Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in juni?

op 08 juli 2018 door

Jeugdboeken, literatuur, YA, boeken over punctuatie, hervertellingen van mythes, science fiction, thrillers… De Readers lezen van alles. Vandaag vertellen we je over de boeken die we in juni gelezen hebben. Aangezien de reading challenge inmiddels over de helft is, hebben we bij elk boek de bijbehorende categorie gezet. Doe er je voordeel mee!

Annemieke

In de maand juni heb ik veel boeken gelezen, maar met name in het Nederlands. Van de Engelse titels sprong er één in het bijzonder uit. The Silver Hand van Terry Deary is een jeugdboek over WO I. Op datum neemt Deary je mee door de laatste maanden van de oorlog in het Franse dorpje Bray. Het verhaal draait om een bijzonder sterk vrouwelijk personage. Het meisje Aimee besluit haar moeder te helpen, die spioneert voor de Engelsen. Wanneer ze een spion ontdekt en door hem betrapt wordt, ontstaat er een gevaarlijke situatie. Helemaal wanneer de spion er achter komt dat Aimee Engels verstaat.

Een prachtig, spannend verhaal over vriendschap en een tocht om zichzelf in veiligheid te brengen. Aan het begin van het verhaal wordt her en der wat te veel informatie gedeeld met de lezer, waarschijnlijk omdat het een jeugdboek is. Toch bevat het zeker ook elementen van spanning en verrassing. Het is een boek dat zeker ook voor volwassenen een aanrader is, helemaal wanneer je minder ervaren bent in het lezen van Engelstalige boeken. Het geeft je een unieke kijk op WO I, met een mix van fictie en ware feiten. Een must-read voor liefhebbers van oorlogsverhalen. Lees hier ons artikel over het boek.

#29 boek dat zich afspeelt in een oorlog

Dorien

Ik las deze maand slechts twee boeken. Nou ja, ik las er slechts twee uit. Gelukkig waren het beide zeer interessante boeken, dus dat maakt een hele hoop goed. Het boek wat ik graag wil uitlichten is Frankenstein in Baghdad van Ahmed Saadawi.

In dit van origine in het Arabisch geschreven boek, ontdekken we een door oorlog verscheurd Bagdad waarin haar inwoners hun leven op een zo normaal mogelijke manier proberen in te richten terwijl bombardementen aan de orde van de dag zijn. Een van deze mensen is Hadi, een wat vreemde man, die dingen verzameld om ze weer door te verkopen. Er is echter één ding dat hij na verzamelen niet meer doorverkoopt en dat zijn lichaamsdelen. Hij verzamelt lichaamsdelen uit gebombardeerde huizen om deze weer aan elkaar te zetten. Dit doet hij om zo een compleet lichaam te vormen: de enige manier om een waardige uitvaart te eisen van de overheid. Als dit lichaam verdwijnt, beginnen de gebeurtenissen een wel heel vreemde wending te nemen.

Wat ik mooi vind aan dit boek is om te beginnen de culturele achtergrond waartegen het geschreven is. Dit is een hele andere wereld dan ik ken. Ook de dunne lijn tussen realiteit en magische elementen maakt het zeer interessant. Als laatste de onderliggende boodschappen waar dit boek van doordrongen is, zoals de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad. Al met al een echte aanrader als je van een beetje vreemd en weer eens iets heel anders houdt!

#28 boek dat zich afspeelt in een oorlog

Karin

In juli heb ik een paar hele leuke boeken gelezen. Ik las Lifel1k3 van Jay Kristoff voor een recensie en ik ben helemaal fan. Het boek staat dan ook terecht op de shortlist voor de Hebban Readers Clubprijs!

Daarnaast vond ik Wonder Woman: Warbringer van Leigh Bardugo een erg leuk boek, vol met humor, actie en geweldige personages. Het boek is onderdeel van de DC Icons-serie, waar vier bekende YA-auteurs hervertellingen schrijven over bekende superhelden. Marie Lu heeft Batman: Nightwalker geschreven, Sarah J. Maas schrijft een boek over Catwoman dat in september uitkomt en als laatste verschijnt in januari 2019 het boek van Matt de la Peña over Superman. Uiteraard wil ik als grote fan van superhelden alle boeken lezen en zeker na dit eerste deel heb ik er veel vertrouwen in!

