Readers' Picks: Tearjerkers
Boeken doen iets met mensen. De verhalen laten de lezers even in een droomwereld leven waarin je op een veilige manier kan lezen over de meest epische avonturen en hartstochten. De meeste lezers lezen het boek en slaan het dan dicht met een gevoel van tevredenheid - of juist niet. Sommige boeken worden door de kamer heen gegooid door een stom einde of door iets anders. Er zijn ook mensen die zó met de personages meeleven in een boek dat de emoties hoog oplopen, en dan kan er wel eens een traan of meerdere vallen. Dit zijn de boeken die de Readers (bijna) aan het huilen hebben gebracht.
Yvonne: The Green Mile
Paul Edgecomb is een oude man die in een verzorgingstehuis zit en ons vertelt over zijn vroegere leven. Hij was toen werkzaam in de gevangenis waar ter dood veroordeelden op de elektrische stoel, 'Old Sparky', geëxecuteerd werden. Op een dag wordt John Coffey binnengebracht; een bijzonder grote zwarte man die schuldig is bevonden aan de moord op twee jonge meisjes. De man huilt veel en lijkt niet gewelddadig, maar toch zit hij in een cel op Block E. Door middel van de verhalen die Paul over zijn tijd in Cold Mountain Penitentiary prijsgeeft, komt de lezer te weten wat voor bijzondere man John Coffey is.
King heeft met The Green Mile echt een knaller van een boek neergezet, dat je van begin tot eind meesleept het verhaal in. En ja, ik heb zitten jánken. Huilen was het niet meer te noemen, de tranen bleven namelijk stromen en ik blééf maar brullen. Flink wat situaties in het boek knijpen je keel al dicht, maar het slot waar Mr. Jingles voorbij komt trippelen was het stuk waar de bom ontplofte. Wat een fantastisch boek! En dat zeg ik echt niet snel over een King!
Annemieke: One Child
Torey Hayden, een Amerikaanse kinderpsychologe, schrijft boeken gebaseerd op haar ervaring met de behandeling van kinderen met verschillende problematieken. In One Child verteld ze het waargebeurde verhaal van de zwaar verwaarloosde Sheila. Een 6-jarige meisje gevuld met woede en boosheid dat deel uit gaat maken van haar klas, nadat ze haar buurjongetje in brand heeft gestoken. Een meisje dat nooit huilt en niet praat. Hayden deelt de lange weg die ze aflegt om het vertrouwen van Sheila voor zich te winnen. De vastberadenheid om Sheila te laten merken dat ze niet alleen maar ongewenst is. Dat ze bijzonder is, er mag zijn en liefde verdient.
Ik maakte kennis met Hayden haar boeken tijdens mijn studie Pedagogiek. Een boek dat ik moest lezen voor school, kreeg onverwacht - voor altijd - een bijzonder plaatsje in mijn hart. Het verhaal van Sheila die ongewenst was, is bijna onwerkelijk. Tegelijkertijd is het, ook tegenwoordig nog, de keiharde realiteit. Vanaf de eerste pagina heeft dit boek me weten te raken. Zowel het meisje Sheila als Hayden die onverschrokken en vastberaden is om dit meisje op liefdevolle wijze te helpen. Dit prachtige en tegelijk hartverscheurende boek heeft er herhaaldelijk voor gezorgd dat ik de tranen in mijn ogen had staan. Het laat zien dat ieder kind liefde verdient. Dat juist de kinderen met het moeilijkste gedrag misschien wel het hardste liefde nodig hebben!
Karin: A World Without You
A World Without You gaat over de zeventienjarige Bo, die student is aan de Berkshire Academy voor jongeren met psychische problemen. Bo heeft waanbeelden dat hij kan tijdreizen. Hij denkt dat hij tijdens een van zijn reizen zijn vriendin Sofia heeft achtergelaten en haar nu moet redden. In werkelijkheid is Sofia overleden en kan Bo dat maar moeilijk verwerken.
