Wat lazen de Readers in maart?
We hebben er weer een leuke leesmaand opzitten. In dit artikel vertellen we over een bijzonder boek dat we de afgelopen maand lazen. Van spannende thrillers tot meeslepende fantasy!
Door: Onno, Karin, Demi, Yvonne en Lieke
Onno:
Ik las The Chalet van Catherine Cooper. Het speelt zich af in de Franse Alpen. Eind jaren negentig zijn de broers Adam en Will Cassiobury met hun vriendinnen er samen op skivakantie. Er bestaat rivaliteit tussen de broers en na een middag off-piste skiën keert slechts één broer terug naar het chalet. Twintig jaar later verblijven Hugo en zijn vrouw Ria in een luxe chalet in hetzelfde skigebied. Hugo heeft Simon en zijn vrouw Cass uitgenodigd om Simon te overtuigen in zijn bedrijf te investeren. Ze worden in het chalet verzorgd door het chaletpersoneel Millie en Matt; waar nodig assisteert lodge-eigenaar Cameron. Na een lawine wordt een lichaam gevonden dat sinds 1998 vermist is. Wie is het en wat heeft zich afgespeeld?
De auteur vertelt in twee tijdlijnen en vanuit meerdere perspectieven, waaronder die van Adam, Will en Will’s vriendin Louisa en die van Hugo en Ria. Tussendoor staan krantenberichten en het verhaal van een opgroeiend mysterieus kind. Alhoewel dit heel complex lijkt, blijken de vele perspectieven juist spanning en tempo in het verhaal te brengen. De lezer blijft zich afvragen wat de relatie tussen de opgevoerde personen is. Onder meer blijft lang onduidelijk wie van beide broers het leven gelaten heeft.
Cooper is er goed in geslaagd om uitgewerkte karakters te scheppen en hun intenties, emoties en ervaringen te verwoorden. Dit doet ze onder meer door haar personages minder goede eigenschappen te geven. Daarnaast beschrijft ze het skigebied op sublieme wijze; de lezer proeft de warme chocolademelk en voelt de stoom van de hot tub. The Chalet is een meeslepende thriller, waarvan de ontknoping verrast.
Karin:
In maart las ik echt een aantal toppers! Ook deze maand was het weer een mix van Nederlandstalige en Engelse boeken. Zo mocht ik De erfenis recenseren en werd ik helemaal meegetrokken in het verhaal over de mysterieuze miljoenenerfenis.
De leukste boeken van de afgelopen maand waren toch wel de eerste twee delen van 'The Last Hours'-trilogie van Cassandra Clare. Er is geen beter gevoel dan een boek echt niet weg willen leggen en zo meeleven met personages (maar oh wat kan Cassandra Clare lezers in spanning houden!). De trilogie is onderdeel van de grotere Schadowhunters-wereld en eerst is het even nadenken hoe je sommige personages al kent en in welke tijd dit deel zich afspeelt. Maar gelukkig is het niet te ingewikkeld en stoort het niet te veel tijdens het lezen van het nieuwe verhaal. Helaas komt het derde deel pas volgend jaar uit dus ik zal even geduldig moeten wachten!
Demi:
Het lezen gaat vrij moeizaam dit jaar, maar ik heb deze maand toch drie boeken uitgekregen. Twee daarvan waren Nederlandstalig en tevens ook recensieboeken: Hof van Zilveren Vlammen van Sarah J. Maas was een geweldig boek vol met actie en karakteronwikkelingen. De Prins en de Naaister van Jen Wang is een heel lieve graphic novel die gaat over een prins die zich soms graag als vrouw verkleed in mooie jurken die een jonge naaister voor hem maakt en die hem accepteert voor wie hij is.
