Wat lazen de Readers in november?
De maand november is alweer voorbij! We hebben weer lekker doorgelezen. Boeken die al even in onze boekenkast stonden of juist boeken die net nieuw uitgekomen zijn. Readers Demi, Lieke, Onno en Yvonne vertellen over hun favoriet!
Demi:
Deze maand was best bijzonder voor mij: voor het eerst sinds hele lange tijd las ik weer eens een boek uit mijn boekenkast. Al die tijd kwam ik daar niet aan toe doordat ik steeds biebboeken en recensieboeken ging lezen. Nu mijn biebabonnement bijna afloopt en dat niet meer voor afleidingen gaat zorgen heb ik deze maand eindelijk deel 4 van The Trials of Apollo, The Tyrant's Tomb, van Rick Riordan opgepakt en gelezen. Gelukkig werd ik meteen weer het verhaal ingezogen en kon ik genieten van Apollo, die nu vastzit in het lichaam van een onhandige tienerjongen genaamd Lester, en zijn gestuntel. Het is geen geheim dat ik groot fan ben van de boeken van Riordan en dat ik al zijn boeken heb, inclusief die van zijn imprint Rick Riordan Presents. Deel 5 stond ook al in mijn kast te wachten, en die hoop ik begin december uit te hebben.
The Tyrant's Tomb is grappig, maar er zit ook actie in en spanning. Camp Jupiter, gevuld met halfgoden die een Romeine god als ouder hebben, wordt in dit boek aangevallen door twee kwaadaardige Romeinse keizers: Commodus en Caligula, verrezen uit de dood en gevaarlijker dan ooit. Net zoals in elk boek in deze reeks moet Apollo aan de hand van een voorspelling alles proberen te redden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Echt een heerlijk boek voor iedereen die van mythologie en humor houdt!
Lieke:
In augustus ben ik in dit boek begonnen, vervolgens heb ik het bijna een maand laten liggen totdat het halverwege september weer werd opengeslagen en ongeveer voor de helft werd gelezen. Daarna moest het twee maanden (!) wachten voordat het uitgelezen is. Dat ik een tijd heb zitten worstelen met de bijzondere schrijfwijze van Among Others van Jo Walton is nogal een understatement. Toch is het zeker de moeite waard.
De roman gaat over de vijftienjarige Morwenna die na een magisch incident waarbij haar tweelingzus is overleden zelf mank is. Ondergebracht op een kostschool, door een vader die ze net pas leert kennen en zijn vreemde, rijke zusters, zoekt ze haar toevlucht in sciencefiction en fantasy boeken. Het verhaal is geschreven in de vorm van een dagboek waarin Morwenna verslag doet van allerlei (vooral boek-gerelateerde) gebeurtenissen. In het begin is dat ronduit onbevredigend maar op een gegeven moment ‘klikt’ er iets en klopt alles opeens. Ik denk dat het een heel fijn boek is om met de feestdagen te lezen, want - hoeveel narigheid er ook in voorkomt – het heeft een hele knusse sfeer en het einde is hartverwarmend. Plus, er zit een boekenclub in!
Onno:
De vertalingen van de boeken van Michael Connelly verschijnen ongeveer een half jaar na introductie van de originele versie. Zo is onlangs pas de Nederlandse versie van Fair Warning / Een gewaarschuwd man verschenen. Als fan van de boeken van Michael Connelly kon ik beslist niet wachten op de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste in november 2020 verschenen boek The Law of Innocence. Daarin wordt advocaat Mickey Haller aangehouden door de politie. In de kofferbak van zijn auto wordt het lichaam van een voormalige cliënt aangetroffen. Haller wordt daarop beschuldigd van moord. Mickey is ervan overtuigd dat het een set-up is. De officier van justitie Dana Berg gelooft hier niets van en krijgt het voor elkaar bewijsmateriaal te verzamelen. Mickey gaat, geholpen door een team waaronder Harry Bosch, zijn eigen verdediging op zich nemen. Het is ongetwijfeld een van de beste juridische thrillers die ooit geschreven is. Het is spannend, heeft goed uitgewerkte personages, bevat twists en voorziet in een verrassend einde. Connelly is een meester in het omgaan met het complexe Amerikaanse rechtssysteem. Je moet natuurlijk wel van procedures, die politie, aanklagers en verdedigers hanteren, houden om dit boek te kunnen waarderen.
Yvonne:
Hebben jullie het nieuwste boek van J.K. Rowling al gelezen? The Ickabog is het onlangs verschenen boek wat zich al jaren geleden in het Britse brein ontsproot. Het vertelt een verhaal over een schurk en een held en, natuurlijk, een monster: The Ickabog. Het vrolijke dorpje Cornucopia straalt in alle opzichten van geluk. Maar ergens in de aangrenzende moeraslanden schuilt een monster dat volgens de legendes het geluk bedreigt. In een weelderige setting waarmee je te maken krijgt met armoede, rijkdom en drassige grond sleept de auteur je vol overtuiging mee in het land van de gek genaamde King Fred the Fearless.
De karakters beleven behoorlijk wat en de vertelling wordt nergens saai. De hoofdstukken zijn kort, wat het een perfect voorleesboek maakt. De tekst wordt gesierd door tekeningen van lezers vanuit de hele wereld. Terwijl je de tekst tot je neemt, zie je hoe de fantastische wereld van J.K. Rowling tot leven komt in de gedachten van jonge lezers. Een werkelijke musthave! Heb ik je nu toch nog niet kunnen overtuigen? Kijk dan even mee naar deze foto van een willekeurige pagina uit het boek... Plaatje toch?