Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers' Picks: Thanksgiving Edition

op 23 november 2017 door

Menig film bevat een Thanksgiving scène. Je kent ‘m wel: de hele familie zit aan een tafel die volstaat met allerlei lekkers en dan vertellen ze een voor een waar ze dankbaar voor zijn. Ter ere van Thanksgiving zijn wij van de Readers Club ook rond de tafel gaan zitten. Dit is waar wij dankbaar voor zijn.

Demi:

Als meisje van een jaar of acht was ik best eenzaam: ik had niet veel vrienden en ook daarmee ging het contact soms nogal stroef. Ik weet niet meer hoe of wanneer, maar op een gegeven moment pakte ik Harry Potter en de Steen der Wijzen van JK Rowling uit mijn moeders boekenkast en begon met lezen.

Ik was gelijk, jawel, betoverd door de wereld die Rowling had gecreëerd. Ik las de boeken in hoog tempo uit en als ik het bij het laatst verschenen boek was beland, begon ik gewoon overnieuw! Dit heb ik meer dan tien keer gedaan en de boeken staan nu nog steeds bij mijn moeder in de kast. De kaften vallen er haast vanaf en je kan zien hoeveel ze zijn gelezen door mij, maar later ook door mijn zus en vader. (Al lazen zij de serie allebei maar één keer natuurlijk!)

Ik ben dus heel dankbaar voor de ‘Harry Potter’ boeken, omdat ze mij troostten toen ik dat nodig had. Ze maken mij nog steeds heel blij, al heb ik de boeken de laatste jaren niet meer opgepakt. Wél heb ik een mooie ‘Harry Potter’ box set gekocht in het Engels en die staat op een heel mooi plekje in mijn eigen boekenkast. En zo is de cirkel weer rond!

Dorien:

Ik ben vooral mijn ouders heel dankbaar voor alles wat ze mij hebben meegegeven op het gebied van boeken en lezen. Al vanaf dat ik erg klein was hebben zij mij volgestopt met verhalen en boeken. Voorlezen behoorde dan ook al van jongs af aan tot het vaste ritueel van het naar bed gaan. Mijn moeder heeft het heel lang volgehouden, omdat mijn broer en ik het tot op late leeftijd heerlijk vonden om voorgelezen te worden en mijn moeder er ook enorm van genoot. Op die manier met elkaar een verhaal beleven was het grootste avontuur wat wij ons voor konden stellen.

In die zin hebben mijn ouders mij altijd het goede voorbeeld gegeven. Veel bestseller titels (zoals 'The Hunger Games' van Suzanne Collins) lazen mijn ouders eerder dan ik. Als het om lezen gaat, lopen ze nog steeds een stapje voor. Zij lezen immers al jaren digitaal via een E-reader, terwijl ik nog krampachtig vast blijf houden aan de ouderwetse papieren variant. Zelfs de oude E-reader van mijn vader, die ik mocht overnemen, heeft me nog niet genoeg kunnen prikkelen om op het digiboek over te stappen.

Soms willen ze zich nog wel eens in een real-life boekenwinkel begeven. Daardoor heb ik tegenwoordig een prachtige, gesigneerde hardcover editie van het tweede deel in de geliefde ‘Red Queen’ serie op mijn plank staan: Glass Sword van Victoria Aveyard. Nogmaals bedankt, mam!

Kayla:

Ik ben dankbaar voor een serie die ik een tijd terug in het Nederlands heb gelezen, maar die ik later heb herlezen in het Engels. Het derde deel van deze serie was niet naar het Nederlands vertaald, waardoor ik besloot de Engelstalige versie te lezen van The Unbecoming of Mara Dyer van Michelle Hodkin. Ik hoorde over de serie via mijn zus; we delen het altijd met elkaar als we goede boeken hebben gelezen. Ik ben dankbaar voor de ‘Mara Dyer’ serie, omdat het een van de eerste boeken is die ik vrijwillig in het Engels heb gelezen. Ik was best onzeker over het niveau van mijn Engels. Nu lees ik een Engelstalig boek met veel plezier en met evenveel gemak als een Nederlandstalig boek. Het mooie is: begin november is het eerste deel van de vervolgserie ‘The Shaw Confessions’ uitgekomen. Zodra ik deel drie van ‘Mara Dyer’ uit heb, zal ik The Becoming of Noah Shaw snel in huis halen.

Onno:

Mijn moeder was een veellezer van Engelstalige boeken. Ze had een kast vol met dikke pockets van onder meer Allen Drury (‘Advise and Consent’ serie), James Michener, Irving Wallace, Pearl S. Buck en Agatha Christie. Als kind en tiener las ik veel, maar uitsluitend Nederlandse boeken. Eigenlijk was ik behoorlijk nieuwsgierig naar wat er zo al buiten de grens aan leesvoer was. Dus zei ik op een dag tegen mijn moeder: ‘Ik wil ook Engels gaan lezen, maar ik ben bang dat dit te moeilijk voor mij is. Is er een boek dat voor een beginner makkelijk te lezen is?’ Ze scharrelde in de boekenkast en kwam op de proppen met A Stone for Danny Fisher van Harold Robbins.

Het gaat over Danny Fisher. Hij is een gevoelige jongen die, wanneer zijn familie in de moeilijkheden komt en daardoor van hun comfortabele huis in Brooklyn naar de armzalige Lower East Side moet verhuizen, ontdekt dat hij een bokstalent is. Hij moet vechten om binnen en buiten de boksring te overleven. Mijn moeder bleek het goed gezien te hebben: dit boek is inderdaad in dusdanig simpel Engels geschreven dat ik het goed kon volgen. Met plezier stortte ik me op de volgende Robbins uit de kast: 79 Park Avenue. Zo is mijn liefde voor Engelstalige boeken ontstaan. A Stone for Danny Fisher zal ik nooit vergeten.

Sylvia:

Toen ik op de middelbare school zat was ik niet bijster goed in Engels. Het leren van woordjes en grammatica ging me goed af, maar die leestoetsen… Ik bakte er niet veel van. Mijn docent Engels raadde me aan om veel te lezen om zo mijn woordenschat te vergroten. Haar tip voor mij was Jane Eyre van Charlotte Brontë. Dat was mijn eerste echt Engelse boek, dus geen vereenvoudigde schooluitgave. Wat was ik verrast toen bleek dat ik zo’n boek best goed kon lezen! Daarna las ik verschillende boeken van Jane Austen voor mijn lijst voor Engels: Pride and Prejudice, Emma en Mansfield Park. Geweldig vond ik die Engelse literatuur! Het viel me op dat het Engels uit de 19de eeuw zo makkelijk te lezen was vergeleken met het Nederlands uit diezelfde tijd. Ik ben dan ook dankbaar dat mijn docent Engels mij destijds enthousiast heeft gemaakt voor het lezen van Engelstalige boeken! En met een 7 op mijn eindlijst voor Engels is het helemaal goed gekomen. Nog steeds lees ik met heel veel plezier Engelstalige boeken. Dat was vast niet gebeurd als ik niet ooit met Jane Eyre begonnen was!

Waar ben jij dankbaar voor?

Volg de Readers op Hebban (heel simpel: klik op de 'Volgen' button rechts bovenaan deze pagina. Als die groen wordt dan zijn wij jou heel dankbaar) en maak binnenkort kans op een gesigneerd exemplaar van het gloednieuwe boek van Lee Child: The Midnight Line.

Volg ons op Instagram | Volg ons op Twitter



Reacties op: Readers' Picks: Thanksgiving Edition

Meer informatie

Gerelateerd