Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers to the Rescue (8)

op 15 november 2018 door

Een aantal maanden geleden kon iedereen hier de noodkreet van Reader Annemieke (of, beter gezegd, de noodkreet van haar vriend) horen: Help, mijn vriendin is een boekenwurm! Ze gingen namelijk verhuizen en als lezer moet er dan natuurlijk een nieuwe plek gevonden voor een heleboel boeken. Ben ik de juiste persoon om Annemieke advies te geven? Nee, absoluut niet. Als het aankomt op het inrichten van mijn boekenkast(en) ben ik namelijk nogal wisselvallig: soms heel zorgvuldig en soms verschrikkelijk rommelig. Maar ik ga toch een poging wagen!

Door Lieke

Laten we beginnen met kijken naar wat Annemieke en - in mindere mate - haar vriend (sorry, vriend van Annemieke!) graag willen. Annemieke droomt van kamers waarvan de wanden bedekt zijn met boeken; haar vriend zet haar leesverzameling het liefst in dozen op zolder. Tsssk, dat laatste gaat natuurlijk niet gebeuren. Uiteindelijk bereiken ze een akkoord en komen er vier kasten in de woonkamer die gevuld mogen worden met boeken. Oké, hoe gaan we dat aanpakken?

Do’s

Maak een onderscheid tussen gelezen en nog-te-lezen boeken

Dit is misschien vanzelfsprekend, maar ik benoem het toch even. Als je maar een tiental ongelezen boeken hebt dan krijg je van mij hierbij een applaus. Van deze beperkte hoeveelheid nog-te-lezen boeken kun je simpelweg een stapel – of twee – maken. Eentje voor naast het bed op het nachtkastje en eventueel eentje voor op de keukentafel of op een bijzettafeltje in de woonkamer. Zo heb je in bijna elke ruimte in huis leesvoer voorhanden.

Lijk je op mij en loopt het aantal ongelezen boeken meer in de honderd- dan in de tientallen? Rangschik deze boeken dan in een andere boekenkast dan je gelezen boeken. Bij mij dienen twee kleine boekenkastjes dit nobele doel. Met deze boeken hoef je (in tegenstelling tot de gelezen boeken: zie tip 2 & 3) niet zo streng te zijn met de inrichting. Als Readers hebben de vanuit Hebban verstrekte boeken bij ons natuurlijk voorrang, maar voor de rest mag je het helemaal zelf weten. Je kunt de boeken waar je het meest enthousiast over bent vooraan zetten of, als je houdt van lekker veel variatie, ervoor zorgen dat je nooit twee boeken uit hetzelfde genre achter elkaar leest, etc. Leef je uit!

Deel je verzameling op in categorieën

Hier ontkom je bijna niet aan als je een grote verzameling hebt. Je kunt boeken opdelen naar gelang hun genre – al is dat soms best ingewikkeld. Ik weet bijv. dat Annemieke graag kinderboeken leest, maar ze leest ook graag oorlogsromans. Er zijn natuurlijk ook kinder- en jeugdboeken die over de oorlog gaan. Waar plaats je die dan?

Zelf heb ik mijn boeken ruwweg verdeeld in drie categorieën: (verhalende) fictie, (verhalende) non-fictie en everything else. Kookboeken (waarvan ik er welgeteld één bezit, haha) zijn niet verhalend, dus die vallen onder de derde categorie. Ook kinderboeken, poëzie, stripboeken en graphic novels horen thuis in deze categorie. Deze boeken staan niet in mijn voornaamste boekenkast, want hun formaat wil nog weleens afwijken van een normaal leesboek en dan kan het zomaar zo zijn dat ze niet op de plank van de gemiddelde boekenkast passen. (Als je ze in de boekenkast willen zetten dan is de bovenste plank dus ideaal.)

Zet de boeken op alfabetische volgorde

Dit klinkt als een heel raar advies van iemand die zichzelf beschouwt als een ongelofelijke chaoot, maar dat is juist de reden dat ik hierbij zweer. Als ik dit niet deed dan zou ik nooit een boek terug kunnen vinden als ik het eenmaal had weggezet. Of je boeken op titel of op voor- of achternaam van de auteur wilt alfabetiseren, moet je zelf weten. Doe wat voor jou het makkelijkste is. Mijn systeem is: achternaam auteur > voornaam auteur > titel boek (tenzij het boek onderdeel uitmaakt van een serie; dan telt de chronologische volgorde). Het nadeel van deze methode van je boekenkast inrichten is wel dat, elke keer als je weer een stapeltje uitgelezen hebt, je moet gaan schuiven met zowat ál je boeken om die paar boeken ertussen te zetten.

