The Hits of 2024 (1)
De eerste helft van het jaar 2024 is alweer voorbij, kun je het geloven? De tijd vliegt! In de afgelopen maanden hebben we weer heel wat boeken gelezen, dus het is tijd om de balans op te maken. In dit artikel vertellen wij wat over onze hits van januari t/m juni. Lees je mee?
Door Lieke en Laurie
Banner afbeelding van Hermann Traub via Pixabay.
Januari
Dust Child van Nguyen Phan Que Mai
Laurie: Het is voor mij nog best lastig kiezen tussen drie boeken, maar de andere twee die op de nominatie stonden om mijn favoriet van januari te worden zijn niet beschikbaar in het Engels. Daarnaast heeft Dust Child ook meer inhoud. Deze roman wordt verteld middels drie verhaallijnen en gaat over de Vietnamoorlog. Dit boek speelt zich volledig af in Vietnam en focust zich meer op de impact die de oorlog heeft op de lokale bevolking. Deze verhaallijnen komen op een gegeven moment samen en ik bleef continu nieuwsgierig naar hoe deze zich tot elkaar verhouden. Ik wilde daarom door blijven lezen. De auteur schuwt heftige thema's en gevoelens niet waardoor dit verhaal rauw en emotioneel is.
The Thursday Murder Club van Richard Osman
Lieke: Mijn favoriete boek van januari is C is for Corpse van Sue Grafton, maar die heb ik al besproken in Sue Grafton's ABC. Vandaar dat ik hier The Thursday Murder Club uitlicht. Mijn verwachtingen waren laag, want Richard Osman is bekend geworden als presentator en komiek, en in bekendheden die denken dat ze ook wel een boek kunnen schrijven heb ik over het algemeen weinig vertrouwen. Gelukkig had ik het helemaal mis! The Thursday Murder Club is een superfijne detective met humor die me regelmatig op het verkeerde been zette. Ik heb weer een nieuwe serie gevonden die ik verder wil lezen: yay!/zucht, haha.
Februari
House of Flame and Shadow van Sarah J. Maas
Laurie: Ha, dit is een makkie. Ik keek al twee jaar uit naar dit derde en tevens laatste deel in de 'Crescent City' serie en nu was het daar dan eindelijk. Het is geen geheim meer dat ik alle andere boeken uit mijn handen liet vallen en direct begon met luisteren toen ik de melding binnenkreeg van Audible dat House of Flame and Shadow beschikbaar was. Zo ongeveer ieder vrij moment zette ik dit boek op mijn oren en hierdoor kreeg ik het binnen ongeveer een week uit. Veel mensen vinden dit deel een stuk minder goed dan de eerdere boeken in deze serie, maar ik niet, hoor. Ik heb van elke seconde genoten.
There There – Tommy Orange
Lieke: Ik probeer om niet alleen maar boeken van witte mannen (of vrouwen) te lezen en dat is heel eenvoudig als ik mijn wil-ik-lezen lijst doorneem. Zo kwam ik uit bij There There van Tommy Orange. Deze roman, van een oorspronkelijke bewoner van de VS, wil ik al lezen sinds Ellen IJzerman er een lovende recensie over schreef, bijna zes jaar geleden. En het stelt niet teleur. Orange verweeft de levens van verschillende mensen van de inheemse bevolking met elkaar in aanloop naar een powwow (traditionele feestelijke ceremonie) die de climax van het boek vormt. Het is een roman die moeilijk in een hokje te stoppen is en het is meeslepend tot de laatste letter.
Maart
Dearest Clementine van Lex Martin
Laurie: Weer is het kiezen tussen meerdere boeken; dit keer zijn het er vier. Toch valt mijn keuze op Dearest Clementine. Ik kocht het zo'n jaar of vijf geleden, maar pakte het nooit op. Een van mijn doelen van dit jaar is om wat oudere boeken op te pakken en daardoor kwam deze eens aan de beurt. Het is een onverwachte verrassing. Ik geef eerlijk toe dat ik in het begin sceptisch was en ertoe neigde het boek aan de kant te leggen. Wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, want dit verhaal kent zo veel diepe lagen die ik in eerste instantie niet had verwacht na het lezen van de achterflap en de eerste paar hoofdstukken. Het draait hier om karakterontwikkeling en dat Clementine die doormaakt is overduidelijk. Een aanrader dus!
Parable of the Sower – Octavia E. Butler
Lieke: In maart deed ik mee aan de Meeleesclub van de Scifi & Fantasy Club over Parable of the Sower van Octavia E. Butler. Het is een beetje fantasy (want hoofdpersoon Lauren voelt de pijn van anderen fysiek) maar vooral dystopisch. Maar dan wel een heel goed geschreven dystopie, met unieke kenmerken, zoals de manier waarop de jonge hoofdpersoon haar religie van overleven aan de gebeurtenissen in haar wereld koppelt. Uitstekend gedaan, maar wel behoorlijk gruwelijk af en toe. Wees gewaarschuwd!
