2031, het einde van België?
Het was even schrikken: de Nederlandse Thriller Tiendaagse verhuist van februari naar juni. Dat weerhoudt er ons natuurlijk niet van om deze maand in het Thriller Café extra aandacht te besteden aan Nederlandstalige auteurs. Deze week richten we de kijker op twee ‘onheilspellende’ boeken. Vandaag onderzoekt Greet of het einde van België in zicht is; donderdag ontdekken Kees en Kitty hoe Nederland het ervan afbrengt.
De auteurs
Stefan Sottiaux (1976) is hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven. Hij doceert onder andere publiek recht, mensenrechten en discriminatierecht. Hij is ook lid van de balie van Antwerpen.
Maartje van der Laak is auteur en historica (VUB). Ze gidst in musea, doceert in de opleiding voor gidsen en reisleiders en schrijft tentoonstellingsteksten en scenario’s voor erfgoedprojecten. Ze verzint eveneens mysterieuze, spannende verhalen over echte geschiedenis.
Tijdens het schrijven van het boek 2031, het einde van België? stootten de auteurs op de oorspronkelijke, handgeschreven versie van de Belgische Grondwet. Het is hun ambitie om het document een passende plaats te geven.
Waarover gaat het boek?
Wanneer Sofie op korte tijd haar vader, een professor grondwettelijk recht, verliest en een mislukte liefdesaffaire haar het mikpunt van spot maakt, ligt haar leven totaal overhoop. Maar dan overhandigt de notaris haar een enveloppe. Daarin vraagt haar vader haar om zijn zoektocht verder te zetten naar een verborgen document dat bij het ontstaan van België is verdwenen. Als de geheimzinnige tekst openbaar wordt, dreigt ons land te verdwijnen. Er volgt een spannende zoektocht langs historische locaties, van Kruibeke tot Brussel. En het duurt niet lang vooraleer er kapers op de kust zijn ...
Tot welk genre behoort 2031?
We kwamen het boek op het spoor dankzij een reactie van Gerti in onze kletshoek. En ja, het is een soort van thriller. Ook de tekst op de Hebban-boekpagina heeft het over een spannende, historische thriller. Als genre op diezelfde boekpagina wordt echter Literatuur & Romans en Literaire fictie algemeen aangegeven. In de bibliotheek waar Greet haar exemplaar vandaan haalde, staat het boek dan weer bij 15+, young adult dus.
Conclusie: 2031 laat zich niet zomaar in een hokje stoppen, maar is nog het best te omschrijven als ‘spannende, historische young adult’.
Historische weetjes
Het boek staat er vol van! Dat de Belgische Grondwet dateert van 1831 zullen de meeste inwoners van het land wel weten, maar wie durft te beweren dat hij weet hoe ze tot stand is gekomen of wie de grondleggers ervan waren? Hetzelfde geldt voor de beruchte Schoolstrijd, iedereen kent het begrip, maar hoe zat dat precies?
Aan de soort informatie die de auteurs delen, merk je dat de doelgroep van het boek eerder de jongere lezer is. Wat niet wil zeggen dat je er als volwassene niet van kunt genieten. Je beseft (maar weer eens) wat een ingewikkeld en bijna onontwarbaar politiek kluwen België geworden is. Regeringen, bevoegdheden, gemeenschappen en gewesten, het is me nogal wat.
Is 2031 spannend?
Niet echt. Daarvoor krijgt de zoektocht naar het verdwenen document iets te weinig aandacht en ligt de focus te veel op het meegeven van informatie. Toch is het boek absoluut boeiend voor wie zich niet op één bepaald genre wil vastpinnen.
De auteurs hebben leuke personages gecreëerd. Een overleden grondwetspecialist als aanleiding voor een historische speurtocht, het is origineel. Zijn dochter Sofie is zeventien en daardoor niet alleen bezig met het vervullen van haar vaders wensen, ze kan ook heerlijk verliefd worden. Mathias, de assistent van Sofies vader, is goed voor een paar verrassingen en geeft kleur aan het geheel. En dan zijn er natuurlijk de ‘slechteriken’ in het verhaal, die – hoe kan het ook anders – andere plannen hebben met het mysterieuze document.
Greet ****, de originaliteit maakt van dit boek meer dan een middenmoter.
Het verhaal heeft een open einde, maar gek genoeg stoort dat niet.
Conclusie
2031, het einde van België? is een heerlijk boek om te lezen. Verwacht echter geen klassieke thriller, want dat is het geenszins. Een gezonde interesse voor het verleden van België is mooi meegenomen wanneer je overweegt dit boek te gaan lezen.
Wat denken jullie? Is 2031 een boek dat je aanspreekt? Moet een boek duidelijk in één genre onder te brengen zijn?