Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Reading Challenges 2017: So Far

op 18 december 2017 door

Zou je soms niet willen dat je een tijdmachine of tenminste een Time-Turner had? Wij wel. Net als een groot deel van Hebban hebben de Readers zich namelijk gewaagd aan allerlei reading challenges en wat extra leestijd zou, zo tegen het einde van het jaar, erg van pas komen!

Door Lieke

We zijn allemaal lezers hier. Lezen is dus geen straf. De meeste mensen op Hebban zullen de Reading Challenge dan ook gezien hebben als leuke uitdaging, handig steuntje in de rug of als fijne manier om wat variatie aan te brengen in de boeken die je leest. Onder de Readers is dit niet anders. Allerhande challenges zijn benut om zo veel mogelijk plezier te beleven aan het lezen. (Zie hieronder bijv. de #abboekenweek challenge collage van Reader Annemieke.)

c86ad8757eb81e496f734c62d2cf8277.jpg

What’s your target?

De voornaamste challenge is vanzelfsprekend het aantal boeken dat je dit jaar hoopt te lezen. Je kunt zelf aan de slag gaan met je voornemens, maar – geef toe! - het is natuurlijk veel leuker om hier op Hebban samen met andere lezers naar dit doel toe te werken. In het begin van het jaar zet je de teller op je beoogde streefgetal te lezen boeken en dan is het super makkelijk om elk uitgelezen exemplaar mee te rekenen. Een vinkje bij Reading Challenge 2017 terwijl je sterren uitdeelt en Bob’s your uncle! Lees je sneller dan je van tevoren had gedacht? Dan pas je de challenge naar boven aan. Heb je wat minder tijd om te lezen dan je had gehoopt? Dan pas je de challenge naar beneden aan. Easy peasy lemon squeezy! De challenge is een handige manier om bij te houden hoeveel boeken je nou eigenlijk verslindt én een manier om jezelf tot grote leeshoogten te pushen.

De Readers konden deze kans niet aan zich voorbij laten gaan en we doen dan ook massaal mee. Onze doelen variëren van 12 tot ongeveer 140 boeken. Silke had een heel bescheiden doel van twaalf boeken, maar heeft er inmiddels al meer dan vijftig gelezen en verwacht voor het einde van het jaar wel de zestig aan te tikken. “Andere jaren doe ik meer moeite, maar dit jaar met voor de tweede keer mama worden heb ik er echt met de pet naar gegooid.” Kayla had laag ingezet. “Maar ik heb hem tussendoor stiekem verhoogd. Helaas kan ik schoolboeken niet meerekenen, anders zat ik al boven de 30, haha.” Onno had ingezet op 80 boeken en komt waarschijnlijk op bijna het dubbele uit: 150. Maar de meest ambitieuze Reader is ongetwijfeld Yvie die ingezet had op een whopping 150 boeken en er nu al in is geslaagd om haar streven aan gort te lezen. Dorien moet daarentegen nog even flink aan de bak met tot nu toe 35 van de 50 boeken. “Tussen kerst en oud en nieuw heb ik een aantal dagen vrij. Dus een eindsprint gaat er nog komen! Maar of ik ook echt de 50 ga halen wordt nog spannend!” (Zie hieronder de #ohmybookmaschallenge uitdaging waar Annemieke ook aan heeft meegedaan.)

945c7ed387767a53ef876a8055a31b83.jpg

Challenges, challenges, challenges

Naast de algemene Reading Challenge heeft Hebban nog veel meer te bieden. Dit jaar kun je ook meedoen met de Landenchallenge, de Lezen voor de Lijst Challenge, de Blossom Books Challenge 2017 en de ABC Reading Bingo. Daarnaast waren er natuurlijk nog de minichallenges samengesteld door de redactie, auteurs, de Clubs van 10 en door jullie (de lezers) zelf. Ook hier hebben de Readers zich vol enthousiasme op gestort. Yvie leest vrolijk mee met de Landenchallenge en de Blossom Books challenge 2017. Tussenstand: 29/50 en 3/6. Annemieke doet eveneens mee met de Landenchallenge. Haar teller staat op 18 boeken. “Maar ik heb ook boeken gelezen over landen die niet op de lijst staan.” Sylvia heeft al 15 van de 50 landen af kunnen strepen en heeft van de minichallenge 'Acht bejubelde literaire debuten' twee stuks gelezen. Ook ik heb vanuit mijn luie stoel de hele wereld doorgereisd en heb 40 van de 50 landen bezocht. Welke reis heb jij gemaakt?

