101 soepen
Het is natuurlijk leuk om fictie te lezen, maar er is nog zoveel meer. Onlangs zag ik een boek met recepten voor soep. Nu ben ik zelf zeker geen keukenprins, maar het leek me toch weer eens wat anders om zo’n boek, in dit geval 101 Greatest Soups on the Planet: Every Savory Soup, Stew, Chili and Chowder You Could Ever Crave onder de aandacht te brengen.
Dit boek bevat meer dan 100 recepten en ca. 80 foto's van heerlijke soepen. Het bevat vegetarische en veganistische opties. Ik heb twee voorbeelden geselecteerd.
Klassieke kippensoep met noedels
Laat je niet afschrikken om zelf noedels te maken voor deze kipnoedelsoep! Het is eenvoudig en kost ongeveer vijf minuten. Lees het recept eerst door voor je begint.
Ingrediënten voor de soep, goed voor zes porties:
- 2 eetlepels (28 g) boter
- 1 grote ui, in blokjes
- 3 wortelen, in stukjes
- 3 selderij, in stukjes gesneden
- zout en peper, naar wens
- 1 tl gevogeltekruiden
- 2 kippenborsten zonder bot zonder vel (ongeveer 454 g)
- 9 kopjes (2 L) kippenbouillon, plus meer indien nodig
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes peterselie
Ingrediënten voor de noedels:
- 2 grote eierdooiers
- ¼ theelepel zout
- 2 eetlepels (30 ml) melk, plus meer indien nodig
- 1 kop (125 g) bloem voor alle doeleinden, plus meer voor het werken met het deeg
Voor een romige versie van de soep voeg je een paar minuten voordat je de noedels toevoegt 1 kop (240 ml) slagroom toe.
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur om de soep te maken. Voeg de ui, wortelen en selderij toe en bak 5 minuten of tot de groenten zacht beginnen te worden. Kruid met peper en zout. Voeg de gevogelte kruiden toe en bak 1 minuut. Voeg de kipfilets, bouillon, laurierblaadjes en rozemarijn toe. Breng het aan de kook, dek af, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn en de kip gaar is. Leg de kip op een bord en als hij koel genoeg is om te hanteren, snijd hem dan in hapklare stukjes. Doe de kip terug in de pan en laat de soep sudderen.
Terwijl de soep suddert, maak je noedels. Meng in een kleine kom de eierdooiers, het zout en de melk. Roer langzaam de bloem erdoor tot een glad deeg. Bestrooi een werkvlak met bloem. Leg het deeg op je werkvlak en kneed het een paar keer, voeg indien nodig bloem toe, tot een zacht deeg dat niet te plakkerig is. Je zou er een gladde bal van moeten kunnen rollen. Druk de noedels uit tot een vierkante vorm; het maakt niet uit hoe groot, maar niet dikker dan 6 mm. Je kunt een deegroller gebruiken, of je kunt de rug van je hand gebruiken. Gebruik voldoende bloem zodat het niet plakt. Snijd de noedels met een scherp mes of een rolmes in hapklare noedels.
Breng de soep aan de kook. Laat alle noedels in de soep vallen. Binnen 1 tot 2 minuten drijven ze naar boven, wat aangeeft dat ze gaar zijn. Proef de soep en kijk of je nog wat zout en peper nodig hebt of wat bouillon als de soep te dik lijkt. Verwijder het laurierblad en het takje rozemarijn. Roer de peterselie door de soep en serveer, gelijkmatig verdelend over zes soepkommen.
Parmezaanse kippensoep
Ingrediënten, goed voor zes porties:
- 3 el (45 ml) olijfolie, verdeeld
- 1 grote ui, in blokjes
- 8 oz (226 g) bruine champignons, in plakjes (optioneel)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en peper, naar wens
- Snufje gemalen rode pepervlokken
- 1 (14,5-oz [411-g]) blik geplette tomaten
- 1 (14,5-oz [411-g]) kleine tomatenblokjes
- 4 kopjes (960 ml) kippenbouillon, plus meer indien nodig
- ½ dun Frans stokbrood, in dunne plakjes gesneden
- 4 oz (113 g) gesneden mozzarellakaas
- 2 kopjes (473 g) geraspte gekookte kip (rotisserie is hier prima)
- ⅓ kopje (8 g) gehakte verse basilicum, plus extra blaadjes om te serveren
- ½ kopje (50 g) geraspte Parmezaanse kaas, om te serveren
Verhit in een grote pan 2 eetlepels (30 ml) olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de ui, champignons (indien gebruikt) en knoflook toe en bak 6 minuten, of tot de groenten zacht beginnen te worden. Kruid met peper en zout. Voeg de rode pepervlokken, geplette tomaten, kleine tomatenblokjes en bouillon toe. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, of tot de groenten bijna gaar zijn.
Terwijl de soep kookt, verwarm je de oven voor op 200°C en doe je op je bakplaat aluminiumfolie.
Leg de sneetjes brood op de bakplaat en besprenkel met de resterende olijfolie. Bak 7 minuten, of tot het brood hier en daar bruin begint te worden. Bedek elk sneetje brood met een plakje mozzarella en zet terug in de oven om te bakken tot de kaas smelt en bruin begint te worden.
Roer vlak voor het serveren van de soep de kip en basilicum erdoor en verwarm op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog wat bouillon toe als de soep te dik lijkt. Schep voor het serveren de soep in kommen en garneer met mozzarellatoast, Parmezaanse kaas en extra verse basilicumblaadjes.
Vegetarische optie: Gebruik meer champignons 450 g in plaats van kip en gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
Wat is jouw favoriete soep?