Het enige Engelstalige boek dat ik deze maand las was ook een topper: Six of Crows van Leigh Bardugo. Dit eerste deel van een duologie introduceerde een bonte verzameling aan personages die samen dé heist proberen uit te voeren: ze moeten een belangrijke gevangene bevrijden uit de zwaar bewaakste gevangenis in de wereld. Ik houd van boeken met sterke personages en goede actie, en op beide vlakken wist Bardugo me te overtuigen. Doordat je het perspectief van alle hoofdpersonages volgt kun je goed in hun hoofden kruipen en leer je ze beter kennen dan als er maar één perspectief was geweest. Het duurde even voordat ik goed in het boek zat, maar ik had al snel door dat het alleen maar beter kon worden. En dat gebeurde ook.
Gelukkig stond deel 2, Crooked Kingdom, al in mijn boekenkast en kan ik nu meteen verder lezen na de cliffhanger van deel 1. Als die uit is ben ik helemaal klaar voor de Netflix-serie, Shadow and Bone, waarin personages van Six of Crows ook in voor zullen komen.
Yvonne:
Hoewel ik de laatste tijd eigenlijk een beetje "YA-moe" ben, heb ik in maart toch een boek in dat genre gelezen waar ik echt van heb genoten. A good girl's guide to murder van Holly Jackson brengt een cold case weer tot leven. Pip heeft voor een schoolopdracht het perfecte onderwerp bedacht: de moord die vijf jaar terug in haar eigen plaats werd gepleegd. De zaak is afgerond, maar Pip is niet van de conclusie overtuigd en ze gebruikt haar opdracht om zich de bestaande feiten eigen te maken. Wat volgt is een ontzettend leuk en speels onderzoek die een verrassend staartje heeft. Haar bevindingen noteert ze en juist deze stukken geven een twist op de vele YA thrillers die er al bestaan. Ze trekt je mee in haar zoektocht en doordat je op hetzelfde moment haar bevindingen deelt, voelt het alsof je aan haar zijde staat. Het is geen moeilijk boek, maar wel een fantastisch boek om lekker mee tot rust te komen terwijl je je laat meenemen in het leven van Fairview. Het tweede boek. Good girl, bad blood, kwam vorig jaar uit, dus daar ga ik binnenkort maar eens in beginnen, zodat ik dan aankomende de zomer meteen in het slotdeel kan duiken zodra die in de winkels ligt!
Lieke:
In maart heb ik ein-de-lijk de ‘Maddaddam’ trilogie van Margaret Atwood uitgelezen. Zoals beloofd volgt nu de lofzang op deze fantastische serie. In het eerste deel wordt het verhaal van Oryx & Crake verteld door hun vriend Jimmy. Hij doet uit de doeken hoe de vriendschap tussen hun drieën mede leidt tot een nieuw soort mens én de fabricage van een verschrikkelijk virus dat bijna de hele mensheid uitroeit, terwijl de samenleving waarin de drie opgroeien al dystopisch is voordat het virus toeslaat.
In The Year of the Flood wordt hetzelfde verhaal – leven onder het juk van corporaties, de komst van het virus en hoe te overleven daarna – nogmaals verteld, ditmaal vanuit twee andere perspectieven. In tegenstelling tot Jimmy leven Toby en Ren grotendeels onafhankelijk van de grote, invloedrijke bedrijven. Dat maakt hun bestaan een stuk zwaarder en onzekerder. Toch kruisen hun paden geregeld met die van de personages uit het eerste deel.
Maddaddam gaat verder waar de vorige twee delen opgehouden zijn, maar tegelijkertijd neemt Atwood je opnieuw mee terug in de tijd voor het verhaal van twee broers die zich weer op geheel eigen wijze door de geschiedenis heen bewegen. Vergeleken met de eerste twee boeken, vind ik het laatste deel van de serie iets minder, maar met twee keer een topscore en één keer een ster minder is de serie behoorlijk constant van kwaliteit. Een must voor de liefhebber van dystopieën met diepgang.
Wat is jouw favoriete boek van de afgelopen maand?