Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ellen's boekenplank januari 2021

op 29 januari 2021 door

Al eens eerder begon ik met het delen van mijn gelezen boeken per maand hier op Hebban, via een losse blog. Dit heb ik welgeteld twee keer gedaan en toen kwam de klad er al weer in. Ik weet ook best hoe dat komt. Mijn hoofd zit altijd zo vol met van alles en nog wat: leuke ideetje die oppoppen, dingen die ik echt nog moet doen vandaag of anders toch zeker binnenkort etc. etc. en dan ja, dan vergeet ik het, denk er een paar dagen later wel weer aan maar vind dat het dan te laat is om nog te plaatsen want hé de nieuwe maand is al een paar dagen oud en dan doe ik het dus niet meer. Vervolgens loop ik daar dan weer enorm van te balen in mezelf, want "maak toch eens af waar je aan begint..." 

Dus, nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuw plan van aanpak.

Ik agendeer het nu en houd het per gelezen boeken al bij in dit document. Dan is het minder werk aan het eind van de maand en moet het toch goedkomen.  Dat is direct het voordeel van een spot in plaats van af en toe een losse blog. Ik kan voorwerken en dat is wat ik nodig heb (denk ik).  Dus daar ga ik dan, mijn eerste overzicht via mijn spot.

1. Corina Bomann - Mathilda's geheim

Dit is het tweede deel in de reeks De vrouwen van de Leeuwenhof, waar ik later ook nog een aparte blog aan zal besteden.

Een lekkere dikke pil van ruim 550 pagina's. In Agnetha's erfenis maakten we al kennis met Mahtilda. In dit boek draait het, gezien de titel, met name om haar maar ook Agnetha speelt nog een grote rol in dit verhaal. Op 16-jarige leeftijd verliest Mathilda haar moeder en dan blijkt dat Agnetha haar voogd is. Mathilda had nog niet eerder van haar gehoord en vraagt zich dan ook af wat de reden is dat zij als haar voogd is aangesteld. Het verhaal speelt zich af ten tijde van WO II: veel mannen worden opgeroepen voor de dienst en de vrouwen worden genoodzaakt ook de taken van de mannen over te nemen. 
Ik heb genoten van elke pagina en kijk dan ook uit naar februari, als deel 3 verschijnt.

Categorie HRC 2021: Lees een boek uit het verleden

Aantal pagina's: 576

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ****

2. Hakan Ostlundh -  De winter van de profeet

Elias, bijgenaamd De Profeet, krijgt slecht nieuws als blijkt dat hij een tumor heeft in zijn hoofd. Vrijwel direct na dit slechte nieuws verneemt hij dat zijn vader vermist is in Sarajevo. Wat is daar gebeurd? Samen met Ylva, een collega van zijn vader, die ook in Sarajevo was, gaat Elias op onderzoek uit in een wereld vol corruptie. Ondertussen moet hij ook zien om te gaan met de gevolgen van de tumor in zijn hoofd...

Een boek wat je aan het denken zet. Het is weliswaar fictie, maar zou heel goed realiteit kunnen zijn. Wie is er te vertrouwen, wie heeft er een dubbele agenda?  Niet nagelbijtend spannend, maar ik vond het erg intrigerend en vroeg me ook lang af wie nou aan welke kant stond.

Categorie HRC 2021: Lees een blauw boek

Aantal pagina's: 416

E-book uit eigen bezit

Beoordeling: ****


3. Jerome Loubry - Toevluchtsoord

Een aanrader wat mij betreft. Sandrine, een jonge vrouw, hoort dat haar grootmoeder is overleden. Oma woonde op een eiland en Sandrine reist daar naar toe.  Daar ontdekt zij dat de bewoners een groot geheim met zich meedragen. Later wordt zij aangetroffen op het strand, onder het bloed. Wat is haar overkomen? 

Loubry heeft op ingenieuze wijze gebruikt gemaakt van hoe je een toevluchtsoord kunt interpreteren: letterlijk danwel figuurlijk. Ik wilde het boek achter elkaar doorlezen om het mysterie rondom Sandrine te doorgronden. Zeker in het begin heb je geen idee waar het verhaal naar toe gaat; dit wordt later pas duidelijk. Het is geen vrolijk verhaal, eerder duister en past dus ook mooi in een van de categorieën voor de challenge van 2021. 

