Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Huwelijkspraktijken

op 02 juni 2020 door

Voor wie geïnteresseerd is in een verhaal over spanningen binnen het huwelijk en een verhaal dat tegelijkertijd gekarakteriseerd kan worden als een psychologische legal thriller, is A Good Marriage een goede keus. Hoe houd je in de loop van de tijd je huwelijk in stand en welke compromissen moet je daarbij sluiten? En wat kan er allemaal misgaan? Kimberly McCreight schreef er een boeiend verhaal over.

Ze debuteerde in 2013 met Reconstructing Amelia, dat genomineerd werd voor de Edgar, Anthony en Alex Awards en dat door HBO en Nicole Kidman's Blossom Films verfilmd zal worden. Haar tweede boek was Where They Found Her, dat door Kirkus als “Best Mystery of the Year” van 2015 werd gekozen. Voor young adults schreef ze de trilogie The Outliers (The Outliers, The Scattering en The Collide).

Voor A Good Marriage vond ze inspiratie uit het feit dat ze zelf inmiddels 18 jaar getrouwd was en veel van haar vrienden ook ongeveer een zelfde periode. Daarbij viel haar op dat al die huwelijken behoorlijk verschilden in de wijze waarop de partners met elkaar omgingen. Sommige klitten aan elkaar, andere plagen elkaar en soms is er sprake van een 'vechthuwelijk'. Wel hebben zeggen alle getrouwden vrijwel allemaal dat ze een gelukkig huwelijk te hebben. Van buitenaf is het echter heel moeilijk te beoordelen od dit echt waar is.

Het verhaal speelt zich af in Park Slope, de buurt waar de schrijfster woont, en bestrijkt iets meer dan een week in een periode dat alle kinderen op kamp zijn en hun ouders zich opmaken voor het jaarlijkse zomerevenement, dat gezien wordt als een avontuurlijk feest voor volwassenen. Het feest eindigt in de dood van een vrouw.

Lizzie Kitsakis is getrouwd met Sam, een schrijver die verslaafd is aan alcohol en mede daardoor weinig presteert. Lizzie daarentegen werkt hard en probeert Sam van zijn verslaving af te krijgen. Ze was eerder in dienst van de openbaar aanklager, maar is vooral vanwege financiële redenen overgestapt naar het gerenommeerde advocatenkantoor Young & Crane. Ze wil er graag partner worden en werkt zich daarom uit de naad. Op een avond krijgt ze een telefoontje van Zach Grayson, een voormalige vriend uit haar studententijd. Zach is gearresteerd, omdat hij een politieagent heeft geslagen, terwijl hij bij het lichaam van zijn vermoorde vrouw Amanda zit. De politie verdenkt Zach ervan zijn vrouw met een golfclub doodgeslagen te hebben. Lizzie is geen strafpleiter, maar toch dringt Zach bij haar erop aan om zijn verdediging op zich te nemen. Ze voelt er weinig voor, maar tegen haar verwachting stemt haar baas Paul Hastings met haar verzoek om dit op zich te nemen in. Lizzie gaat op onderzoek en komt meer te weten van de achtergronden van Zach en Amanda, die onlangs zijn verhuisd naar het idyllische Park Slope Brooklyn, waar ze wonen in een buurt vol met geheimen, open huwelijken en liefdesdriehoeken.

Het verhaal kent twee perspectieven en tijdlijnen: die van Lizzie in het heden en die van Amanda in het verleden, met name de laatste vijf dagen voor haar dood tot het moment dat ze vermoord wordt. De twee verhaallijnen worden afgewisseld met transcripties van getuigenissen voor het proces en verslagen van een bureau dat onderzoek doet naar de chantage van ouders van kinderen die op de exclusieve Brooklyn Country Day school zitten.

Het feit dat er veel personen een rol spelen, leidt niet tot onduidelijkheid. Dit komt omdat de karakters goed ontwikkeld en realistisch zijn neergezet. De thriller is dan ook karaktergestuurd, terwijl de twists in het verhaal niet gekunsteld zijn. De lezer wordt verrast door het einde, alhoewel de oplettende lezer de ontknoping zou kunnen voorzien.

A Good Marriage is zeker niet het enige goede boek over huwelijksrelaties. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen nog enkele suggesties voor boeken binnen dit genre:

Houd jij van dit genre verhalen?



Reacties op: Huwelijkspraktijken

Gerelateerd