Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dit is mijn top 5!!!

op 12 april 2023 door

De Hebban Top 1000 van 2023 komt er weer aan, want op 30 april a.s. wordt de nieuwe lijst bekend gemaakt. Tijd dus om mijn persoonlijke top 5 met jullie te delen.

Dat was nog niet eens zo heel gemakkelijk. Maar daarmee vertel ik vast niets nieuws, want zeg nou zelf, hoe bepaal je de volgorde van jouw top 50.

Tel je alleen de boeken mee die je beoordeelde met 5 sterrren? Of doe je andere boeken dan toch te kort?  Ik vind het maar lastig en toch wilde ik ook mijn lijst van vorig jaar opnieuw onder de loep nemen en kijken (of moet ik zeggen, voelen) of die nog kloppend is voor mij. Gedurende de afgelopen maanden heb ik er wel al wat boeken uit verwijderd, zodat mijn lijst niet meer uit de volledige 50 boeken bestond. Intussen wel weer, want wat pareltjes toegevoegd. 

Toch bestaat mijn top 5 louter en alleen uti boeken die ik beoordeelde met 5 sterrren. Het boek op nummer 6 heeft er overigens 4 en eerlijk gezegd, wedijverde die behoorlijk met de boeken in de top 5 om daar een plekje te bemachtigen. De anderen waren net even sterker, dus Dennis Biesma bleef met zijn boek De regen kwam van binnen,  hangen op de zesde plaats. Ook niet gek toch?

Is mijn lijst dan nu zoals ik die uiteindelijk aan het eind van de maand wil hebben? Geen idee; ik denk dat ik nog wel wat zal schuiven, maar over mijn top 5 ben ik zo zeker als ik maar zijn kan. Dus hier komen ze dan, mijn favo's van dit moment in willekeurige volgorde.

Abi Dare - Het meisje met de luidende stem

Dit boek kwam op mijn pad door de Lees Eens Wat Anders maand hier op Hebban. Lindy ging dit boek lezen en nadat ik de synopsis gelezen had en zag dat het boek beschikbaar was via de online bibliotheek, besloot ik mee te lezen en daar kreeg ik geen spijt van!!!

Wat een prachtig verhaal is dit!  Adunni groeit op in een Nigeriaans dorpje en wordt al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan een oudere man. Dit druist in tegen de belofte die haar vader haar moeder had gedaan op haar sterfbed. Haar moeder heeft Adunni namelijk altijd bijgebracht dat het belangrijk is onderwijs te genieten, om je stem te kunnen laten horen in de wereld. Ondanks dat Adunni haar leven absoluut niet over rozen loopt, geeft zij haar droom om onderwijs te genieten niet op. 

Adunni is een sterke vrouw, meisje eigenlijk nog, die weet wat ze wil en blijft vechten voor haar kans op onderwijs. Ik vond het een erg indrukwekkend verhaal, wat nog steeds door mijn hoofd blijft spoken. Vrouwen hebben maar weinig in te brengen, zijn maar weinig waard en lijken enkel goed om kinderen te baren en het huishouden te doen.  Ook hoe de hogere klasse de lagere klasse behandelt is vreselijk om te lezen. Desondanks is het geen triest boek, maar juist een boek vol hoop en verlangen. 

Dit boek staat bij mij op de 4e plek en kreeg 5 *****


T.J. Klune - Het gefluister achter de deur

Het gefluister achter de deur is een jeugdboek, maar zo waanzinnig mooi! T.J. Klune schreef ook Het weeshuis in de Azuurblauwe zee, die ik deze week op ga halen bij de bieb, want na het lezen van Het gefluister achter de deur, wil ik die zeker ook lezen.

Niemand weet wat er nog is na de dood. Is er überhaupt wel iets?  We zullen het pas weten als het zover is, want Wallace Price, het hoofdpersonage in dit boek, kan het ons ook niet vertellen.

Wallace overlijdt en tijdens het bijwonen van zijn eigen begrafenis wordt hij opgehaald  door een zorgenaamde gids, die hem meeneemt ver weg naar een vreemdsoortig theehuis. Hier zwaait Hugo de scepter: hij is veerman en begeleidt overledenen die aan hem zijn toegewezen naar het hiernamaals. Wallace was bij leven geen aardig persoon en ook bij aankomst in het theehuis laat hij zich van zijn slechtste kant zien.  Hugo heeft gelukkig ervaringen met de diverse fases waar een overledene doorheen gaat, alvorens te accepteren dat hij of zij is overleden en er geen weg terug is. Ook de andere bewoners in het theehuis zijn met Wallace begaan en geven hem de tijd die hij nodig heeft.

Een hartverwarmend en troostend verhaal over de dood. Het zou naargeestig kunnen zijn, maar is zo liefdevol, zo vol emotie geschreven dat je het leest met een lach en een traan. Want de dood is niet het einde, maar een nieuw begin en dat weet T.J. Klune op wonderbaarlijke wijze duidelijk te maken.  Af en toe behoorlijk grappig ook, maar zeker een verhaal wat je raakt diep midden in je hart.

Het gefluister achter de deur staat bij mij op de 5e plek en kreeg 5 *****


Dan door naar de plaatsen 1 tot en met 3. Deze zijn van een en dezelfde auteur, namelijk Fredrik Backman met zijn Björnstad-trilogie.

Bjornstad

Wij tegen jullie

De winnaars

Dik verdiende top 3. De trilogie vertelt het verhaal over Björnstad, een klein dorpje in Zweden, waar alles draait om ijshockey. En met alles bedoel ik dan ook alles.  Er staat een hoop druk op het juniorenteam; zij moeten de halve finale zien te winnen. Dat daar veel, heel veel, voor moet wijken, wordt al snel duidelijk. De boel escaleert en dan wordt op een vreselijke manier duidelijk hoe het dorp draait om het ijshockey en zijn spelers. De gemeenschap raakt verdeelt en dat heeft grote gevolgen voor alles en iedereen.

Zonder helemaal uit te wijden over het verloop van alles, wil ik enkel zeggen dat ik deze trilogie echt in no-time heb gelezen en het zijn geen dunne boeken. Backman sleurt je het dorp in met al zijn geheimen, zijn (voor)oordelen, zijn bevolking.  Tijdens het lezen voelde ik allerlei emoties door mij heengaan; woede, verdriet, verbazing, verwondering, tevredenheid, trots.... en als een schrijver dat weet te bewerkstelligen ben je voor mij de baas. Dus ja, de top 3 ontstond bij mij zonder enige twijfel en ik kan jullie alleen maar aanraden deze boeken te omarmen.  Ik heb helemaal niets met ijshockey en dat is prima, want het draait om wat een gruwelijke gebeurtenis allemaal in gang zet binnen een kleine gemeenschap waar iedereen iedereen kent of is het denkt te kennen....

Nou ja, ik hoef het bijna niet te benoemen, maar alle drie beoordeelde ik met 5 *****


Zo, dat was mijn top 5 voor nu en nu maar afwachten of mijn top 5 er volgend jaar nog hetzelfde uit zal zien.

Vinden jullie het ook zo lastig om je toplijst samen te stellen of is het "appeltje eitje"  voor je?



Reacties op: Dit is mijn top 5!!!

Meer informatie

Gerelateerd