Lifel1k3: #16 boek dat in 2018 is verschenen

Wonder Woman: Warbringer: #36 hervertelling van een sprookje of legende

Kayla

Ik heb het plezier gehad om in juni The Colour of Bee Larkham's Murder te mogen lezen. Toen ik het boek oppakte, wist ik niet zeker of ik het leuk zou vinden, maar ik was nieuwsgierig geworden nadat ik er in de Ready to Read over had gelezen. Toen ik het boek uit had, was ik heel blij dat ik het toch een kans had gegeven: ik heb er enorm van genoten.

Het is geen gebruikelijk boek, maar wel heel goed. Het gaat over een jongen met twee aandoeningen: synesthesie en gezichtsblindheid. Hij meent er zeker van te zijn dat hij zijn buurvrouw heeft vermoord; hij kan het zich alleen niet helemaal herinneren. Gedurende het boek, krijg je steeds meer informatie over alles wat tot die fatale nacht heeft geleid. Het is indrukwekkend hoe realistisch het personage is neergezet; de schrijfster heeft dan ook ontzettend veel moeite in het onderzoek naar de aandoeningen gestopt.

#25 boek met #diversiteit

Lieke

Mijn leukste boek uit juni is een boek dat gaat over interpunctie. Ja, echt! Eats, Shoots and Leaves van Lynne Truss gaat over de frustraties waar taalpuristen in het dagelijkse leven tegenaan lopen (de film Two Weeks Notice met Hugh Grant en Sandra Bullock: waar is de apostrof?) en doet nogmaals de regels op een overzichtelijke en begrijpelijke manier uit de doeken. Mijn favoriete voorbeeld van het belang (van het op de juiste plek zetten) van leestekens is een liefdesbrief die met andere punctuatie verandert in een hilarische ‘je bent een loser, rot op’ brief, maar die is helaas te lang om hier te citeren. Daarom presenteer ik in plaats daarvan een korte zin die door het gebruik van een ander leesteken en het verplaatsen van een komma opeens op komische wijze een hele andere betekenis heeft:

A woman, without her man, is nothing.

A woman: without her, man is nothing.

Als je iets wilt leren over de correcte toepassing van punctuatie: lees dit boek! Als je je irriteert aan uithangborden, menukaarten, krantenartikelen etc. met verkeerde gepositioneerde of missende apostroffen: lees dit boek! Als je wilt lachen: lees dit boek! Kortom, lees dit boek!

#11 boek van tien jaar of ouder & #30 grappig boek

Lotte

In juni las ik verrassend veel boeken. Degene die er uit sprong, was The Song of Achilles van Madeline Miller. De schrijfster weet de oude legendes over de oorlog om Troje op een heel geslaagde manier nieuw leven in te blazen. Hoewel Miller heel modern schrijft, slaagt ze er toch in om je te transporteren naar het oude Griekenland en de kusten van Troje. Vooral de relatie tussen Patroclus en Achilles wordt heel mooi uitgewerkt.

Een tweede boek waar ik nog iets over wil zeggen, is The Girl from Everywhere. Ik stuitte per toeval op het boek, maar het sprak me meteen aan. Nix haar vader kan tijdreizen, maar daar heeft hij wel een kaart voor nodig zodat hij zijn piratenschip naar de juiste tijd en plaats kan navigeren. Het hele tijdreisconcept blijft een beetje vaag in het boek, maar ik was gek op alle historische feitjes.

The Song of Achilles: #34 boek met een naam in de titel (en nog tig andere categorieën: check de Challenge Cheat Sheet)

The Girl from Everywhere: #45 boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Onno

Het was moeilijk kiezen welk boek voor mij hét boek van juni was. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen The Boy at the Door van Alex Dahl en The House Swap van Rebecca Fleet. Het is het laatste boek geworden. Het is een psychologische thriller en tegelijk een familiedrama.

Het boek gaat over het getrouwde stel Caroline en Francis. Ze proberen om na een moeilijke periode in hun huwelijk de draad weer op te pakken. Ze doen dit door van huis te ruilen om een week vakantie te vieren. Aangekomen bij het andere huis, blijkt de inrichting kil en onpersoonlijk. Al snel komt Caroline dingen in het huis tegen die haar aan de tumultueuze achterliggende periode herinneren. Een periode die ze juist wil vergeten. Ze vraagt zich af of dit toeval is of niet.

