Wat lazen de Readers in februari?
In februari hebben we al een klein voorschot gekregen op wat de lente zal brengen. Veel lezers hebben dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om zich met een boek in het zonnetje te zetten. Zo ook de Readers. Benieuwd van welke boeken wij deze maand hebben genoten? Lees snel verder.
Onno:
In februari las ik veertien boeken. Veruit het beste was Lies van T.M. Logan.
Engelse leraar Joe Lynch is gelukkig met zijn vrouw Mel en met hun zoon William. Als Joe en William met zijn auto op weg naar huis zijn, ziet William de auto van zijn moeder. Deze laatste rijdt een ondergrondse parkeergarage van een hotel in. Joe gaat er achter aan. In het hotel ziet hij hoe Mel ruzie maakt met hun vriend Ben en hoe Mel overstuur vertrekt uit het hotel. Joe wil Ben er in de parkeergarage op aanspreken. Daarbij duwt hij Ben die daardoor bewusteloos op de grond valt. Dit is het begin van een reeks verwikkelingen, waaruit blijkt dat de titel van het verhaal de lading geheel dekt. Joe is een sympathiek hoofdpersoon, maar nogal goedgelovig c.q. naïef. Voor het verhaal komt dit goed uit. Over de andere personen in het verhaal valt veel te vertellen, maar als ik dat zou doen, zou ik al snel in de spoilers belanden. Het verhaal zit vol leugens en twists, waardoor het voor mij een echte page-turner werd.
Kayla:
In februari ben ik eindelijk bezweken onder de druk en heb ik gelezen: Jawel, Harry Potter. En dat ging zo vlot, dat ik ondertussen al in het vierde deel bezig ben. Ik heb de boeken op mijn ereader gezet en kan zo altijd en overal lezen. En als je tijdens het lezen ook nog even langs Glenfinnan Viaduct (De Harry Potter brug) kan, is dat al helemaal mooi meegenomen. Ik moet zeggen dat ik stiekem wel van de boeken geniet ;)
Janneke:
In februari heb ik niet zoveel gelezen als ik eigenlijk zou willen. In plaats daarvan heb ik mijn tijd verbrand met het spelen van een fantasy-videogame: Skyrim. Van de boeken die ik deze maand las is Kojiki van de Japans-Amerikaanse schrijver Keith Yatsuhashi mij het meeste bijgebleven. Ik ben op het moment erg veel bezig met Aziatische sciencefiction en fantasy dus het is niet verwonderlijk dat ik voor deze maand ook weer een van die titels als favoriet bestempel.
Kojiki is het verhaal van Keiko die na de dood van haar vader op zoek moet naar een speciale poort. Hiervoor reist ze af naar Japan met haar camera om daar Torii op de foto te zetten. Torii zijn de traditionele rode Japanse poorten bij tempels. Op haar reis komt Keiko in aanraking met Yui, een zogenaamde Kami. Kami zijn Japanse goden. Wanneer Tokyo aangevallen wordt door de gek geworden Vissyus, de Kami van Vuur komen Keiko en Yui midden in een naderende oorlog terecht. Keiko ontdekt dingen over haar vader en zichzelf die ze niet voor mogelijk had gehouden en ze moet een keuze maken. Kiest ze voor haar rechtmatige plaats bij de Kami of niet?
Karin:
Februari was een heerlijke leesmaand voor mij. Ik las in totaal elf boeken en mijn absolute favoriet was The Wicked King. The Wicked King is het tweede deel in de ‘Folk of the Air’ serie van Holly Black. Ter voorbereiding las ik opnieuw het eerste deel zodat ik weer lekker in het verhaal zat en dan de voldoening had om direct verder te kunnen lezen in het tweede deel..
In het tweede deel heeft Jude Cardan in haar macht, maar hij laat zich niet zo eenvoudig controleren. Zal ze aan de macht blijven of zijn anderen haar te slim af?
Ook dit deel was weer zo spannend en meeslepend. Ik was enorm aan het balen toen ik het boek uitlas, omdat ik nog een jaar moet wachten op het derde deel... Ondraaglijk! Het boek heeft een geweldige verhaalwereld is en de personages blijven me enorm boeien. Ik kan niet wachten om meer te lezen over Jude!
