Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

3 x Winter

op 15 januari 2024 door

Het sneeuwt! Tijd om wat boeken onder de aandacht te brengen die, in ieder geval in de titel, beloven om bij het weer aan te sluiten. Hoe winters zijn deze romans eigenlijk?

Door Karin en Lieke

Winter

Genre: YA, fantasy/scifi

Winter is een knap meisje, sommigen zeggen zelfs de mooiste van allemaal. Haar stiefmoeder Levana is heel jaloers op haar. Winter heeft als ‘lunar’ magische krachten, maar ze gebruikt die niet. Ze wil namelijk mensen niet manipuleren. Doordat ze haar krachten niet inzet, heeft ze helaas zelf last van hallucinaties en is ze extra kwetsbaar. Gelukkig staat ze er niet alleen voor en is er de knappe bewaker Jacin om haar te helpen…

She was prettier than a bouquet of roses and crazier than a headless chicken. Fitting in was not an option.

Winter is de conclusie van 'The Lunar Chronicles', een vierdelige serie van Marissa Meyer, die allemaal een bekend sprookje hervertellen. Naast het verhaal van Winter lees je ook hoe het met Cinder, Scarlet en Cress gaat en hoe ze allemaal samenwerken tegen koningin Levana. Met zo’n 800 pagina’s is Winter verreweg het dikste boek van de serie. Het had allemaal wel iets bondiger beschreven kunnen worden. Maar aan de andere kant moet dan ook nog van veel personages hun ‘happily ever after’ worden beschreven.

Meyer weet in dit boek weer een leuke balans te vinden tussen elementen uit het sprookje van Sneeuwwitje in het verhaal te weven en zelf nieuwe wendingen te verzinnen. ‘The Lunar Chronicles’ is zeker een aanrader voor wie van sprookjeshervertellingen houdt.

Wintergehalte: één sneeuwvlokje

Winterwood

Genre: Horror, crime, literatuur

Als Redmond Hatch terugkeert naar de afgelegen plaats in Ierland waar hij opgroeide, begint alles langzaam te ontrafelen. De plek en zijn ontmoeting met Auld Pappie Ned, een onbetrouwbare opschepper, zetten zijn verleden, heden en toekomst op losse schroeven. Ooit was Redmond gelukkig getrouwd en had hij een dochter, maar hiervan is spoedig niets meer over.

What do you say, Red? Think you’re like me – a liar and a deceiver? Are you a bit crafty, do you think? Leave out the bits that’ll implicate and incriminate you?

Winterwood van Patrick McCabe is geen makkelijk boek. Redmond, vanuit wiens perspectief we alles beleven, wordt mentaal steeds wankeler en probeert sowieso vooral een beeld te schetsen waarin hijzelf in een goed licht staat. Er zijn tig terugkerende motieven die telkens net iets anders lijken te betekenen en het lastig maken om te weten wat wanneer gebeurd is en hoe. Plus, de auteur combineert hier literatuur met horror en het resultaat is ronduit wisselvallig. Deze roman is echter wél vele malen verontrustender dan de meeste boeken van Stephen King (die ik geweldig vind, maar die me zelden echt bang maakt) dus in dat opzicht is het geslaagd.

Een aanrader voor lezers die moeite willen doen en er tegen kunnen als een boek onder je huid kruipt.

Wintergehalte: drie sneeuwvlokjes

The Winter Vault

Genre: literatuur, historische roman

In 1964 zijn Jean en Avery net getrouwd als ze vanuit Canada neerstrijken in Egypte. Avery is verantwoordelijk voor het ontmantelen en opnieuw opbouwen van een tempel die op de locatie ligt van een meer dat zal ontstaan door toedoen van de bouw Aswan Dam. Beide zijn ze geneigd tot overpeinzingen over het land dat zal verdwijnen door de komst van de nieuwe dam. Normaliter kunnen ze elkaar daarin vinden, totdat een tragedie hen uit elkaar dreigt te drijven.

We become ourselves when things are given to us or when things are taken away.

The Winter Vault van Anne Michaels is een bijzonder poëtisch boek. De emoties en gedachten van de personages worden op rustige wijze tot in de details onderzocht. De bouw van de dam fungeert als thematische achtergrond bij een verhaal over verlies. Wellicht komt het doordat ik enorm onder de indruk was van een andere roman van dezelfde auteur (Fugitive Pieces) maar in vergelijking maakt dit boek minder indruk. Het is goed, zelfs mooi, geschreven, maar het heeft me niet zoveel beroerd.

Voor lezers die houden van een roman die bij vlagen leest als een gedicht.

Wintergehalte: één sneeuwvlokje

Wil jij graag Winterwood of The Winter Vault (of allebei) winnen? Noem dan hieronder het meest of minst winterse boek met winter in de titel dat je ooit gelezen hebt (plus: IK DOE MEE) en je maakt automatisch kans. Veel succes!



Reacties op: 3 x Winter

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...