De boekenkast van ... Onno
Zeg eens eerlijk, is er íets dat je liever doet dan sneupen in andermans boekenkasten? Debbie opende haar boekenkasten en liet jullie allemaal meekijken in woord en beeld. Ze besloot met de uitnodiging om hieraan mee te doen door je eigen boekenkasten te openenen. Dus bij deze...
Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?
Ik kan me niet herinneren dat ik een eigen boekenkast had. Vroeger hadden we meerdere boekenkasten in de huiskamer. Wel kan ik me herinneren dat de eerste boeken die ik had geschreven waren door A.D. Hildebrand. Bolke de Beer was mijn favoriet. Stripboeken kwamen er bij mij thuis niet in, want dat was volgens mijn ouders geen lezen.
Na Bolke Beer ging ik over tot wat spannender boeken. Ik las ze vooral tijdens de vakantie. We gingen elk jaar zes weken zeilen en ik kreeg dan een klein grijs koffertje mee, waarin een heleboel kleine boekjes werden gestopt. Dit waren boekjes die 8,5 bij 11,5 cm groot waren en verschenen in de Junior Jongensboekenreeks, uitgegeven door Uitgeverij De Verkenner in Baarn. Ik had 27 boekjes van deze serie, die 147 titels bevatte en gingen over indianen, woudlopers, ontdekkingen, piraten en ruimtevaart. Ook waren er een paar detectiveverhalen bij. De beste vond ik Juniorreporter Dermot van Leonard Gribble en Het Cobra-mysterie van Bruce Campbell; ook de verkorte versies van De reis om de wereld in tachtig dagen en 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne gingen er bij mij goed in.
De tijden zijn inmiddels duidelijk veranderd: indianenboeken passen niet meer in deze tijd (en speelgoed mag niet langer geafficheerd worden als jongens- of meisjesspeelgoed).
Daarna ging ik over op Arendsoog van J. Nowee, die ik alle twintig heb. Ik ben gestopt met de verzameling en het lezen van deze serie toen zijn zoon P. Nowee verder ging met de serie na de dood van zijn vader.
De volgende stap was Havank met de Schaduw en Leslie Charteris met de Saint (deels ook vertaald door Havank), beide in de Zwarte Beertjesreeks.
Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?
Ik herinner me dat ik voordat ik aan Bolke de Beer begon boeken van Leonard Roggeveen kreeg en las. De hoofdpersoon was Okkie Pepernoot. En dan waren er de boeken Flip en Flap, waarvan je de plakplaatjes bij Douwe Egberts koffie kreeg.
Hoe groot is jouw boekenverzameling inmiddels?
Geen flauw idee; ik schat rond 3.000. Dit aantal is ooit hoger geweest, maar bij de laatste verhuizing paste niet meer alles in ons nieuwe huis, dat veel ronde muren bevat, hetgeen behoorlijk onpraktisch is als je boekenkasten wilt plaatsen. Maar het oog wil ook wat; er is meer dan alleen boeken kijken.
Inmiddels heb ik meer dan 5.000 boeken gelezen; elk gelezen boek krijgt een waardering in mijn database. Ik heb nog veel boeken waaraan ik nog niet ben toegekomen.
Waar bestaat je boekenverzameling uit?
In mijn kasten staat literatuur, thrillers/mysteries, muziek, non-fictie, feelgood; eigenlijk alles behalve fantasy.
Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?
In ons huis staan meerdere boekenkasten: één in de woonkamer, één in de hal, één in de garage en twee in de berging. Mijn grootste boekenkast staat in de woonkamer. Deze is 255 cm breed en 160 cm hoog. Qua plaatsing van boeken in de kast in de woonkamer ben ik gebonden aan de indeling van de op maat gemaakte kast. De bovenste drie planken zijn voor pockets van het formaat Zwarte Beertjes. Daaronder komen zes planken voor paperbacks en de onderste plank is voor groot-formaatboeken.
Ik heb zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken. In theorie groepeer ik de boeken per genre, in mijn geval literatuur, thrillers/spanning en muziek. Voor elk genre zet ik de auteurs op alfabetische volgorde en vervolgens per auteur hun boeken ofwel qua titel op alfabetische volgorde ofwel op chronologische volgorde qua eerste verschijningsdatum ofwel, als het om pockets gaat, pockets op nummer, bijvoorbeeld Zwarte Beertjes-nummers. Helaas blijft deze indeling theorie. In de praktijk komt hiervan weinig terecht, want de door mij gewenste orde wordt vaak verstoord doordat ik boeken van dezelfde auteur deels in pocketformaat deels in paperback formaat heb en de tussenruimte tussen de kastplanken vaak is toegesneden op pockets. In het verleden werden veel boeken in pocketformaat uitgebracht, tegenwoordig gebeurt dit doorgaans in paperbackformaat. Vooral de Amerikaanse uitgevers hebben hier last van. De formaat van hun boeken wordt steeds groter (en daarmee samenhangend de prijs hoger, maar dit terzijde). Heel irritant of noem het ambetant, zoals ze in Vlaanderen zeggen.