De schrijfster beschrijft de moeizame, problematische relatie tussen Caroline en Francis en hun emoties op een prachtige manier. Afwisselend krijgt de lezer het verleden, vooral dat van Caroline, en het heden, de week in het vakantiehuis, voorgeschoteld. Het verleden vormt uiteraard de basis voor hetgeen er in de vakantieweek gebeurt. Heel veel actie is er niet, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de indringende beschrijvingen van de toenemende spanning en geladenheid in de relatie tussen het echtpaar. Hier lees je mijn recensie.

#16 boek dat in 2018 is verschenen

Sylvia

De afgelopen maand las ik The History of Bees van de Noorse Maja Lunde. The History of Bees bevat drie verhalen die zich in verschillende tijden afspelen. Het eerste verhaal vindt plaats in Engeland in 1851. Het gaat over William, een depressieve bioloog. Hij hoopt ooit beroemd te worden door een nieuw soort bijenkorf te ontwikkelen. Het tweede verhaal speelt zich af in Ohio, Verenigde Staten, in 2007. George is een imker die flink wat tegenslagen te verduren krijgt als de bijen plotseling verdwijnen door veranderende weersomstandigheden en landbouwtechnieken. Het laatste verhaal speelt zich af in 2098 in een dystopisch China. Tao werkt in een boomgaard om handmatig de fruitbomen te bestuiven nu de bijen volledig verdwenen zijn. Zelfs kinderen worden ingezet om deze taak uit te voeren. Dan gebeurt er iets vreselijks met haar zoon en gaat ze op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen.

Lunde verbindt met de drie verhalen het verleden, heden en de toekomst van de bijen. In haar boek lees je over het leven van bijen, maar dat had van mij nog wat meer uitgewerkt kunnen worden. Ik had best meer over het bijenleven willen lezen. Met The History of Bees heeft Lunde een interessant, maatschappijkritisch boek neergezet over de toekomst van de bijen. Ze heeft duidelijk weten te maken hoe belangrijk zij voor onze toekomst zijn en dat we dringend moeten nadenken over onze huidige landbouwtechnieken. Mijn recensie kun je hier vinden.

#42 boek waarin weer of klimaat een rol speelt, #45 boek dat zich afspeelt in meerdere tijden & #46 beestachtig boek

Yvonne

Een boek dat me in juni positief verrast heeft, is History Is All You Left Me van Adam Silvera. Een tijd terug las ik They Both Die at the End en die viel me flink tegen. Doordat ik zo veel goeds over History hoorde, werd ik stiekem toch erg nieuwsgierig. Met lichte tegenzin begon ik erin en ik heb werkelijk genoten.

Het gaat over de hechte vrienden Theo, Griffin en Wade. Theo en Griffin worden verliefd en maken samen hun eerste dingen als stel mee. Als Theo voor studie naar Californië gaat, is de afstand een flinke belemmering en besluit Griffin de relatie te verbreken. In Californië wordt Theo verliefd op Jackson. Dit geeft struggles in de overgebleven vriendschap tussen de exen. Terwijl ze leren om vriendschappelijk met elkaar om te gaan, bereikt Griffin het nieuws dat Theo verdronken is. Zijn wereld vergaat. Door de overflow aan liefde voor Theo, hebben Jackson en hij elkaar nooit een eerlijke kans gegeven en dit zorgt voor een ongemakkelijke situatie op de begrafenis. Beide jongens houden nog ontzettend veel van hun overleden ex, maar er staan veel demonen op het pad naar rouw, acceptatie en herstel. Langzaam merken ze dat ze elkaar goed zouden kunnen helpen bij dit proces.

“We were something, but history isn’t enough to keep something alive forever.”

Het is een erg open boek over homoseksualiteit en gevoelens. Tieners die tijdens het volwassen worden flinke hindernissen op hun pad krijgen en dit een plaats in hun leven moeten zien te geven. Door terugblikken uit het verleden te lezen, wordt de gedachtegang van het personage in de tegenwoordige tijd duidelijk gemaakt. Een meeslepend en rauw boek, maar toch ook ontzettend lief. Het was voor mij geen tearjerker, maar genoten heb ik zeker. Mijn recensie lees je hier.

#25 boek met #diversiteit

Wat is jouw favoriete boek van juni?



Reacties op: Wat lazen de Readers in juni?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Deary

Terry Deary

Terry Deary werd in 1946 geboren in Sunderland in het noordwesten van Engeland. ...

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is een Amerikaanse YA-schrijfster. Ze debuteerde met het eerste de...

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (1978) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en ge...