Boeken en bordspellen
Veel mensen houden van lezen. Ook zijn er die van bordspellen genieten. Helemaal leuk wordt het indien deze liefhebberijen gecombineerd worden, dus bordspellen die gaan over boeken. In het Nederlandstalige taalgebied is dit geen gangbare combinatie, maar in het Engelstalige zijn diverse bordspellen op boekengebied verkrijgbaar. We doen een greep.
It was a Dark and Stormy Night
Dit is een bordspel voor mensen met een passie voor literatuur. De spelers moeten de auteur of titel identificeren op basis van de eerste regels van een boek. Er zijn verschillende categorieën boeken waaruit de spelers kunnen kiezen, zoals romans, kinderboeken en science fiction. Zo heeft elke lezer kans om te laten zien hoe goed hij of zij is op een bepaald gebied. Het spel kan individueel of in teams gespeeld worden. Spelers of teams verplaatsen hun pion over het speelbord door met een dobbelsteen te gooien. De spaties op het bord zijn 12 categorieën literatuur. Wanneer een pion op een categorie terecht komt worden de eerste paar regels van een boek in die categorie voorgelezen.. De eerste speler of het eerste team die acht boeken goed heeft, wint.
Pride and Prejudice
Als je ooit een dag in het leven van Jane Austen's mooiste roman wilde leven, dan is dit een spel voor jou! Woon een bal bij in Netherfield, drink thee bij Rosings of wandel door de tuinen van Pemberley. Doel is om het eerste stelletje te zijn dat trouwt. Kies één van de vier koppels uit het boek: Elizabeth en Darcy, Jane en Bingley, Lydia en Wickham of Charlotte en Mr. Collins en ga op pad. Verzamel als eerste alle gametokens onder andere door vragen over het boek te beantwoorden en snel vervolgens naar de parochiekerk om te trouwen en zo het spel te winnen. Maar let ondertussen op dat je prtner niet geschaakt wordt. Het spel bevat onder meer tokens en verzamelkaarten, 48 Regency Life-evenementenkaarten, 48 vraagkaarten en King George III Shilling-tokens.
Marrying Mr. Darcy
Voor het geval je niet genoeg kunt krijgen van Jane Austin! Marrying Mr. Darcy is een strategisch kaartspel voor 2 tot 6 spelers waarbij de spelers een van de vrouwelijke personages zijn uit de roman Pride and Prejudice van Jane Austen. De spelers moeten punten zien te verdienen om zo de aandacht van de beschikbare vrijers te trekken. De dames doen dit door evenementen bij te wonen en hun sociale status. Wie uiteindelijk weet te trouwen wint.
Het spel bevat twee groepen mensen uit het boek, de heldinnen (Heroines) en de vrijers (Suitors). De heldinnen zijn de ongehuwde vrouwelijke personages die op zoek zijn naar de beste echtgenoot. In het begin van het spel kiest elke speler een heldin. Elke heldin heeft een bepalend kenmerk of speciale vaardigheid die verschillende strategieën tijdens het spelen mogelijk maakt. De vrijers zijn de zes potentiële echtgenoten. Elke vrijer heeft verschillende ideeën over wat voor soort vrouw hij zoekt. Je moet voldoen aan de vereisten van een vrijer voordat hij zal overwegen je een voorstel te doen. Er zijn twee fasen: de vrijersfase en de trouwaanzoekfase. Gebeurtenissen in Pride and Prejudice, zoals de Netherfield Ball of Visiting Pemberley, bepalen wat een speler moet doen als deze aan de beurt is. Als bijvoorbeeld Mr. Bingley in het begin van het spel naar Londen vertrekt, is de kans groot dat hij op tijd terugkeert naar Netherfield en beschikbaar is om te trouwen. Als hij aan het einde van het spel vertrekt, kan het zijn dat er een vrijer minder is. Er zijn karakterkaarten die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Aan het begin van het spel vooral om punten te verdienen om je sociale status op te krikken en je zo aantrekkelijk te maken voor de vrijers. Naarmate het spel vordert, kun je ermee proberen om concurrentes minder aantrekkelijk maken voor de vrijers waarin je geïnteresseerd bent of om de kansen op het vinden van een geschikte echtgenoot te vergroten.