Yvonne:
Ik ben dit jaar begonnen met een mini-challenge voor mezelf en dat is om meer boeken uit mijn eigen kast te lezen. Hierdoor heb ik in februari slechts twee Engelstalige boeken gelezen, van de veertien in totaal. Nadat Angie Thomas in 2017 haar verpletterende debuutboek The Hate U Give uitbracht, brak in februari eindelijk de tijd aan dat haar tweede boek, On The Come Up, uitkwam.
On the Come Up gaat verder in Garden Heights, maar met andere personages en ook een totaal ander verhaal dan THUG. Bri wil niets liever dan de voetsporen van haar vader achterna gaan en een carrière in de rapwereld opbouwen. Al haar vrije tijd wordt erdoor opgeslokt. Ze doet mee aan battles en precies op het moment dat er een wereld voor haar open lijkt te gaan, verliest haar moeder haar baan. Hierdoor komt Bri voor een brute keuze te staan: kiest ze voor de rapwereld of haar gezin?
Ook in dit boek bespreekt de auteur goede thema's, hoewel het het niveau van The Hate U Give helaas niet weet te evenaren. Toch is het de moeite waard om dit boek eens te lezen. Het geeft wel iets weg van de film 8 Mile (van rapper Eminem) en geeft een kijkje in een wereld die voor velen ver weg en onbereikbaar is. Momenteel loopt er een leesclub over dit boek op Hebban en de discussie is net van start gegaan. Mooie kans om eens na te lezen hoe andere mensen over dit boek denken, of om in te springen natuurlijk!
Annemieke:
In februari las ik in totaal 6 boeken. Twee boeken die er in het bijzonder uitsprongen waren Annelies van David Gillham en Pages & Co - Tilly and the Bookwanderers van Anna James. Twee boeken die totaal verschillend zijn overigens.
In Annelies staat het verhaal van Anne Frank centraal, maar dan op een bijzondere manier. Want wat nou als Anne Frank het concentratiekamp had overleefd? Een bijzonder boek waarin Gillham echt getracht heeft de basis qua feiten zo realistisch mogelijk te houden. Hierbij heeft hij de kracht van de dagboeken van Anne Frank ook zo veel mogelijk benut, waar het gaat om de periode voor het concentratiekamp. Door veel research is hij er in geslaagd een bijzonder krachtig verhaal neer te zetten over een meisje dat aan de ene kant constant worstelt met het overlijden van haar zus en moeder in het kamp en aan de andere kant blijft vechten om te overleven en haar dromen waar te maken.
Tilly and the Bookwanderers is een totaal ander boek. Het boek lag al een tijdje op me te wachten en tijdens het lezen kreeg ik vergelijkbare gevoelens zoals bij het lezen van bijvoorbeeld Harry Potter. Na het verdwijnen van haar moeder groeit Tilly op bij haar grootouders, die een boekhandel hebben. Maar dan, tijdens de vakantie, verschijnen ineens haar favoriete bookpersonages voor haar neus. Zo wordt ze meegenomen door Anne (of Green Gables) en Alice (in Wonderland). Al snel blijkt dat de liefde van Tilly en haar familie, voor boeken, veel verder gaat dan alleen lezen. Ze beschikken om de mogelijkheid om daadwerkelijk in boeken te gaan dwalen. En wanneer ze daar aan het dwalen is leert ze beetje bij beetje de waarheid kennen over haar moeders verdwijning. Een prachtig boek om te lezen. Zo'n boek dat je gewoonweg laat balen dat het uit is en bang maakt om aan een nieuw boek te beginnen uit angst dat dat, na het prachtverhaal dat je gelezen hebt, gruwelijk tegen zal vallen.
Inge:
Van de boeken die ik in februari las, wil ik hier graag Still Me van Jojo Moyes in het zonnetje zetten. Het is het vervolg op het enorm goed gewaardeerde Me Before You, vertaald als Voor jou en het tweede deel, After You, vertaald als Een leven na jou.