April
Jade War van Fonda Lee
Laurie: Ik heb geluk met mijn leesjaar tot nu toe, maar voor dit artikel is het pech. Weer moet ik kiezen; nu tussen twee boeken. Jade War won het nipt van Trial of the Sun Queen van Nisha J. Tuli, hoewel we die ook niet kunnen afvlakken. Het eerstgenoemde boek zit echter net iets beter in elkaar en is absoluut niet voorspelbaar. Dit is het tweede deel in de 'Green Bone Saga' en de wereld is hier nog beter opgebouwd en uitgewerkt dan in Jade City. Het verhaal beslaat drie jaar en alle personages maken op hun eigen manier een ontwikkeling door. Het is een echte klepper, maar het kakte voor mij geen moment in.
The Love Hypothesis – Ali Hazelwood
Lieke: April is LEWA (Lees Eens Wat Anders) maand op Hebban, dus ik las The Love Hypothesis van Ali Hazelwood. Dit soort feelgood/romance/chicklit is normaal gesproken totaal niet mijn genre, maar deze roman was een schot in de roos. (Het helpt waarschijnlijk dat ik fan ben van Kylo Ren & Rey, waar het boek ietwat door geïnspireerd is.) Het is precies het soort romantiek en erotiek waar ik van hou, het is grappig zonder meteen een hilarische komedie te willen zijn, er zijn volkomen realistische misverstanden tussen de geliefden en geen van beiden is stiekem - daarmee bedoel ik dat de auteur zich er schijnbaar niet van bewust is - een slechterik. Heerlijk boek! Ik heb alweer een nieuwe van Hazelwood klaarliggen.
Mei
The Women van Kristin Hannah
Laurie: Dit boek stak er in mei voor mij met kop en schouders bovenuit. Ik schreef er ook een What's My Verdict? over. De thema's die de auteur heeft verwerkt in The Women zijn niet lichtzinnig en er is veel ruimte voor karakterontwikkeling en emoties. Het boek is een wervelwind maar de balans is goed.
A Master of Djinn – P. Djèlí Clark
Lieke: Het eerste hoofdstuk van A Master of Djinn las ik als voorproefje in een ander scifi & fantasy boek en ik heb de roman vrijwel direct aangeschaft. Vijftig jaar geleden bracht Al-Jahiz de gewone wereld en de magische wereld samen voordat hij verdween. Nu – 1912 in Cairo – claimt iemand de teruggekeerde Al-Jahiz te zijn. Samen met een nieuwe collega stort agent Fatma, van het ministerie dat zich bezighoudt met bovennatuurlijke kwesties, zich op deze zaak. P. Djèlí Clark creëert een supergave samenleving waarin djinns (en engelen) samenleven met mensen en een fantasierijk mysterie naar de identiteit van de oproerkraaier die Al-Jahiz beweert te zijn.
Eervolle vermelding door Lieke: The Unknown Unknown van Mark Forsyth, een mini-ode van 32 pagina’s aan boekenwinkels
Juni
Before I Let Go van Kennedy Ryan
Laurie: Juni was voor mij een behoorlijk middelmatige maand. Dat is ook terug te zien aan de beoordelingen die ik mijn boeken gaf: deze bleven allemaal een beetje op 3 sterren steken. Voor mij steekt Before I Let Go van Kennedy Ryan er dan net bovenuit. Ik had wat moeite om in het verhaal te komen, maar als het eenmaal op gang is, leest het als een trein. Dit boek vertelt het verhaal van Yasmen en Josiah die gelukkig getrouwd waren. Tot een reeks gebeurtenissen hun leven op z'n kop zet en het huwelijk het niet redt. De liefde tussen deze twee is nog steeds aanwezig. Lukt het hen om zich weer vast te klampen aan deze liefde of is het toch echt over en uit? Dit boek draait vooral om de personages en de vraag of zij elkaar weer terug weten te vinden. Hier gaat gepaard met een mooie ontwikkeling die je wilt blijven volgen. Meer kan ik er niet over zeggen omdat ik dan te veel van dit boek weggeef.
Night – Elie Wiesel
Lieke: Het verslag van een 15-jarige Joodse jongen uit Hongarije die de Holocaust overleeft. Geen valse sentimentaliteit, geen fictie: simpelweg de feiten. Ik moest af en toe even pauzeren of iets anders lezen, om bij te komen. Het autobiografische Night van Elie Wiesel is sowieso een absolute must-read, maar helemaal als je al die romans met een slecht liefdesverhaaltje en de Holocaust als tragische achtergrond beu bent.
Welke voltreffers hebben jullie gelezen in de eerste helft van het jaar?