Wanneer alle evenementkaarten zijn gebruikt, begint de aanzoekfase. In deze fase gooien spelers een dobbelsteen om te zien welke vrijer hen vraagt of ze willen trouwen en om zo hun uiteindelijke score te berekenen. De winnaar is de speler die het grootste aantal punten in de vrijersfase heeft verdiend en huwelijkspunten die zijn verdiend door met de beste vrijer te trouwen.
Dune
Dit bordspel voor 2 tot 6 spelers werd oorspronkelijk uitgebracht in 1979 en is in 2019 opnieuw uitgegeven. Het spel is gebaseerd op de Dune-romans van Frank Herbert en speelt zich af op een onbekende planeet in de ruimte. In Dune word je de leider van een van de zes grote facties. Elk wil de meest waardevolle hulpbron in het universum beheersen en dat is melange, het mysterieuze kruid dat alleen tegen hoge kosten op de planeet Dune wordt gevonden. De spelers krijgen de rollen van iconische personages uit de roman van 1965, waaronder Paul Atreides, Baron Vladimir Harkonnen en keizer Shaddam IV. Maar elke speler speelt een iets andere set regels, waaronder regels die bepalen hoe hun eenheden op het slagveld bewegen en vechten. Bij elke spelronde kunnen allianties worden gevormd. Omkoping wordt aangemoedigd. Het meest ongewone van alles is dat spelers stiekem een aantal eenheden inzetten wanneer een gevecht plaatsvindt. Aan het einde van het gevecht gaan alle eenheden die op deze manier worden ingezet verloren, waardoor elk gevecht een uitputtingsslag wordt. Om te winnen, moet je plannen maken.
Papercuts
Papercuts is een literair kaartspel dat Kurt Vonnegut, James Baldwin en Virginia Woolf zouden spelen als samen opgesloten in een kamer zouden zitten en gedwongen werden om een kaartspel te spelen. Papercuts kan met 4 tot 8 personen worden gespeeld en het duurt ongeveer 30 tot 60 minuten om een ronde te spelen. Een Papercuts-spel heeft 75 vraagkaarten en 175 antwoordkaarten, en natuurlijk een aantal regels.
Iedere speler neemt 8 kaarten van de antwoordstapel en een van de spelers, zijnde de Editor, draait een vraagkaart om het spel te starten. De andere spelers, de schrijvers, dienen elk een antwoordkaart in. De Editor kiest vervolgens de naar zijn of haar idee beste inzending. De winnende schrijver krijgt 1 punt en pakt een nieuwe vraagkaart voor 1 punt. De persoon links van de Editor wordt de nieuwe Editor en het spel gaat door totdat iemand 5 punten heeft gewonnen of iedereen iets anders wil gaan doen.
Bookopoly
Bookopoly lijkt op Monopoly. Je gooit dobbelstenen, belandt op boeken en koopt ze op dezelfde manier als je bij Monopoly huizen of hotels koopt. Als je een reeks van drie of vier boeken hebt kun je een bibliotheek of een boekhandel beginnen. Je moest TV gaan kijken in plaats van naar de gevangenis te gaan. Dan zijn er natuurlijk ook nog kanskaarten, bijvoorbeeld: U houdt een workshop creatief schrijven, alle spelers betalen u $ 35 om deel te nemen.
The Play is the Thing
Ben je Shakespeare adept dan is dit spel iets voor jou. The setting is Londen, Engeland in het jaar 1603. Spelers: jij en je vrienden, alle Elizabethaanse acteurs. Ga zo snel mogelijk over het Globe Theatre-bord, maar pas op voor ongelukken en gemiste signalen wanneer je scènes - verhaallijnen, citaten en personages - uit de nieuwste toneelstukken van Shakespeare aan het verzamelen bent. Wie de meeste scenes heeft, wint.
Het spel is zowel geschikt voor mensen die het werk van Shakespeare nog niet kennen tot en met Shakespeare-experts. Er zijn namelijk vier niveaus:
- Beginner: je weet niets over de toneelstukken van Shakespeare en wil gewoon plezier hebben. Om een scène "uit te voeren", leg je gewoon bijpassende sets kaarten neer, in Rummy-stijl.
- Leerling: je bent niet bekend met een toneelstuk, maar wilt dit wel aan het einde van het spel zijn. Om te antwoorden, moet je eenvoudige vragen beantwoorden.
- Gevorderde: je kent het spel en wilt het beoordelen of er meer over leren. In dit geval moet je moeilijker vragen beantwoorden.