Natuurlijk zijn er ook plannen al snel - stilletjes - gesneuveld. Van mijn voornemen om deel te nemen aan de ABC Reading Bingo en de Blossom Books challenge 2017 is helemaal niets terecht gekomen. Ook Kayla heeft uiteindelijk niet meegedaan aan de Blossom Books challenge 2017. In het nieuwe Ready to Read magazine (hier kun je je gratis abonneren op de volgende editie) wordt de Epic Reads Reading Challenge 2018 al aangekondigd: elke maand een gloednieuwe YA-roman in een Hebban leesclub. Januari: Everless. Februari: A Conspiracy of Stars. Maart: Restore Me. Misschien hebben we daarmee meer geluk?

Ook buiten Hebban zijn de Readers volop bezig geweest met challenges. Yvie heeft boeken gelezen voor de Thriller Fans Bingo en Silke heeft eveneens niet stilgezeten. “Elk jaar doe ik trouw mee met de verbeelding book challenge. Dertig leesopdrachten, waar ik er jammer genoeg maar 23 van heb ingevuld. Dat krijg je als je graag op je gevoel leest." Degene die meegedaan heeft met de meeste challenges is Annemieke. Zij heeft deelgenomen aan de 2017 POPSUGAR Reading Challenge en is – héél creatief – in de weer geweest met foto’s voor #abboekenweek en #ohmybookmaschallenge op Instagram. Maar waarom doen wij eigenlijk zo graag mee aan al die challenges? (Zie hieronder de #ohmybookmaschallenge collage van (surprise, surprise!) Annemieke.)

28b1b0183131812bb5c76036c7cfc753.jpgJoin the fun!

Lieke: “De lichte druk die je voelt bij een challenge – ga ik het halen? – vind ik prettig. En ook dat je door de specifieke challenges vaak boeken oppakt die je anders niet zo snel zou lezen, spreekt me aan. Het daagt je uit. Het prikkelt. Zonder challenges zou lezen niet saai zijn, maar het zou een stuk veiliger zijn en een beetje spanning kan nooit kwaad!”

Yvie: “Wat er zo leuk aan is? Dénken dat ik het allemaal wel ga redden, hahahaha.”

Annemieke: “Leuk vind ik dat het je uit je comfortzone trekt. Door de challenges lees ik boeken die ik in eerste instantie niet zou lezen. De POPSUGAR challenge heeft me bijvoorbeeld uitgenodigd om naar de boekhandel te gaan en de verkoper een boek te laten adviseren, wat ik normaal niet zo gauw zou doen.”

Sylvia: “Ik vond het superleuk om de roze balk van gelezen boeken steeds verder naar rechts te zien verschuiven. Mijn voornemen voor volgend jaar is om enkele minichallenges te kiezen en daar dan echt voor te gaan. Ik kijk uit naar de Hebban Reading Challenge 2018 en ben benieuwd wat het thema dan gaat worden!”

Ben je al nieuwsgierig naar de Reading Challenge 2018? Zie deze checklist. Enthousiast? Hier kun je de uitdaging aangaan. Meer uitleg nodig? Alle info staat hier verzameld.

Heb jij dit jaar meegedaan aan de Reading Challenge(s)? En, ga jij jouw doel halen? Ja? Hooray! Nee? Bummer. Misschien helpt de Nationale Uitleesweek je wat dichterbij je doel te komen. Wij zijn benieuwd naar jullie challenge-ervaringen, dus heb je het gehaald, zit je op schema of loop je juist hopeloos achter? Let us know!



Reacties op: Reading Challenges 2017: So Far

Meer informatie