Plaats de boeken op één lijn met de rand van de plank    

Dit is een hele simpele tip: schuif je boeken naar voren tot aan de rand van de boekenplank in plaats van tegen de achterwand van de boekenkast of de muur. Als de ruggen allemaal op een rij staan dan ziet dat er meteen veel netter uit. Anders heb je soms dat kleine pocketjes bijna verdwijnen in de schaduw van boeken van een groter formaat.

Dubbele rijen?

Dit is een do en een don’t tegelijkertijd. Dubbele rijen zijn geweldig als je ruimtegebrek hebt, want je kunt opeens twee keer zoveel boeken kwijt in dezelfde kast. Helaas betekent het ook dat de helft van je boeken nu als het ware verstopt is. Dit is dus praktisch, maar eveneens jammer.

Don’ts

Je boeken in het zonnetje zetten

Mijn grote boekenkast staat een aantal uur per dag vol in de zon. Ik kan hier niet zoveel aan doen, want de boekenkast (technisch gesproken een archiefkast) neemt nogal veel ruimte in en er is gewoon nergens anders plaats voor. En de gordijnen de halve dag dichtdoen is dan weer niet gezond voor mijn plantjes. Maar, Annemieke, als jij de boekenkasten nog geen plekje gegeven hebt: hou hier dan rekening mee! Die zonneschijn, hoewel fijn, verbleekt namelijk de kleur van de ruggen van de boeken en dat is natuurlijk zonde. Als het even kan, zou ik dus zorgen dat je de boekenkasten ergens plaatst waar ze zo min mogelijk direct zonlicht vangen.

Alle boeken lezen die mensen aan je geven

Nou bedoel ik niet dat je boeken die je als verjaardags-, sinterklaas- of kerstcadeau krijgt meteen in het gezicht van de gulle gever terug moet smijten ofzo, maar als je binnen je vrienden- of familiekring bekend staat als boekenwurm dan kan het weleens voorkomen dat je – net als ik – zomaar een volle doos of tas cadeau krijgt. Soms zitten hier pareltjes in, maar vaker zijn ze waarschijnlijk gevuld met boeken die eigenlijk niet jouw smaak zijn. Voel je dan niet verplicht om deze te lezen, maar geef ze door, breng ze naar de kringloop of – als je het over je hart kunt verkrijgen – gooi ze in de kachel. Je weet: so many books, so little time.

Sneller boeken verzamelen dan je kunt lezen

Dit is ongetwijfeld het beste advies dat ik je kan geven én het moeilijkste om op te volgen.

Als je in een hoger tempo boeken koopt dan je ze kan lezen dan leidt dit geheid tot te veel ongelezen boeken. Je kunt dan wel leuk aan het stapelen blijven, maar als je op een gegeven moment 33 stapels (willekeurig nummer, ik heb mijn stapels ab-so-luut niet net zitten tellen) hebt dan werkt dat vooral ontmoedigend. Alsof die boeken je allemaal verwijtend aanstaren waarom zij nog niet aan de beurt gekomen zijn. Geloof mij, als ervaringsdeskundige, dat wil je niet. Plus, waar láát je al die stapels? Koop met mate en bespaar jezelf dit trieste lot. Word geen boeken-hoarder in plaats van lezer!

Wil je de tips van de andere Readers (nog eens) lezen?

Readers to the Rescue (1) door Yvonne 
Readers to the Rescue (2) door Onno                                                                                            
Readers to the Rescue (3) door Lotte
Readers to the Rescue (4) door Sylvia
Readers to the Rescue (5) door Karin
Readers to the Rescue (6) door Kayla                                                                                                                                                  Readers to the Rescue (7) door Demi

Nou, Annemieke, ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik zou je vooral aanraden om gewoon te doen wat jij zelf het handigst en mooist vindt. Dat werkt vaak het best. Veel succes!



Reacties op: Readers to the Rescue (8)

Meer informatie