Categorie HRC 2021: Lees een duister boek

Aantal pagina's: 320

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ****


4. Kluun - Familieopstelling

Stijn van Diepen is inmiddels 55 jaar maar eigenlijk nog geen spat verandert. Nog steeds een vrouwenverslinder; "gewoon omdat het kan." 

De moeder van Stijn heeft Alzheimer en zit in een verzorgingstehuis. Stijn belt haar af en toe en gaat eens per week naar haar toe. Ook daar maakt hij een social media-momentje van, want tja, hij is nu eenmaal een bekende Nederlander. Zijn zus Chantal komt dagelijks bij haar moeder en regelt de dagelijkse gang van zaken met de verpleging. Uiteindelijk komt Stijn zichzelf tegen en of hij daar nou zo blij mee moet zijn. 

Ik vond het een prettig boek om te lezen, maar het haalt het niet bij Komt een vrouw bij de dokter. Dat raakte mij echt.

Categorie HRC 2021: Lees een licht boek 

Aantal pagina's: 351

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ***


5. Sara Blaedel - Het meisje onder de boom

Tijdens een werkweek verdwijnt er een leerling. Er waren al eerdere problemen met haar en er wordt al snel van uitgegaan dat ze wel zal zijn teruggekeerd naar huis.  Jaren later wordt haar lichaam gevonden en vanzelfsprekend wordt hierover bericht in diverse media.  De vondst van het lichaam rakelt een hoop op, zeker als een van de meisjes die er destijds ook bij was, spoorloos lijkt te zijn verdwenen.

Ik vond het boek helaas iets te voorspelbaar en had er iets meer van verwacht. Er mankeert niets aan het gegeven, maar had een spannender verhaal verwacht.

Categorie: Lees eens een groen boek

Aantal pagina's: 320

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ***


6. Esther Verhoef - Tegenlicht

Dit boek las ik voor de Week van het vergeten boek en hier heb ik dan ook een aparte blog voor geschrevcen, met daarin ook de link naar mijn recensie van dit boek. Een prachtig verhaal over de jeugd van Vera en hoe zij nu in het leven staat als volwassene; wat zijn de gevolgen van haar jeugd geweest. Ik vind het jammer dat ik dit boek "vergeten" was.

Categorie: Lees eens een mensenboek

Aantal pagina's: 563

Boek uit eigen bezit (een "vergeten" boek)

Beooreling: ****


7. Nicola Moriarty - De ex

De naam zegt het al, een verhaal over een ex. Georgia en Luke zijn een stel, maar Luke vertelt haar dat zijn ex, Cadence, het er erg moeilijk mee heeft dat hij de relatie met haar heeft verbroken. Er gebeuren vreemde en nare dingen in het leven van Georgia en zij raakt steeds meer in een isolement.

Dit boek viel mij eigenlijk een beetje tegen. Het was leuk om te lezen, maar ook erg voorspelbaar. Ook deed het mij denken aan een ander boek, namelijk De echtgenotes van Tarryn Fischer. Overigens wel met plezier gelezen, maar geen boek wat je bij blijft.

Categorie: Lees een boek van een ander

Aantal pagina's: 349

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ***


8. David Baldacci - Daglicht

Genoten van dit boek. Dat kan ook eigenlijk niet anders, want over het algemeen vind ik alle boeken van Baldacci heerlijk om te lezen. Dit is het derde deel met Atlee Pine, die nog altijd probeert te achterhalen wat er destijds met haar tweelingzusje is gebeurd. Baldacci voert echter nog een bekend seriepersonage van zijn boeken op in dit boek, John Puller. Puller en Pine slaan de handen ineen. Ik vind het een mooie samenwerking en hoop dat Baldacci hen vaker samenbrengt.

Spannend en leest lekker vlot. 

Categorie: Lees een boek van een veteraan

Aantal pagina's: 398

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ****


9. Katie Fforde - Een liefde in de lente

Mijn eerste kennismaking met Katie FForde en een fijn boek om even bij weg te dromen. Gilly runt een B & B in haar huis en je waant je door de omschrijvingen van FForde van het huis en de omgeving,  ook daar, in de lente, in Groot-Brittannië.  Het blijft niet bij deze eerste kennismaking, want ik wil nog wel meer van haar lezen.  Drie sterren, omdat het weliswaar leuk is om te lezen, maar ook weer niet zo bijzonder dat deze er uit springt.

