Liefhebber van tijdreizen? (3)
Dit is het derde deel met boeken met als thema reizen in de tijd. Veel boeken met dit thema zijn in het Nederlands vertaald. De meeste onderstaande boeken zijn in de jaren negentig geschreven. Ze worden in chronologische volgorde behandeld. Voor een selectie van Engelstalige, niet in het Nederlands vertaalde boeken over time travel moet je hier zijn.
Diana Gabaldon: De reiziger (1991)
In 1945 is Claire Randall, een Britse verpleegster tijdens de Tweede Wereldoorlog, terug van de oorlog. Wanneer zij en haar man op vakantie gaan naar Inverness, Schotland, maakt Claire een wandeling. Plotseling is ze een buitenlander in het Schotland van 1743, waar een oorlog aan de gang is. Ze wordt er verliefd op Jamie Fraser. De reiziger, het eerste deel van een lange serie, is een boek vol romantiek, avontuur, fantasie en historische fictie.
Connie Willis: Zwarte winter (1992)
Zwarte winter gaat over Kivrin, een geschiedenisstudente uit Oxford. Ze wordt per ongeluk getransporteerd van het jaar 2054 naar de veertiende eeuw ten tijde van de pest pandemie. Ondertussen plaatst een dodelijk nieuw griepvirus Oxford in quarantaine dat maakt dat Kivrins niet naar het heden kan terugkeren. Willis schreef nog twee boeken over tijdreizende historici uit Oxford: To Say Nothing of the Dog (1998) en Blackout/All Clear (2010).
Susan Price: Sterkarm (1998)
In de 21e eeuw opent een groot bedrijf een tijdtunnel naar de zestiende eeuw. Het bedrijf wil de natuurlijke hulpbronnen, die Schotland in die eeuw biedt, exploiteren. Daarbij wordt het gehinderd door de Sterkarms, een primitieve stam. Andrea Mitchell, een jonge antropoloog wordt naar het 16e-eeuwse Schotland gestuurd om informant en vertaler van het bedrijf te worden. Daar wordt ze onverwacht hartelijk geaccepteerd door de Sterkarms. Wanneer haar minnaar Per zwaar gewond raakt bij een overval, haalt ze de baas van de Sterkarms over om Per naar de 21e eeuw te sturen om te genezen. Wanneer Per ontwaakt in een wereld die vier eeuwen voor is op de zijne, ontstaan er problemen.
Michael Crichton: Tijdlijn (1999)
Een groep jonge Franse archeologen bestuderen de veertiende-eeuwse steden Castelgard en La Roque in Frankrijk bestuderen. Ze ontdekken een lens van de bril van hun professor en een vreemd bericht van hem. Hoe is het mogelijk dat deze moderne items in de opgravingen zijn terechtgekomen? Ze ontdekken dat het bedrijf dat hen financiert, een kwantumfysisch middel voor tijdreizen heeft ontwikkeld en dat hun professor Johnston in het verleden vast is komen te zitten. De studenten reizen terug naar 1357 om te proberen hem te redden.
Audrey Niffenegger: De vrouw van de tijdreiziger (2003)
De avontuurlijke Henry DeTamble heeft een chrono-verplaatsingsstoornis, waardoor hij onbedoeld door de tijd reist. Clare Abshire is kunstenaar, die het moeilijk heeft met de onverwachte afwezigheid van haar geliefde en de gevaarlijke situaties die hij meemaakt als hij onderweg is.
Kerstin Gier: Robijnrood (2009)
Robijnrood is het eerste deel van een trilogie. De zestienjarige Gwyneth Shepherd en Charlotte Montrose zijn nichtjes, die twee dagen na elkaar zijn geboren. Ze behoren tot een familie die een tijdreizen-gen hebben. Ze zijn in hetzelfde huis opgegroeid en hebben een grondige hekel aan elkaar. Charlotte is een veelzijdige modelstudent, mooi, gracieus en evenwichtig. Gwyneth struikelt over haar eigen benen, zegt vaak de verkeerde dingen en heeft geen gevoel voor mode. In de familie gaan meisjes als ze zestien jaar zijn ongecontroleerd voor een korte periode naar het verleden en terug reizen. Plots bevindt Gwyneth zich in het verleden. Ze heeft geen idee wat ze moet doen.
Zit er iets bekends voor je bij?
Afleveringen: