The Silver Hand
Auteur Terry Deary is bijna niet meer weg te denken uit het schrijversvak. Met The Silver Hand verscheen zijn 300e boek en zijn 150e fictieboek. Voor kinderen in de leeftijd vanaf circa 9 jaar, schreef hij een verhaal over de Eerste Wereldoorlog en spionage. De keuze voor dit onderwerp is mogelijk te verklaren door zijn interesse als kind in die zelfde oorlog. Zal Deary er in slagen de spanning, passend bij een verhaal over spionage en de oorlog, op papier te vangen? Readers Lotte en Annemieke namen, samen met Thriller Clublid Silvia en Feelgood Clublid Renate, de proef op de som.
Geschreven door Annemieke en Lotte.
The Silver Hand
Het is maart 2018. De Eerste Wereldoorlog drukt zijn stempel op het Noord-Franse dorpje Bray, dat afwisselend door de Britten, dan weer door de Duitsers bezet wordt. Wanneer de school van Aimee wordt ingenomen als kantoor, komt ze er achter dat haar moeder deel uit maakt van een groep Fransen die spioneert voor de Britten. Wanneer blijkt dat binnen het Britse kamp een spion is voor de Duitsers, besluit Aimee haar moeder te helpen om die spion op te sporen. Al snel komt Aimee er achter wie de spion is. Helaas slaagt ze er niet in zich voor die spion verscholen te houden. Wanneer ze vervolgens vriendschap sluit met de Duitse Marius, die door de spion aangewezen wordt als verrader, begint er een groot avontuur. Nadat Marius zijn dood in scene is gezet, vervolgen Aimee en Marius samen hun pad, om Marius in veiligheid te krijgen. Een lange reis, zeker gezien de slechte gezondheid van Marius. Al snel blijkt dat de spion hun niet wil laten gaan. Ze kunnen niet anders dan hun tocht vervolgen, maar wie kunnen ze wel en wie kunnen ze niet vertrouwen. Met het einde van de oorlog in zicht, beleven Marius en Aimee een bloedstollend avontuur, omdat zij hun leven niet zeker zijn.
De personages
Een personage dat iedereen belangrijk vond, was Aimee. Annemieke vond het heel fijn dat het boek een sterk vrouwelijk hoofdpersonage had: ‘Aimee vond ik een prachtig karakter. Haar lef en haar doorzettingsvermogen zijn geweldig uit een gezet in het verhaal en vormen een belangrijke rol. Een meisje met een sterk karakter, dat duidelijk haar doel voor ogen lijkt te hebben. Heerlijk om te zien dat een meisjesrol in die periode, op zo'n wijze wordt neergezet.’ De schoolleraar Master DuPont sprong er voor Renate het meeste uit omdat hij doorheen heel het boek een oogje in het zeil houdt, wat aantoont hoezeer hij op Aimee gesteld is. Ook Annemieke vindt de schoolmeester een bijzondere man. Tegelijkertijd sprak ook Grimm, de slechterik in het verhaal, haar wel aan. Lotte dacht daar hetzelfde over: ‘Grimm was heerlijk slecht, zoals dat alleen in kinderboeken kan. Hij is een niet bijster slimme man van middelbare leeftijd, heeft geen moraal en hangt graag de grote Jan uit. Aimee en Marius zijn hem altijd net te snel af. Waarna hij net als in de cartoons stampvoet en vloekt, voor hij de achtervolging inzet.’
De stijl
De indeling naar datum en tijd las prettig, aldus Silvia. Het gaf een goede indruk van het tijdsverloop. Ook Renate is het daarmee eens. Iedereen is van mening dat het boek duidelijk geschreven is voor een kinderpubliek, wat er voor zorgt dat het een makkelijk leesbaar verhaal is geworden. Annemieke ziet daar een bijkomend voordeel van in voor de beginnende volwassene Engelstalige lezer, omdat het juist voor die doelgroep een erg interessant boek kan zijn. Lotte vond de perspectiefwissels fijn omdat die ervoor zorgen dat je als lezer meer informatie hebt dan de personages. Dat creëerde een zekere spanning zonder het boek complex te maken.
