Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sue Grafton's ABC

op 02 juni 2024 door

Wat zou jij antwoorden als iemand je vraagt naar jouw favoriete detective? Iets heel klassieks, zoals Poirot of Miss Marple van Agatha Christie of Sam Spade van Dashiell Hammett? Iets recenters, bijvoorbeeld Cormoran Strike van Robert Galbraith of de leden van de Thursday Murder Club van Richard Osman? Ik ben benieuwd. Voor mij is het antwoord Kinsey Millhone, uit de pen van Sue Grafton.

Door Lieke

(Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay.)

Van 1982 tot 2017 werd er regelmatig een nieuw deel van de ‘Kinsey Millhone’ serie van Sue Grafton (1940-2017) gepubliceerd. De reeks wordt ook wel de ‘Alphabet series’ genoemd vanwege de titels van de boeken: A is for …, B is for …, C is for … etc. De bedoeling was dat er uiteindelijk 26 delen zouden verschijnen, eentje voor elke letter van het alfabet. Dat werden er uiteindelijk maar 25, omdat de auteur overleed voordat ze de reeks kon voltooien. In ieder boek staat een zaak van privédetective Kinsey Millhone centraal. Zij wordt, in het eerste deel, als volgt geïntroduceerd:

‘My name is Kinsey Millhone. I’m a private investigator, licensed by the state of California. I’m thirty-two years old, twice divorced, no kids. The day before yesterday I killed someone and the fact weighs heavily on my mind.’

Verder leren we dat Kinsey na de dood van haar ouders is opgevoed door de zus van haar moeder. Ze woont in Santa Teresa (een fictief plaatsje in California) en is een ex-politieagent. Met wisselend succes probeert ze om informatie over haar zaken los te krijgen bij de politie. Af en toe doet ze klusjes voor een verzekeringsmaatschappij, in ruil voor een kantoor in hun gebouw. Om fit te blijven, gaat ze regelmatig hardlopen. Ze is er geen ster in, maar vindt het een fijne bezigheid die haar hoofd leegmaakt. Om te ontspannen leest ze ook graag detectives van Dick Francis.

A is for Alibi

In A is for Alibi wordt Kinsey ingehuurd door Nikki Fife. Nikki heeft net acht jaar gezeten voor de moord op haar man Laurence, maar nu wil ze dat Kinsey erachter komt wie de misdaad echt gepleegd heeft. Helaas zijn er een hoop mensen die Laurence dood wilden en die zitten er niet op te wachten dat Kinsey het onderzoek naar de dader heropent.

Soms is het eerste deel van een serie vreemd genoeg geen goed ‘instapboek’ om allerlei verschillende redenen. Bij de Alfabetreeks is dat gelukkig niet het geval. Dit is een prima boek als introductie van het hoofdpersonage en de serie als een geheel. Daarbij is het ook een uitstekende misdaadroman. Het leuke is dat ik het boek al eens eerder gelezen had (en dus dacht dat ik wist hoe de vork in de steel stak) maar toch nog verrast werd. Over het algemeen bestaat de hele serie uit solide, aangenaam viersterrenmateriaal.

Waardering: ****

B is for Burglar

In B is for Burglar krijgt Kinsey een ogenschijnlijk eenvoudig klusje in de schoot geworpen. Twee zussen hebben geld geërfd, maar een van hen is onvindbaar. Het enige wat Kinsey hoeft te doen, is haar opsporen zodat de erfenis verdeeld kan worden. Maar dat blijkt lastiger te zijn dan verwacht - en gevaarlijker.

Deze is heel twisty. Volgens mij kan ik ‘m over een paar maanden moeiteloos nog een keer lezen met evenveel plezier, want het plot is best ingewikkeld. Het krioelt van de onbetrouwbare personages en het duurt lekker lang voordat duidelijk wordt hoe alles in elkaar zit.

Waardering: ****

C is for Corpse

In C C is for Corpse wordt Kinsey ingehuurd door een jongeman die geheugenverlies heeft overgehouden aan een verschrikkelijk auto-ongeluk. Hij denkt dat het geen ongeluk was, maar een aanslag op zijn leven vanwege iets dat hij wist. Helaas heeft hij geen idee meer wat voor gevaarlijke informatie hij in zijn bezit had of heeft. Voordat Kinsey dat kan uitzoeken, sterft hij in een auto-ongeluk. Kinsey vindt het uiterst verdacht en is vastbesloten om de zaak alsnog op te lossen.

Vergeleken met de twee voorgaande detectives, is deze nog een tikkeltje beter. De machteloosheid van de cliënt, die mentaal en fysiek niet meer de man is die hij was, komt heel goed uit de verf en ook zijn vriendschap met Kinsey is heel overtuigend uitgewerkt. Dat is altijd een pluspunt, want dan ben je als lezer emotioneel betrokken als zo’n personage iets overkomt. Plus, het einde zou niet misstaan in een horrorfilm.  

Waardering: *****

Wie is jouw favoriete detective?



Reacties op: Sue Grafton's ABC

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sue Grafton

Sue Grafton

Sue Grafton (1940-2017) is een Amerikaanse schrijfster, geboren in Louisville, K...

Lijsten

Sue Grafton

op 12 juni 2020 door Lieke Roovers 25 boeken 0 volgers 0 reacties