2021 las ik The House in the Cerulean Sea en hoewel ik het geen vijf sterren gaf, bleef het boek toch knagen. Ik begon dan ook vol goede moed aan Under the Whispering Door. Net als bij eerder genoemd boek kwam ik er wat moeilijk in. Toen het verhaal eenmaal op gang kwam, kon ik niet meer stoppen met lezen. Klune krijgt het op de een of andere manier voor elkaar om oersaaie, arrogante kwallen van hoofdpersonages te bedenken die je naarmate het verrhaal vordert toch in je hart sluit. Wallace Price uit dit boek is geen uitzondering. Weer geen vijf sterren, maar wel een favoriet.

5. Carrie Soto Is Back van Taylor Jenkins Reid. Een aantal jaar geleden las ik The Seven Husbands of Evelyn Hugo dat op slag één van mijn favoriete boeken allertijden werd. Na meerdere boeken in dezelfde wereld te hebben uitgegeven, was het dit jaar tijd voor Carrie Soto Is Back. Carrie kwam al voorbij in Malibu Rising, maar nu lees je haar eigen verhaal. Van begin tot eind werd ik meegezogen en dit boek kreeg wel de volle vijf sterren.

Lieke's picks

Meestal is het bijna onmogelijk om een nummer 1 te noemen en dan roep ik dus dat mijn top in willekeurige volgorde is, maar dit jaar heb ik dat probleem niet. De eerste titel die in me opkwam toen ik een lijstje met favorieten moest maken, was namelijk dit boek en ik wist ook meteen weer hoe verschrikkelijk goed ik het vond en vind:

1. The Testaments van Margaret Atwood. Ik was sceptisch toen het “langverwachte vervolg” op The Handmaid's Tale werd aangekondigd, vooral vanwege die beschrijving. The Handmaid’s Tale is niet bepaald The Fellowship of the Ring: het heeft geen vervolg nodig. Gelukkig stelt Atwood zelden teleur en is The Testaments zelfs beter dan de dystopische klassieker waar het verhaal op voortborduurt. Het blies me omver.

2. Case Histories van Kate Atkinson. Ik heb een itch en Atkinson levert de scratch. Vooral haar ‘Jackson Brodie’ serie vult voor mij een lacune in de misdaadliteratuur waarvan ik niet eens wist dat ie er was – totdat ik een deel las. Het zijn detectives (niet alleen vanwege de aanwezigheid van een privédetective, maar ook om ze niet bloedstollend genoeg zijn om als thriller aangemerkt te worden) maar niet het soort leuke, luchtige boekjes voor tussendoor, zoals bijvoorbeeld het oeuvre van Agatha Christie. Er gebeuren heftige dingen, maar toch is de toon licht, voornamelijk vanwege de droge humor van de personages. En hoe onwaarschijnlijk voorvallen ook zijn; Atkinson slaagt erin om alles volkomen realistisch en logisch te laten lijken. Dit is ook weer een pareltje. Ooit, als ik ’s een keer tijd heb, dan ga ik de serie van begin tot eind herlezen in plaats van de boeken kriskras door elkaar te verorberen. Op het moment ben ik bezig in deel vier en dat is ook weer onnavolgbaar.

3. There's Treasure Everywhere van Bill Watterson. Ik hou van Calvin & Hobbes. Ik ben al gek op ze sinds de stripjes in de krant verschenen en heb ook al een eeuwigheid de complete collectie. Toch kan ik losse verzamelbundels niet laten liggen als ik ze tegenkom. Het is gewoon zo herkenbaar. De grenzeloze fantasie van Calvin, zijn slimme/domme plannetjes, zijn kritiek op zijn ouders, zijn vriendschap met zijn knuffel Hobbes… Het is elke keer weer heerlijk en hilarisch om te lezen.

4. Bad Dirt van Annie Proulx. Verhalenbundels krijgen veel te weinig liefde, dus hierbij weer eens een lofzang. Er is iets tegenstrijdigs aan ze, want natuurlijk wil je liever een dikke pil lang doorbrengen in een wereld geschapen door een getalenteerde schrijver in plaats van slechts een tiental pagina’s. Tegelijkertijd is het extra knap dat die levensechte wereld en personages gecreëerd worden in een fractie van het aantal bladzijden die andere auteurs ervoor nodig hebben. Proulx is eigenlijk altijd steengoed, vooral als ze het keiharde plattelandsleven beschrijft.

5. Six of Crows van Leigh Bardugo. Young Adult is een genre waar ik me niet echt in thuisvoel. Ik val allang niet meer in de beoogde doelgroep en het is een extreem winstgevend genre voor uitgeverijen waardoor er een hoop troep wordt gepubliceerd. Toen ik de Shadow & Bone serie op Netflix had gezien, moest ik er echter aan geloven, want die was veel beter bevallen dan verwacht. Uit verschillende hoeken hoorde ik dat Six of Crows stukken beter is dan het meer standaard Shadow and Bone, dus ben ik hieraan begonnen. Ik kan niets anders zeggen dan: waarom heb ik zo lang gewacht?! Eigenzinnige personages, gecompliceerde onderlinge relaties, een gestoorde missie: wat een rit! Ik ga het vervolg heel snel lezen.