De sfeer
Iedereen is het erover eens dat het tijdsbeeld en de setting heel geloofwaardig zijn overgebracht. ‘De terloopse vermeldingen over de schimmels in de loopgraven, de geruïneerde velden of feitjes als het bestaan van de beroemde gevechtspiloot de Rode Baron transporteren je als lezer naar een realistisch oorlogslandschap gedurende ‘14-‘18’, aldus Lotte. Silvia geeft als kanttekening aan dat: ‘De hardheid van de oorlog op een heel zachte manier beschreven is.’ Lotte sluit zich hier bij aan, maar geeft aan dat dit wellicht ook passend is aangezien het om een kinderboek gaat.
Sommige gebeurtenissen worden door lezers Renate en Annemieke wel als wat ongeloofwaardig ervaren. Renate zegt hierover het volgende: ‘Het boek was grotendeels realistisch, alleen dat je als Engelse soldaat allerlei Duitsers voor je krijgt werken om een jongen en een meisje te zoeken vind ik wat ongeloofwaardig, maar het maakt het wel een spannende klopjacht, uiteindelijk.’ En Annemieke vraagt zich af welke moeder haar dochter in tijden van oorlog als spion zou laten fungeren en op reis zou laten gaan met gevaar voor eigen leven... anders bekeken is het natuurlijk moeilijk om je als lezer voor te stellen wat je doet in een periode waarin je leven onder druk staat en onveilig is.
Opvallendheden
Renate en Silvia vonden het opvallend dat de beperkingen in communicatie tijden WOI heel goed werden weergegeven. Annemieke en Lotte vonden het opvallendste, de sterke band tussen de Française Aimee en de Duitse Marius. Annemieke zegt daarover: ‘Zo zie je maar weer dat afkomst geen beperking hoeft te zijn.’ Daarnaast vond Annemieke ook een bepaalde scene met een vliegtuig heel goed beschreven, omdat die aantoonde dat verschillende mensen op een heel verschillende manier in de oorlog stonden.
Het slot
Hoewel Silvia heel even een ander idee had over de afloop, kon iedereen zich vinden in het einde. Silvia en Renate merken heel terecht op dat het einde ruimte open laat voor een eventueel vervolg. Lotte vond het fijn dat de twee helden er voor kiezen om de landsgrenzen te negeren. Iedereen zou het boek aanraden. Silvia raadt het wel eerder aan de doelgroep aan, omdat ze vindt dat er net te weinig actie en diepgang inzit voor ouderen. Renate denkt dat het boek erg leerzaam kan zijn voor een kind. Ze verwacht dat een kind van 9+ zeker op het puntje van zijn stoel zal zitten tijdens het lezen.
Conclusie
Lotte
HOT: De laatste vier jaar staken heel veel boeken, series en evenementen rond WOI de kop op. Als je beslist om er alsnog een paar mee te pikken, laat dit boek er dan een van zijn. De realistische weergave van de oorlog en de bijzondere band tussen Aimee en Marius zorgen ervoor dat dit boek voor mij een HOT wordt.
Silvia
HOT: Ik heb een paar interessante uurtjes doorgebracht met Aimée en de Witte Lady mensen in het Frankrijk van WOI. Echt spannend werd het verhaal nooit, ondanks heikele situaties voor de hoofdrolspelers. Ondanks dat is het een HOT!
Renate
HOT: Het was een verhaal wat je vrij vlot uit las, omdat je mee werd gevoerd met de reis van Aimee en Marius. Dwars door al het oorlogsgeweld heen. Af en toe zitten er ook historische feitjes in, die zeker voor de doelgroep heel interessant zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vanaf kleins af aan de Rode Baron al heel interessant vind, mede omdat hij in een Fokker vliegtuig vloog. Wat mij betreft een echte HOT. Ik vond het een heel leuk boek. Ik had ook niet echt in de gaten dat ik een jeugdboek aan het lezen was, ik genoot gewoon van het verhaal.
Annemieke
HOT: Ik zou dit boek zeker aanraden. Voor wat oudere kinderen en voor volwassenen is het een goed boek. Het bevat een goede mix - spanning, avontuur en historische feiten - waardoor het al gauw aanspreekt. Ondanks dat veel al duidelijk was vanaf het begin van het boek, is het boek lekker spannend. Bovendien zet het op een bijzondere manier het thema vriendschap op de kaart. Ik heb genoten!
Deary zet met The Silver Hand een prachtig avontuur neer. De lezers zijn het er unaniem over eens. Dit boek is een HOT! Heb jij The Silver Hand al gelezen? Of krijgt het een plek op je TBR-lijst. Laat ons weten wat je er van vond.