Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers to the rescue (3)

op 15 augustus 2018 door

Na Reader Annemiekes noodkreet, schoten de Readers haar natuurlijk te hulp. Omdat Annemieke geen idee heeft hoe ze haar boekenkast moet organiseren, leggen alle Readers om de beurt uit hoe zij dat aanpakken. Vandaag is het mijn beurt om advies te geven. Benieuwd hoe mijn boekenkast eruit ziet? Lees dan snel verder.

Door: Lotte

Ik ga beginnen bij het begin: welke kast is het beste? Ik heb helaas moeten ondervinden dat niet elke kast een geschikte boekenkast is. In de diepe vierkante kastjes die ik gebruik, kan ik weliswaar veel boeken kwijt, maar ik moet twee rijen boeken achter elkaar plaatsen. Met andere woorden, ik moet de helft van mijn prachtige boeken verstoppen achter andere boeken. Vandaar mijn eerste tip.

Tip 1: Denk goed na voor je een boekenkast koopt

Nu hoor ik jullie denken: ‘Heel mooi advies, maar mijn huidige boekenkast is nog helemaal niet aan een enkeltje naar de kringloop toe.’ Daarom is hier mijn tweede tip.

Tip 2: Geef je belangrijkste boeken een meer prominente plaats.

Is er een serie die je in een ruk uitgelezen hebt? Een boek dat je aan iedereen die het (niet) wil horen aanraadt? Of gewoon een boek met een heel mooie cover? Zet het op de eerste rij. Op die manier wordt je, elke keer dat je naar je boekenkast kijkt, een beetje blijer door de aanblik van al je favorieten. Boeken die een beetje tegenvielen moeten maar tevreden zijn met een plaatsje op de tweede rij.

09473980bf75a6a526a288073898e9f3.jpg
Oké, nu weten we al welke boeken op de eerste en welke op de tweede plaats komen. Maar hoe moet het nu verder? Mijn volgende tip zal je misschien verbazen:

Tip 3: Gebruik zo min mogelijk logica om je boeken te organiseren

Het probleem met een heel logische organisatie van je boeken is dat elk nieuw boek ergens tussen moet, wat dan weer een reorganisatie van je hele boekenkast inhoudt. Zo staat Julie Kagawa’s 'Talon' serie bij mij op een heel andere plek dan haar 'The Iron Fey' serie. De enige boeken die ik wel bij elkaar houd, zijn series. Daarover gaat mijn volgende tip.

Tip 4: Hou op voorhand rekening met het aantal boeken dat een serie zal bevatten

Wanneer je het eerste deel van een trilogie koopt, is de kans groot dat er binnen een redelijk korte tijdspanne nog twee boeken bij komen in je boekenkast. Het kan handig zijn daar al rekening mee te houden door bijvoorbeeld twee standalones naast dat eerste deel te plaatsen. Zo hoef je niet elke keer dat een volgend deel verschijnt de hele serie te verplaatsen. Je neemt gewoon een standalone weg en zet daar het volgende deel voor in de plaats. Nu moet je enkel een nieuw plaatsje zoeken voor dat ene standalone boek.

Tip 5: Hou ruimte vrij

Zorg ervoor dat je altijd nog een plekje vrij hebt om nieuwe boeken te plaatsen. Een ander voordeel van die vrije ruimte is dat je er bijvoorbeeld ook je boeken van de bibliotheek in kwijt kan. Dan hoeven ze niet, zoals dat bij mij nu wel het geval is, op hoopjes in het midden van de kamer te liggen.

cb5b86d7a3edc59f3d151f92e38ff678.jpg


Ben je ook benieuwd naar de boekenkast van de anderen? Hier kan je alvast die van Yvonne bekijken en hier die van Onno.

Volgende keer is het de beurt aan Sylvia.

Hoe deel jij je boekenkast in? Vond je de tips nuttig? 



Reacties op: Readers to the rescue (3)

Meer informatie