Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ten Reasons Why: Darien

op 07 november 2018 door

Conn Iggulden is vooral bekend van zijn historische boeken. Onder het 'pseudoniem' C.F. Iggulden maakt hij zijn fantasie-debuut met Darien, het eerste deel van de trilogie 'Empire of Salt'. Als Readers kunnen wij een nieuwe fantasie-trilogie natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Readers Kayla en Annemieke werden positief verrast en geven jullie '10 reasons why' je dit boek zeker niet mag missen.

Door Kayla en Annemieke.

fa2f4a888978e6be50a996519fc4cac0.jpg1. De cover

Een mysterische cover die een ietwat luguber randje heeft. Tegelijkertijd is het een prachtige cover, met name ook door zijn eenvoud. Niet te druk en precies genoeg om je nieuwsgierig te maken. 

2. Meezuigend verhaal

De verschillende verhaalllijnen die je wel vaker terug ziet bij fantasieverhalen hebben bij Darien een bijzonder effect. Ze zorgen ervoor dat je gelijk meegenomen wordt in het leven van de personages (zie verder punt 3). Daarnaast zijn de lijnen zo duidelijk uit elkaar te houden dat verwarring over wie wat mee maakt niet ontstaat. Het wordt geen ingewikkelde constructie maar is een verhaal dat je meezuigt in een nieuwe wereld, avontuurlijke gebeurtenissen en bijzondere personages.

3. De personages

Het verhaal draait om zes personages, ieder met een eigen achtergrond en doel. Elias is een jager, de beste van het dorp. Hij zal zijn gaven moeten gebruiken om zijn dochters te redden. Tellius is een oud zwaardvechter, die een bende straatkinderen leidt. Ook al is hij streng, hij heeft het beste met de kinderen voor en de kinderen zien hem als een soort vader. Arthur heeft een eeuwigheid over straat gezworven voor hij bij Tellius aankomt, hier zal zijn leven een compleet andere wending nemen. Daw Threefold "verzamelt" magische voorwerpen, een mes dat overal doorheen snijdt, een kompas dat naar de persoon wijst die je zoekt. Nu is hij van plan om de magische tombe in de woestijn binnen te gaan. Vic Deeds, een ongenadig man, maar een man van zijn woord, waarschijnlijk de beste scherpschutter van het land. En dan is er Nancy, een jonge vrouw met een enorm talent. De levens van deze zes personages verweven zich en beïnvloeden elkaar zonder dat ze het doorhebben. Daarnaast heb je meer belangrijk personages zoals Basker, de Koning, Lady Sallet en General Justan. Elk personage is goed neergezet en zijn vrij diepgaand.

4. De wereldomschrijving

Een wereld waarin alles mogelijk is. Waar de stad Darien eindigt bij de stadspoorten, gaat het verhaal door. Wyborn, het thuisdorp van Elias, en andere omliggende dorpen, de woestijn met de magische tombe, een verre stad waarvan de naam niet genoemd wordt, maar waar ze de Mazor steps leren in het leger en het legerkamp van General Justan. De wereld is tot in de fijnste details uitgewerkt, net zoals alles uit het boek.

5. Magische elementen

Een vervloekte tombe brengt de nodige magie met zich mee, maar dat niet alleen. Magische amuletten en krachten die verdwijnen zorgen voor een magische twist, zonder dat het teveel van het goede wordt.

"You are the fool then," she said. "Magic's a game - for children and the gullible. For the mugs on the street. You're not a child. Are you one of those poor fools? Let me go and perhaps you've learned something that will change your life, Daw Threefold. Magic? It's all lies" - Nancy

6. De emoties

Mocht je in een bepaalde stemming zijn en niet weten welk boek daarbij hoort? Darien past bij alle stemmingen. Ondanks alle actie en spanning, zit er verbazingwekkend veel emotie in het boek. Nancy is een grote bron van deze emoties in het boek. Haar opkomende liefde voor Dew zorgt voor wat romantiek door het verhaal. Haar haat voor Lord Albus voor een hoop actie en onverwachte wendingen in het plot. Elias en Tellius hebben allebei de zorg over meerdere kinderen, en waar Tellius niet de echte vader is, houdt hij wel net zo veel van ze als Elias van zijn dochters. Daarnaast zorgen Tellius’ nostalgische gevoelens en zijn trotse persoonlijkheid voor wat afwisseling in het verhaal. General Justans nationalisme en zijn drang om te vechten zijn de drijvende kracht achter de ontwikkelingen in het boek.

7. Een spannend (com)plot 

Zonder al te veel verklappen, kunnen we wel zeggen dat er een verrassende twist in dit verhaal zit. Die hadden we even niet aan zien komen. Niets is wat het in eerste instantie lijkt te zijn, zoals zo vaak bij een goed fantasie verhaal.

8. Fantasy met een avontuurlijk, historisch randje

Dat Iggulden van oorsprong schrijver is van historische fictie, is duidelijk te merken aan dit boek. De fantasiewereld is op een uitgebreide, avontuurlijke wijze neergezet - zonder dat het langdradig wordt. Hij slaagt er in een compleet en kloppend verhaal neer te zetten, zelfs al is het een eerste deel van een serie.

9. Nog steeds realistisch

Ondanks alle magie en fantasie is het nog steeds realistisch, geen hele gekke of vreemde dingen. Alles is onderbouwd. Arm en rijk. Historische elementen zoals tombes en vloeken komen terug in het verhaal, maar hebben een historische oorsprong in de verhalen over bijvoorbeeld de piramides in Egypte.

10. Er volgt meer

Darien is het eerste deel van de 'Empires of Salt'-trilogie. Het vervolg Shiang: Two Ancient Cities is sinds eind september verkrijgbaar. Dit betekent dus dat je niet langer hoeft te wachten, maar gelijk verder kunt lezen!

Hebben jullie Darien al gelezen? Wat vonden jullie ervan? Zo niet hebben we je weten te overtuigen? Krijgt Darien een plaatsje op jullie TBR lijst?



Reacties op: Ten Reasons Why: Darien

Meer informatie

Gerelateerd

Over

C.F Iggulden

C.F Iggulden

Pseudoniem van Conn Iggulden.

Conn Iggulden

Conn Iggulden

Conn Iggulden is schrijver van een serie superieure bestsellers, waaronder de ep...