In de woonkamerkast staan de thriller en literatuurboeken. In de gang de collectie muziekboeken; in de garage oudere Engelse pockets met onder meer Irving Wallace (niet te verwarren met Edgar Wallace) en Arthur Hailey.
In de berging staan oudere Zwarte Beertjes en Prisma (Ellery Queen, F.R. Eckmar, Edgar Wallace, e.d.) en een uitgebreide collectie Erle Stanley Gardner (Meulenhoff) en verder Engelse pockets (James Hadley Chase), meest detectives. En ten slotte is er nog een kast met nostalgie: alle Bolke de Beer van A.D. Hildebrand, alle Arendsoog geschreven door J. Nowee en veel, maar niet alle Old Shatterhand en Winnetou van Karl May en een stel Prisma pockets met Biggles door W.E. Johns.
Verder nog links en rechts wat stapels strips: bijna alle Kuifjes, veel Suske en Wiske, Lucky Luke en mijn favoriete strip met Blake en Mortimer als hoofdpersonen van E.P. Jacobs.
Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?
Tja, dat is moeilijk te zeggen. Ik kom dan waarschijnlijk uit bij de 52 romans van Simon Vestdijk.
Er zijn echter nog vele andere auteurs die boeken hebben geschreven waarvan ik blij wordt. Daarbij horen Stuarts Woods wiens boeken heel geschikt zijn voor lezers die Engelstalig willen gaan lezen, omdat ze in vrij simpel Engels/Amerikaans zijn geschreven.
Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?
Mijn vrouw leest bijna evenveel als ik. Dus die geniet met mij mee. Het enige probleem is dat de kasten overvol zijn en we dus regelmatig de collectie moeten opschonen. Daarvoor hebben we gelukkig een goede bestemming.
Onaangeraakt
De ontdekking van de hemel van Harry Mulish (nog in de verpakking) en ook diverse boeken van Hubert Lampo. Ik was een tijdje liefhebber van het magisch realisme, maar plots verschoof mijn interesse.
Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?
Ik ben selectief wat betreft mijn uitleenbeleid. Als ik er vertrouwen in heb dat de lener het boek in goede staat terug brengt is het wat mij betreft ok.
Wat is het akeligste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?
Aan een vriendin had ik een boek uitgeleend. Ze zat op het achterplecht van een zeilboot mijn boek te lezen. Bij het overstag gaan, vloog het boek uit haar hand het water in. Ze reageerde vliegensvlug en viste het boek uit het water. We hebben het te drogen gelegd. Het resultaat is een bijna twee keer zo dik opgedroogd boek dat nog altijd ter aandenken in mijn boekenkast staat.
Wat is het mooiste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?
Het mooiste is een uitgeleend boek weer in goede staat terugkrijgen, terwijl de lezer het een topboek vond.
Leen je zelf wel eens boeken van anderen?
Nee, ik heb genoeg voorraad om lezend de rest van mijn leven door te komen.
Als je bezoek hebt en ze kijken in je boekenkast, wat mogen ze dan absoluut níet doen?
Boeken die keurig op een rij staan naar achteren duwen zodat het een rommeltje wordt (er zijn kinderen die dit heel leuk vinden). Ik moet dan de nodige inspanning verrichten om alle boeken weer netjes op een rij te krijgen.
Als je bezoek hebt en ze kijken níet in je boekenkast, hoe vaak nodig je ze daarna nog uit?
Voor mij is dit geen criterium om mensen al of niet uit te nodigen. Ieder zijn meug.
Wat mist er nog in je boekenkast?
Van bepaalde auteurs wil ik graag de serie compleet hebben en houden. In die gevallen mis ik doorgaans het boek dat nog verschijnen moet!
Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?
De kellner en de levenden van Simon Vestdijk heb ik vijf keer gelezen. En waarschijnlijk komt er ook nog wel een zesde keer.
Van welk boek dat je nu uit je boekenkast pakt wist je niet dat je het had, weet je niet wat het is en heb je nooit gelezen?
Dat zullen een paar literaire ‘Salamanders’ zijn die ergens in een hoek staan.
Ga je het nu lezen?
Nee, vast niet, want ik heb nog zoveel andere boeken te lezen die prioriteit hebben.
Welk boek heeft het mooiste oorsprongverhaal (hoe kwam je eraan)?
Zeker niet de beste boeken die ik heb, maar ik heb een bepaalde periode gespeurd naar de romance boeken van Sandra Brown. Vaak waren ze alleen nog tweedehands te krijgen. Zo vond ik er een stel in een klein zaakje met Engelse pockets op Mallorca en in winkels in tweede hands boeken in Californië.
Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?
Aan veel boeken heb ik mooie herinneringen. Een ervan is De meisjes van de suikerwerkfabriek, zes verhalen van Tessa de Loo. Ik was bij de uitreiking van de Anton Wachterprijs aan haar voor dit debuut in Harlingen.
En nu jouw boekenkast(en)!