Het boek wordt verteld vanuit Bo’s onbetrouwbare perspectief en die van zijn zus Phoebe. Tijdens Bo’s verwrongen perspectief probeer je te bepalen wat er werkelijk aan de hand is en door Phoebe’s perspectief leer hoe de situatie voor haar is en wat er voor druk op haar schouders ligt als ‘de normale’ van de twee. Ik leefde ontzettend mee met beide personages en het is zielig om te lezen hoe ver Bo gaat in zijn psychose. A World Without You is een aangrijpend boek; op momenten hartverscheurend zielig en op andere momenten hartverwarmend lief.
Demi: The Fault in Our Stars
Hoe bijzonder is het dat een boek van een auteur waar ik eigenlijk niet zo van houd mij tranen in de ogen bezorgde? Het gebeurde toch bij The Fault in Our Stars van John Green. Het boek gaat over twee kankerpatiënten die elkaar ontmoeten bij een bijeenkomst. Hazel is ongeneeslijk ziek en loopt rond met een zuurstoftank. Gus is in recessie en heeft zijn been moeten laten amputeren. Samen delen ze een cynisch gevoel voor humor over hun ziekte en hun leven. Hun band wordt zo hecht dat Gus zijn Make-A-Wish gebruikt om samen met Hazel naar Amsterdam te gaan om haar favoriete schrijver op te zoeken. Het wordt een geweldige reis vol emoties en liefde, maar er komt ook heel slecht nieuws. Wanneer de twee terugkeren naar de Verenigde Staten wordt het boek steeds verdrietiger. Uiteindelijk bereikt het een hoogtepunt waarbij waarschijnlijk veel mensen (waaronder ikzelf) het niet meer droog kunnen houden.
The Fault in Our Stars is boven alles een verhaal over twee jonge mensen die weten dat ze niet lang meer hebben, maar toch troost en geluk bij elkaar kunnen vinden. Tot het ophoudt en de waterwerken beginnen.
Silke: Me Before You
Wanneer het op tearjerkers aankomt, is Me Before You van Jojo Moyes misschien een wat te voor de hand liggende keuze, maar ik kon het niet laten om hem toch in dit lijstje te vermelden. Me Before You vertelt het verhaal van Louisa Clark. Zij is een jonge vrouw die als assistente van de verlamde Will Traynor gaat werken. Wat begint als een zeer moeilijke samenwerking, verandert al gauw in een prachtige vriendschap en een zeer onwaarschijnlijke romance.
Een heel doosje Kleenex heb ik bij elkaar gesnotterd naar het einde van het verhaal toe. Maar laat dat je alsjeblieft niet afschrikken. Me Before You is in de eerste plaats een typisch feelgood verhaal boordevol humor, romantische momenten en hartverwarmende familiemomenten. Een absolute aanrader, zeker als je van een 'ugly cry' houdt.
Lieke: Timoleon Vieta Come Home
Als ik nu naar Timoleon Vieta Come Home van Dan Rhodes kijk dan is het eigenlijk een wonder dat ik het boek gekocht heb puur op basis van de cover. Ja, hij staat mooi in mijn kast met zijn aparte, speelse lettertype in rood-oranje en paars op de donkerblauwe cover, maar om het boek nou alleen daarom aan te schaffen... Gelukkig heb ik het wel gedaan, want ik vind het nog steeds een prachtig boek. Ook qua inhoud!
Timoleon Vieta en zijn baasje leven tevreden samen totdat een vreemdeling hun pad kruist en de hond wordt achtergelaten in Rome. Onverschrokken begint hij aan de lange weg terug naar huis. Bij films en boeken ben ik degene die na de climax de belangrijke vragen durft te stellen: "En de hond dan? Hoe gaat het met de hond?" Kijk, als een dier iets wordt aangedaan of overkomt dan kun je mij opvegen. Om dit boek heb ik dan ook onbedaarlijk zitten janken. De ondertitel van het boek is A Sentimental Journey.
Nou, zeg dat wel.
Dit waren de boeken die de normaal keiharde Readers (echt waar) emotioneel maakten. Heb jij ook een boek dat je een gezonde huilbui gaf? Laat het ons weten in de reacties!