Reading Challenge 2019: #4 April
Ook voor dit jaar heeft de Hebban Crew weer een uitdagende challenge voor jullie gemaakt. In 2019 bestaat de challenge uit twaalf verschillende categorieën, waarbij de Readers jullie elke maand hun eigen tips willen meegeven. Vandaag de suggesties voor de vierde categorie: lees een boek buiten je comfortzone.
Wederom is dit een categorie waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Lees jij veel uit een bepaald genre, dan is het appeltje-eitje om eens een boek uit een ander genre te kiezen. Maar als je juist veel verschillende genres leest, kan deze categorie een flinke uitdaging zijn. Wij geven jullie onze tips.
Yvonne
Voor mezelf heb ik het laatste boek van James Marlon in deze categorie afgestreept: Black Leopard, Red Wolf. Omdat ik niet zo te spreken was over dit boek, besloot ik mijn lijsten eens na te lopen om jullie een boek te kunnen aanraden waar ik wel vol lof over was. Het was even zoeken, want ik kan mezelf wel onder een alleslezer scharen. Zeker nu ik de laatste tijd ook steeds vaker literatuur, biografieën en non-fictie oppak. Toch is er een genre wat ik nauwelijks lees: horror. Bij horror denk ik bijna meteen aan Stephen King en laat ik nou net geen fan van hem zijn. Zijn veelal bovennatuurlijke creaties in combinatie met zijn vrij langdradige schrijfstijl zorgen bij mij eerder voor een lachstuip dan een angstaanval. Daarom besloot ik eens een boek van zijn zoon te proberen: Nos4A2.
Ik las het boek vorig jaar rond de kerstperiode omdat ik geen zin had in een standaard kerstverhaal, maar toch zin had in een kerstig boek. Joe Hill zorgt op een unieke manier voor een kerstverhaal vol gruwel. Charles Manx ontvoert in zijn oldtimer kinderen naar Kerstmisland. Het is daar verboden om ongelukkig te zijn. Hoewel de horrorelementen voor mij totaal niet eng aanvoelden, vond ik het een geweldig verhaal om te lezen. Ik heb letterlijk van elke pagina van deze klepper genoten en ga het boek zeker nog eens herlezen! Wie had verwacht dat horror zo leuk zou kunnen zijn?!
Dorien
Ook ik lees eigenlijk bijna elk genre, zolang het maar in het Engels is. Deze maand ga ik uit mijn comfortzone door, je raadt het misschien al, weer eens een Nederlandstalig boek te lezen. Ik denk dat het voor mij inmiddels al wel weer een aantal jaar geleden is dat ik een Nederlands boek gelezen heb van een Nederlandse auteur. Ik doe mee met de leesclub van IMOJIMAN van P.J. Pancras. Dit boek klonk zo tof en anders dat ik me wel móést inschrijven!
Lieke
Mijn comfortzone is groot, maar ik heb het niet zo op experimentele boeken. Begrijp me niet verkeerd: ik lees graag auteurs die nieuwe dingen proberen, maar auteurs die ‘experimenteren om het experimenteren’ vind ik vaak vervelend. Zonder een boek te lezen is het helaas nogal moeilijk om te beoordelen tot welke categorie een auteur behoort. Het is dus maar de vraag of If on a Winter's Night a Traveller van Italo Calvino me gaat bevallen. Het origineel is Italiaans; ik lees de Engelse vertaling.
Deze roman gaat over een lezer die de roman If on a Winter’s Night a Traveller aan het lezen is. Hé, dat ben ik! (Of jij, als jij besluit om ‘m ook te gaan lezen.) De openingszin van het boek is “You are about to begin reading Italo Calvino’s new novel, If on a winter’s night a traveler.” Elk hoofdstuk bestaat uit twee delen: deel één gaat over de avonturen die de lezer beleeft bij zijn of haar pogingen om het boek te lezen en deel twee is telkens het eerste gedeelte van een nieuwe versie van het boek. Klinkt ingewikkeld? Ja, maar je krijgt er wel een detective, een romance, een satire, een erotisch verhaal, een dagboek en een queeste voor terug, volgens de achterflap. Ik ben alvast klaar om verward te worden.
Janneke
Er valt veel binnen mijn comfortzone, dus iets kiezen voor deze challenge vind ik een lastige. Mijn leesbereik is gewoon heel erg ruim. Als ik dan toch moet kiezen, wordt het klassieke literatuur van Russische afkomst. Hierbij staat Anna Karenina van Tolstoj bovenaan op mijn lijstje om te lezen. Klassieke literatuur is vaak ouderwets geschreven en kan een heel ander beeld geven van de samenleving dan dat wij gewend zijn.
Anna Karenina stamt uit de 19e eeuw; de auteur schreef het boek namelijk al in 1877. Het is het verhaal van Anna Karenina, getrouwd, die hopeloos verliefd wordt op de schatrijke vrijgezelle graaf Vronski. Het geldt als een hoogtepunt in de realistische fictie en werd van origine gepubliceerd in acht delen in het tijdschrift Ruskii Vestnik. Bij het publiceren van het laatste stuk ontstonden er problemen waardoor publicatie in het tijdschrift niet mogelijk was. Hierdoor werd het werk voor het eerst als volledig boek uitgegeven.
Welk boek ben jij van plan om te lezen voor deze categorie? Vertel het ons in de reacties, wij zijn erg nieuwsgierig!