Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Two Readers, One Book - Before I Fall

op 24 september 2017 door

Een duorecensie; dat klinkt spannend. Samen een boek lezen en beoordelen. Maar wat doe je als aan het einde van de rit de meningen toch best uiteen blijken te lopen? Juist, dan ga je daar lekker over in discussie. Dorien en Kayla hebben samen het boek Before I Fall van Lauren Oliver gelezen. Lees hieronder onze discussie over dit boek. Kayla gaf dit boek vier sterren, Dorien drie.

Samantha Kingston wordt wakker op 12 februari, wat in eerste instantie een dag als alle andere lijkt te zijn voor deze populaire high school senior. Wat zij alleen nog niet weet is dat dit haar laatste dag zal zijn. En dan ze deze meer dan één keer zal beleven.

Algemene indruk boek

Dorien

Ik had in het begin moeite om in het boek te komen. Het boek is opgedeeld in zeven dagen. De eerste dag is langdradig en er wordt veel in beschreven. Ergens is dit begrijpelijk omdat alle personages geïntroduceerd en opgebouwd moeten worden in deze ene dag, aangezien we deze dag steeds herbeleven. Maar dit maakt het in het begin een beetje saai. Later komt de vaart wel in het boek.

Kayla

Ook ik vond het in het begin moeilijk om in het boek te komen. Het boek draait om de ontwikkeling van Sams personage, waardoor het personage eerst goed uitgewerkt moet worden. Er worden dan ook veel gebeurtenissen beschreven die niet relevant zijn voor het verhaal, maar een duidelijk beeld moeten geven over wie Sam is. Het verhaal wordt spannend wanneer duidelijk wordt hoe deze evenementen de personages beïnvloeden.

Personages

Kayla

Er zitten veel personages in het boek die maar een klein rolletje hebben, maar die alsnog goed uitgewerkt zijn. Het zusje van Sam, die haar adoreert, de wiskundeleraar en zelfs de meisjes die cupid spelen zijn allemaal breed uitgewerkt.

De hoofdpersonages zijn heel sterk. Sam, Elody, Lindsay en Ally zal iedereen die op de middelbare heeft gezeten herkennen. Dat ene populaire groepje meiden. Ze zijn mooi, ze kunnen alles maken, iedereen wil bij ze horen en ze denken dat de wereld om hen draait. Het is onmogelijk om ze als goede mensen te zien, eigenlijk haatte ik ze al vanaf het begin. Later leer je echter dat ze allemaal een geschiedenis hebben die ze heeft gemaakt zoals ze zijn en dat ze niet perse gelukkig zijn.

Dorien

Ik moet toegeven dat ik het eens ben met Kayla, ook ik vind dat de karakters sterk neergezet zijn. Vooral in het eerste deel van het boek. Maar ze zijn zo sterk neergezet in het eerste deel van het boek, waarin ze nou niet bepaald sympathiek waren, waardoor ik ze eigenlijk gedurende het hele boek niet echt mocht. Dat maakt het leuk vinden van een boek wel erg moeilijk als je de hoofdpersonages eigenlijk niet mag en ze dus ook niet echt iets gunt.

De (achterliggende) boodschap

Kayla

Tja, wat is precies de achterliggende boodschap. Dat je aardig tegen iedereen moet doen, omdat je misschien hun waarheid niet kent? Dat vriendschappen soms uit een onverwachte hoek kunnen komen? Ik denk dat de belangrijkste boodschap in dit boek is dat je jezelf moet zijn. Als je jezelf moet veranderen om bij een vriendengroep te horen, dan is dat misschien niet de groep bij je thuishoort. Ondanks dat de vriendengroep van Samantha, Elody, Ally en Lindsay heel hecht leek, was die gebaseerd op angst en leugens. Zulke vriendschappen zijn nooit voor altijd, pas als je elkaar echt kent kan je goede vrienden worden.

Dorien

Ik had ook moeite met de boodschap van dit boek. Wat wil Oliver nou eigenlijk zeggen met dit verhaal? Wat wil ze bereiken? Mij bekroop tijdens het lezen van dit boek vooral het gevoel dat Oliver wel erg veel aspecten in dit boek wilde stoppen, waardoor één duidelijke lijn en een duidelijke boodschap uit bleef. Een opbloeiende romance, die nu erg uit de lucht komt vallen. Hoe een tienermeisje omgaat met een ingrijpende gebeurtennis als deze. Het beter willen maken van dingen die je misschien in het verleden fout hebt gedaan. Het proberen terug te draaien van de fatale gebeurtenis. Door al deze aspecten vloog het boek erg van hot naar her en werd je in geen enkel deel van het verhaal echt meegesleurd.

Eindoordeel

Als eindoordeel kan toch wel gesteld worden dat we het allebei moeilijk vonden om in het boek te komen. Toen het boek eenmaal een beetje vaart had werd Kayla meegesleurd door het verhaal en kon ze zich goed vinden in de hoofdpersonages en de keuzes die Sam maakt. In tegenstelling tot Dorien. Die ook na de trage start maar niet gegrepen kan worden door het boek en zich ook niet erg kan vinden in de hoofdpersonages. Waar Kayla een hoop interessante dingen tegenkwam in het boek, vond Dorien het maar een aaneenschakeling van soms te willekeurige situaties. Waardoor dit te verklaren valt? Misschien leeftijd? Wij verschillen immers zeven jaar. Wat waarschijnlijk wel geconcludeerd kan worden is dat eigen ervaringen en de belevingswereld waar je zelf in zit een enorm effect kan hebben op hoe je een boek ervaart en dus wat je er uiteindelijk van vindt. Over één ding zijn we het wel eens; wat we zelf zouden doen als we in een dergelijke situatie zouden zitten?? Al sla je me dood.

Heb jij Before I Fall van Lauren Oliver gelezen? Wat vond jij van het boek?



Reacties op: Two Readers, One Book - Before I Fall

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lauren Oliver

Lauren Oliver

De Amerikaanse Lauren Oliver werkte bij een uitgeverij en is nu fulltime schrijf...