Onno's picks

In 2022 heb ik iets meer dan 200 boeken gelezen. Als je zo veel leest dan zit er helaas heel wat 'bocht' tussen. Ik word ermee geconfronteerd omdat ik graag boeken lees van auteurs waarvan ik nog nooit een boek las. Maar onder zo veel boeken zitten er dan natuurlijk ook pareltjes tussen. Voor mij sprongen er in 2022 drie boeken uit:

1. The Violin Conspiracy van Brendan Slocumb. De zwarte klassieke violist Ray McMillian ontdekt dat de viool die hij van zijn grootmoeder heeft gekregen een echte Stradivarius is die een fortuin waard is. Deze ontdekking leidt tot publiciteit. De Stradivarius is ooit door een slaveneigenaar aan zijn voorouders geschonken. Na het ontdekken van de nu astronomische waarde van de viool, besluiten de afstammelingen van de slavenhoudersfamilie de violist aan te klagen om "hun" eigendom terug te krijgen. Ondertussen wordt de viool gestolen en is het aan de muzikant om te bewijzen dat de viool aan hem toebehoort en het gestolen instrument terug te vinden, terwijl hij zich klaarmaakt voor een vioolwedstrijd. Een prachtig verhaal!

2. Take Your Breath Away van Linwood Barclay. Als Andrew Mason na een weekend vissen met zijn beste vriend en zakenpartner Greg Raymus thuis komt, blijkt zijn vrouw Brie vermist. Er waren problemen in hun huwelijk. Andrew wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij raakt aan drank verslaafd en verliest zijn baan. Greg is de enige die nog in hem gelooft. Andrew verandert zijn naam en verhuist, krijgt werk en vindt een nieuwe liefde: Jayne Keeling die, samen met haar 16-jarige broer Tyler, bij Andrew gaat wonen. Dan vertelt zijn oude buurman dat een vrouw die op Brie lijkt in hun oude huis is opgedoken. Bovendien wordt deze vrouw gezien door de familie van Brie. Dit is een aangrijpende thriller, boordevol suspense en spanning, met verschillende verhaallijnen en vol geheimen en twists.

3. The Darkest Place van Phillip Margolin. Marjorie Loman, een draagmoeder, wordt ervan beschuldigd de baby te hebben ontvoerd die ze net heeft gekregen en een van de voorziene ouders te hebben aangevallen. Terwijl Robin haar cliënt verdedigt, ontdekt ze dat Marjorie Loman een valse identiteit heeft en dat er een arrestatiebevel tegen haar loopt voor een ander, nog ernstiger misdrijf. Het is het vijfde boek in de 'Robin Lockwood' serie, maar kan ook los gelezen worden. Een ‘must’ voor wie houdt van legal thrillers.

Karin's picks

2022 Was een bijzonder (lees)jaar voor mij. Ik was het grootste gedeelte van het jaar zwanger en ik ben in september bevallen van mijn eerste zoontje. Ik had tijdens mijn zwangerschap vooral zin in feelgood boeken en ik las veel minder fantasy of detectives. Toch is mijn nummer 1 nog wel duidelijk YA/Fantasy! 

1. The Blood Traitor van Lynette Noni. Wat een heerlijke YA/Fantasy is dit boek! Dit was het laatste deel van de "Prison Healer"trilogie en ik was een beetje huiverig voor hoe Noni de eerdere sterke delen kon opvolgen en tot een spannend slot kon brengen. Ze stelde niet teleur, het was weer spannend, er kwam weer nieuwe informatie maar het was niet te overweldigend of ongeloofwaardig en alles werd netjes afgesloten. Ik kan deze trilogie echt iedereen aanbevelen! 

2. The Christmas Bookshop van Jenny Colgan. Dit jaar heb ik zowat elk boek van Jenny Colgan gelezen. Ik had echt zo zin feelgood en haar boeken hebben echt een leuke cosy vibe met creatieve hoofdpersonen. The Christmas Bookshop kreeg ik deze maand en bracht me helemaal in de kerststemming. Ik vond dit echt een van haar betere boeken omdat het niet alleen draait om de liefde vinden maar juist andere onderwerpen zoals de band tussen de twee zussen Sofia en Carmen ook veel aandacht krijgen. Die twee zussen kunnen wel een lesje communicatie gebruiken. Het speelt zich daarnaast af in een boekwinkel in Edinburgh, dat was natuurlijk al helemaal top!

3. Thuis draag ik bij me van Cecile Korevaar. Dit is een Nederlands boek dus misschien niet helemaal op zijn plek op de Readers Spot, maar dit boek gaf ik 5 sterren en hoort gewoon in mijn top 3. Zeker omdat ik dit jaar verder zo weinig boeken 5 sterren heb gegeven! Thuis draag ik bij me mocht ik recenseren voor Hebban en kwam best heftig binnen. Het boek is een rauw en realistisch verhaal over de harde werkelijkheid waar jongeren op de vlucht mee te maken hebben. De personages blijven nog in je hoofd spoken nadat je het uithebt en is daarom volgens mij zeker een goed boek.

 

Wat is jouw favoriete boek van 2022?



Reacties op: Readers Picks: Onze favorieten van 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) is een wereldwijde bestsellerauteur en TikTok-sensatie wie...

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...

Jenny Colgan

Jenny Colgan

De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft i...

Lynette Noni

Lynette Noni

Lynette Noni is een Australische bestsellerauteur van fantasyboeken. In 2018 wer...

Cecile Korevaar

Cecile Korevaar

Toen Cecile Korevaar in 2015 de televisiebeelden van de stromen vluchtelingen za...