Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Almar Otten

op 01 maart 2019 door

De Thriller Tiendaagse is een week oud en we hebben jullie al laten kennismaken met een aantal thrillers uit Nederland en Vlaanderen. Karin Hazendonk schreef speciaal voor de volgers van de Thriller Club een kort verhaal en morgen is de laatste dag van de Thriller Tiendaagse Quiz. Vandaag zetten we Almar Otten, een relatief onbekende Nederlandse thrillerauteur, in de schijnwerpers. 

De auteur
Op 9 november 1964 is Almar Otten geboren in Deventer, maar opgegroeid in Heerde. Hij is afgestudeerd in hydrologie, een studierichting op het gebied van waterkringloop en wat dus vooral met water te maken heeft. Uiteindelijk is hij in 2007 bij de gemeente Deventer gaan werken. In 1999 is hij met schrijven begonnen, hij zegt hierover dat het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby is. Over De zeven Deventer moordzaken, een serie misdaadverhalen die zich rond deze stad voordoen, heeft hij het volgende gezegd:

Het kostte mij geen moeite om een aantal verhalen en plots te bedenken. Het voelde daarom niet als bluf om vanaf het begin hardop te zeggen dat ik werkte aan een zevendelige serie. Dat het er zeven moesten zijn en geen vijf of negen had geen andere reden dan dat De Zeven Deventer Moordzaken goed klonk.

Uiteindelijk heeft Almar Otten er vier geschreven, met politieduo Ellen van Dorth en Jozef Laros als hoofdpersonen. Marcel Verreck heeft vijf boeken over de Deventer moordzaken geschreven en heeft hiermee zowel een nieuwe inspecteur als een nieuw team geïntroduceerd. Omdat Almar een keer iets anders wilde, is hij aan een reeks met bibliothecaresse en historica Lineke Tesinga begonnen, zij is werkzaam bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Deze serie bestaat uit vier delen. Naast beide series, heeft hij ook twee standalones geschreven.

De zeven Deventer moordzaken
2007: Verdwenen chemie 
2008: Icoondrift 
2008: Gebonden kapitaal
2010: Lied van angst

Lineke Tesinga-serie
2011: De afstammeling  
2012: Blauw goud 
2013: Jeugdzonde
2014: Het ronde huis

Standalones
2015: Vriendendienst
2016: De renner van het Bergkwartier

Het boek Elite (2018)is met een speciaal doel uitgegeven. De opbrengst van deze thriller, die door de Rotaryclub Deventer op de markt is gebracht, kwam ten goede aan verschillende maatschappelijke doelen, maar het grootste deel daarvan ging, in verband met het 1250-jarig bestaan van Deventer, naar een boottocht met de 1250 oudste inwoners van de stad. Elite is gebaseerd op diverse bekende en minder bekende Deventer verhalen en de rechercheurs Ellen van Dorth en Jozef Laros hebben hun handen vol om de aan hen toegewezen zaak op te lossen. Het boek is in een beperkte oplage verschenen en is alleen te koop bij de Deventer boekhandels.

Het lied van angst, het vierde deel van de Deventer moordzaken, werd in 2010 genomineerd voor De Diamanten Kogel. Voor Blauw goud ontving Otten in 2012 de prijs alsnog. Een van de opmerkingen uit het juryrapport was:

Blauw goud is deel twee van deze nieuwe serie historische thrillers. [Het] is een
echte paginadraaier met levendige en geloofwaardige personages en waarin een
middeleeuws boek, corruptie en macht een rol spelen. Otten ontvouwt het mysterie voor
zijn lezers in een langzaam maar goed gedoseerd tempo. En elke stap die daarbij wordt
gezet, elk brokje informatie dat prijs wordt gegeven roept weer andere vragen op. Op
die manier creëert hij steeds weer nieuwe spanning.

Eind april komt er een nieuw boek uit van Almar Otten, het is een roman waar hij twaalf jaar aan gewerkt heeft. Het contract is ondertekend bij Uitgeverij AFdH, maar staat nog niet op de site. We blijven nog even in spanning afwachten. 

Wat ik zelf zo leuk aan zijn boeken vind, is de herkenning van Deventer. Ik heb er zelf gewoond en deze plaats komt in al zijn boeken voor.

Kennen jullie ook een schrijver die (deels) over jouw woonplaats schrijft en waardoor het voor jou voor herkenning zorgt? Heeft dat boek voor jou dan ook een meerwaarde?

Jeanet, namens de Thriller Club



Reacties op: Almar Otten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Almar Otten

Almar Otten

Almar Otten (1964) werd geboren in Deventer, maar groeide op in Heerde. Hij...