Louisa Clark probeert door te gaan op de weg die Will haar heeft gewezen: uit je veilige wereldje stappen en voluit gaan voor wat het leven je te bieden heeft. Zo belandt ze in New York voor een baan als persoonlijk assistente van een schatrijke jonge vrouw die haar betrekt bij haar dagelijks leven in de society, maar ook bij haar geheimen. Haar vriend Sam blijft achter, en het valt niet mee om hun relatie voort te zetten. De Atlantische Oceaan is niet het enige dat tussen hen komt. Lukt het Lou om zo ver van huis trouw te blijven aan wie ze in wezen is?
Eerlijk is eerlijk, het boek is geen hartverscheurende tranentrekker zoals het eerste deel. Dat was zo ontroerend, dat moet je hoe dan ook eerst gaan lezen. Zelf bleek ik deel twee nog niet gelezen te hebben, maar dat was geen belemmering om van deel drie te kunnen genieten. De humor, de beschrijvingen van het leven in New York en de vlotheid van schrijven, waarbij de plotwendingen elkaar snel opvolgen, en natuurlijk de over de top outfits van Lou maken dit boek beslist de moeite waard. Gewoon een lekker boek. De vertaling heet Voor Mij.
Lieke:
Ik ben The Passage van Justin Cronin nu voor de derde keer aan het herlezen - ter ere van de tv serie die nu op Fox aan de gang is (niet zo verrassende spoiler: het boek is véél beter) - en hij is weer fantastisch. Soms valt een boek dat aanvankelijk een verpletterende indruk maakte bij het herlezen wat tegen, maar bij deze post-apocalyptische vampierroman krijg ik juist steeds meer respect voor hoe knap het verhaal in elkaar zit. Alles klopt. De manier waarop de spanning gedoseerd wordt, is perfect. In het begin zijn er pieken en dalen zodat je tussendoor ook nog even adem kunt halen, maar op een gegeven moment gaat de rem eraf en is het gewoon non-stop spanning.
Wat ook heel gaaf is: geen enkel personage is zijn leven zeker. Bij de meeste boeken heb je als lezer wel zo’n beetje een idee wie het gaan overleven, maar hier is niemand veilig. Op een gegeven moment springt het verhaal honderd jaar vooruit en kom je in een hele nieuwe situatie met nieuwe personages terecht. Het is allemaal behoorlijk episch en verschrikkelijk cool. Deel twee en drie van de trilogie, The Twelve en The City of Mirrors, liggen al klaar, maar momenteel ben ik toch het uitlezen aan het rekken. Ik wil nog geen afscheid nemen van het boek! Dus, ook al heb ik nog een paar hoofdstukken te gaan, ik durf gerust te zeggen dat dit het beste boek is dat ik (grotendeels) in februari gelezen heb.
Lotte:
Als ik maar een van de boeken die ik deze maand gelezen heb in de spotlight mag zetten, dan ga ik voor To Best The Boys van Mary Weber.
Dit boek start met een uitzonderlijke gebeurtenis. Alle mensen uit een Pinsbury Port hebben een brief gekregen die zegt dat Mr. Holmes hen uitnodigt voor zijn jaarlijkse spelen. Alle jongens die de leeftijd hebben om naar de universiteit te kunnen gaan, mogen het labyrint van Mr. Holmes betreden. De winnaar krijgt een beurs om te gaan studeren. Voor de armen betekent dit de kans op een beter leven, voor de rijken een kans om te bewijzen dat ze de beste zijn.
Maar Rhen Tellur heeft een heel eigen reden om mee te doen: ze wil een beurs zodat ze een medicijn kan vinden tegen de ziekte die vooral de armen van het land plaagt. En ook Rhens moeder. Om die reden verkleed ze zich als jongen om toch deel te kunnen nemen. Maar niet iedereen speelt het spel even eerlijk en Rhen moet heel goed opletten om ervoor te zorgen dat ze weer levend uit het doolhof raakt.
Welke boeken heb jij gelezen deze maand? Zaten er aanraders tussen?