- Acteur: je houdt van acteren, maar kent het spel al dan niet goed. Onthoudt de verhaallijnen en citeer ze (met gevoel!), één korte scène tegelijk.
Het spel bevat onder meer: een Master Card Set: Hamlet, Julius Caesar, Romeo en Juliet, het Globe Theatre bord, zes speelstukken voor acteurs, dobbelsteen, boekje met regels, achtergrond en een aanbevolen leeslijst.
Trivial Pursuit Book Lover's Edition
De Book Lover's Edition bevat categorieën als Book Bag en Classics. De categorie Auteurs wordt aangeduid door een man met een vlinderdas, een typemachine en meubels in Ikea-stijl op de achtergrond, terwijl Non-Fiction Amelia Earhart is, een Amerikaanse vliegenierster die in 1935 solo de Grote Oceaan overvloog, maar vooral bekend doordat ze als eerste vrouw in 1932 als pilote de Atlantische Oceaan overstak. Het enige karakter met kleur op het bord is de categorie Boekenclub. De Klassiekers worden aangeduid met een tekening van Romeo en Julia in een roze driehoek.
Gezegd moet worden dat zelfs voor iemand die veel leest de vragen bijzonder moeilijk zijn. Dus bezint voor je begint!
The Great Penguin Bookchase
De Great Penguin Bookchase is een race om te zien wie het snelst zijn boekenplank kan vullen met titels uit zes categorieën. Elke speler kiest een boekenplank en plaatst deze in het midden van het speelbord. De gele boekenplank wordt bijvoorbeeld op de Travel Adventure-ruimte (geel) geplaatst, de lichtblauwe op criminaliteit en thrillers, enz. De boekenkast wordt gebruikt om een van elk van de zes gekleurde boeken te verzamelen die de verschillende categorieën vertegenwoordigen. Elke speler gooit de dobbelsteen en die het hoogste gooit begint met spelen. Het spel wordt met de klok mee gespeeld. Elke speler gooit om de beurt en verplaatst zijn boekenplank het aantal velden overeenkomstig het gegooide. Elke categorie om het bord moet worden bezocht, waarna een multiple-choice vraag correct beantwoord moet worden. Een speler kan bij elke beurt van richting veranderen, maar teruglopen is niet toegestaan. Zodra een speler een boekenplank heeft met zes boeken, één uit elke categorie, moet hij zo snel mogelijk naar het midden van het bord. Daarvoor moet het juiste aantal met de dobbelsteen gegooid worden. Er zijn jokers waarmee je een boek kunt winnen of verliezen of die je naar de bibliotheek kunnen sturen, hetgeen inhoudt dat je nooit weet wat je gaat krijgen.
Het leuke van dit spel is dat er twee manieren zijn om het te spelen: de gemakkelijke manier en de moeilijke manier. De moeilijkere manier is het leukst, want als je daarbij op een kleur komt waarvan je al een boek hebt en je vervolgens de vraag verkeerd beantwoordt, je je boek verliest. En iedereen die op de ruimte belandt waar je al een boek hebt, kan je boek stelen. Bij de gemakkelijke versie gebeurt er niets en is gewoon de volgende persoon aan de beurt.
Harry Potter Chamber of Secrets Trivia
Als je een Harry Potter-fan bent, dan is dit de game voor jou. Je doet dan mee aan een wedstrijd tussen de huizen van Zwadderich en Griffoendor. Het is een spel voor twee spelers of bij meer spelers voor twee teams) De ene is Griffoendor, de ander Zwadderich. Elk moet met zijn team van vier quidditch-spelers op het speelbord proberen de gouden snitch te vangen. Spelers moeten vragen beantwoorden en als ze juist zijn, mogen ze verder gaan op het bord. Elke kaart bevat 5 verschillende, steeds moeilijkere, vragen die elk op een andere positie zijn ingesteld: Quaffle, Keeper, Bludger, Beater of Golden Snitch Question. Welke vraag wordt gesteld, is afhankelijk van de plaats op het bord. Het spel eindigt bij het juiste beantwoorden van een Golden Snitch-vraag.
Het spel bevat onder meer een speelbord, 230 trivia-kaarten, een 8-zijdige dobbelsteen, 8 quidditch movers, 1 quaffle, 2 bludgers en een gouden snitch.
Wat is jouw favoriete bordspel?