Categorie: Lees een boek van een ander

Aantal pagina's: 368

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ***


10. Thysia Huisman - Close-up

Een waar gebeurd verhaal over Thysia, die als zovele jonge meisjes, fotomodel wil worden.  Zij wint een modellenwedstrijd en de wereld lijkt voor haar open te liggen. De wereld ziet er in het echte leven echter een stuk minder glamorous uit, dan je als jong meisje zou vermoeden. Er worden harde eisen aan haar gesteld en dit eist haar tol.  Thysia lijkt er aan onder door te gaan en stopt, tijdelijk, met haar modellenbestaan.  Als 18-jarige krijgt ze de kans naar Parijs te gaan en dit lijkt haar kans om door te breken tot de top. In Parijs voelt zij wel dat het daar niet echt veilig is; er gebeuren rare dingen en ook Thysia wordt ongewild slachtoffer. 

Pas nu, jaren later, komt zij met haar verhaal naar buiten, mede door de #MeToo-beweging en de arrestatie van Jeff Eppstein, een van de mannen die zij in Parijs regelmatig tegenkwam in het huis van Brunel. 

Ik vond het interessant om te lezen en hoop dat dit boek ook mee helpt aan het er mee naar buiten komen als je als meisje/jongen/man/vrouw slachtoffer wordt van sexueel geweld. Qua schrijfstijl iets minder, dus daarom een beoordeling van 3 sterren.

Categorie: Lees een waar boek

Aantal pagina's: 400

Boek uit de bibliotheek

Beoordeling: ***


11.  Jeroen Windmeijer - De Genesissleutel

Vorig jaar las ik voor het eerst een boek van Jeroen Windmeijer en dat smaakte naar meer. Ook dit boek vind ik weer zeer de moeite waard. 

In het begin van het boek wordt je wel wat overstelpt met wetenswaardigheden over onder andere Peru en worden er diverse teksten uit  de Bijbel aangehaald. Ik herinner me nog van het vorige boek dat deze "feitenkennis"  van belang is voor een goed begrip van de rest van het verhaal. Het is dus niet direct spannend, maar absoluut interessant. Angel en Luz treffen tijdens een vlucht boven Nazca een man aan. Zij redden deze man, maar komen hierdoor onbedoeld terecht in een draaikolk van gebeurtenissen ,waarbij ook zij hun leven niet altijd zeker zijn. Wat wordt er toch bedoeld met de Genesissleutel?

Geen boek wat je zo "even" wegleest, maar waar je wel even de tijd voor moet nemen, zodat alles tot je doordringt. Bij mij riep het wel de nodige overdenkingen op in elk geval en dat is toch mooi, als een schrijver dat weet te bereiken.

Categorie: Lees een diep boek

Aantal pagina's: 397

E-book uit eigen bezit

Beoordeling: ****




Vooruitblik op februari

In februari wil ik sowieso het boek "Slapen in een zee van sterren" van Christoper Paolini gaan lezen. Verder heb ik nog een flinke stapel boeken staan uit de bibliotheek, zoals jullie hieronder kunnen zien, dus die staan zeker ook voor de komende maand op de nominatie.

Hebben jullie ook al allemaal wilde plannen of zien jullie het wel?

e6838bd0422eceda6d11a40b2b79074f.jpg



Reacties op: Ellen's boekenplank januari 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer

Mijn naam is Jeroen Windmeijer, auteur bij HarperCollins Holland, Xander Uitgeve...

Sara Blaedel

Sara Blaedel

Sara Blædel (1964) was journaliste en werkte voor de Deense televisie. Ze debute...

Håkan Östlundh

Håkan Östlundh

Håkan Östlundh (Uppsala, 1962) hoort tot de bekendste misdaadaut...

Katie Fforde

Katie Fforde

Katie Fforde werd als Catherine Rose Gordon-Cumming geboren in Engeland. Voordat...

David Baldacci

David Baldacci

David Baldacci (1960) studeerde politicologie aan de Virginia Commonwealth Unive...

Jérôme Loubry

Jérôme Loubry

Jérôme Loubry debuteerde in 2018 met Le douzième chapitre. Inmiddels heeft hij v...