Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Aloysius Pendergast - Preston & Child

op 04 augustus 2018 door

De twintigste aflevering van onze rubriek "Seriepersonages" is een feit. Alle series die we tot nu toe bespraken zijn ten minste tien jaar geleden gestart en tellen minstens vijf delen. Elke maand lezen enkele leden van de Thriller Club het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand. Deze keer staat Aloysius Pendergast in de spotlights, een personage gecreëerd door de auteurs Douglas Preston en Lincoln Child.

De auteurs
Douglas Preston is geboren op 31 mei 1956 in Cambridge, Massachusetts, groeide op in Wellesley en is Amerikaans journalist en auteur van horror- en techno-thrillers. Hij studeerde aan de Cambridge School of Weston en Pomona College in Claremont, California. Zijn schrijfcarrière begon hij in het American Museum of Natural History in New York, waar hij hoofdredacteur was van het tijdschrift Curator en columnist bij het tijdschrift Natural History. Pas in 1986 werd hij fulltime schrijver, dat was nadat hij naar New Mexico verhuisde. Hij is het meest bekend geworden door zijn samenwerking met Lincoln Child, maar hij heeft ook een aantal solowerken geschreven.

Lincoln Child is geboren op 13 oktober 1957 in Westport, Connecticut en groeide op in Aberystwyth, Wales. Hij studeerde aan het Carleton College in Northland, Minnesota, met Engels als hoofdvak. In 1979 vertrok hij naar New York en werd er redactie-assistent bij St. Martin’s Press. Vijf jaar later was hij redacteur en was hij betrokken bij het werk van vele auteurs. In 1995 kwam zijn samenwerking met Douglas Preston tot stand en schreven ze hun debuut De vloek van het oerwoud. Een paar jaar later werd hij fulltime auteur en in 2002 schreef hij zijn eerste eigen boek, Utopia. Hierna volgden er nog een paar.

Hoofdpersonage
Aloysius Xingu Leng Pendergast is in de vroege winter van 1960 geboren en groeide op in New Orleans, studeerde aan Harvard cum laude af in de antropologie en heeft een doctorsgraad filosofie gehaald aan de universiteit van Oxford. Hij heeft gediend bij de elite-eenheid 'Ghost Company', dat deel uitmaakt van de Amerikaanse speciale strijdkrachten. Hij is al geruime tijd speciaal agent bij de FBI, locatie New Orleans, maar hij reist ook vaak om zaken te onderzoeken die hem interesseren, vooral die die lijken op het werk van seriemoordenaars. Hij doet dit voor een symbolisch salaris van één dollar, Pendergast is namelijk puissant rijk. Zijn talenkennis is buitengewoon, want hij spreekt vloeiend Frans, Italiaans, Latijn, Grieks, Portugees en Kantonees, in iets mindere mate beheerst hij ook het Mandarijn en Japans. In De vloek van het oerwoud en De onderwereld, beide boeken zijn in feite het begin van de serie, heeft hij nog een bijrol, maar vanaf De gruwelkamer heeft hij de hoofdrol. Voordat de serie begon, was hij getrouwd met Helen Esterhazy Pendergast. Van haar wordt aangenomen dat ze tijdens een jachtongeluk in Afrika om het leven is gekomen, maar in de Helen-trilogie duikt ze toch weer op.

Over Pendergast is nog zoveel meer interessants te vertellen, maar voor hier is dat net iets te veel. Meer informatie over hem is daarom te vinden in de wereld van speciaal agent Aloysius Pendergast en in de diverse wiki’s.

De boeken
1. De vloek van het oerwoud (1995)
2. De onderwereld (1997)
3. De gruwelkamer (2002)
4. Kraaienvoer (2003)
5. Hellevuur (2004)
6. Dans des doods (2005)
7. Dodenboek (2006)
8. Het helse rad (2008)
9. Duel met de dood (2009)
10. Koortsdroom (2010)
11. Weerwraak (2011)
12. Twee graven (2012)
13. Wit vuur (2013)
14. Het blauwe labyrint (2014)
15. Scharlaken kust (2016)
16. De verborgen kamer (2017)
17. Stad van de eeuwige nacht (2018)

Hellevuur, Dans des doods en Dodenboek vormen samen de Diogenestrilogie.
Koortsdroom, Weerwraak en Twee graven vormen samen de Helentrilogie.

Wat vind ik (Kees) van Aloysius Pendergast
Mijn eerste kennismaking met Aloysius Pendergast dateert alweer van een lange tijd geleden, het moet in de tweede helft van de jaren negentig zijn geweest. Ik las De vloek van het oerwoud en weet nog dat ik destijds aardig onder de indruk was van dat boek. Wat ik toen van Pendergast zelf vond, weet ik niet meer. Niet eens zo heel erg vreemd, want hij had 'maar' een bijrol en kwam dus minder vaak in de schijnwerpers te staan. Later heb ik een aantal boeken gelezen waarin hij inmiddels het belangrijkste personage was en daardoor heb ik een iets betere indruk van hem kunnen krijgen. Ik vond hem een nogal aparte vogel, niet onomstreden, maar wel uit het goede hout gesneden. Hij is buitengewoon intelligent en houdt van lezen. Alleen al door dat laatste zou je hem sympathiek moeten vinden. Toch leer je hem niet erg goed kennen na het lezen van één of een paar boeken, daarvoor wordt er iedere keer te weinig prijsgegeven. Wel merk ik dat het een interessant personage is dat nog vele geheimen heeft. Die zullen ongetwijfeld gedurende de serie steeds meer worden onthuld. Om een erg gefundeerde mening over Pendergast te geven, had ik alle boeken, en dan ook nog op volgorde, moeten lezen, en dat heb ik niet. Een mooie uitdaging om het ooit een keer te doen, is het wel.

Het vervolg
Zoals gewoonlijk leest de Thriller Club het eerste boek uit de serie en velt haar oordeel. Lezen jullie mee met De vloek van het oerwoud? Laat ons dan uiterlijk 22 augustus per mail jullie mening weten, wij nemen die dan mee in de blog die op 26 augustus online komt. 



Reacties op: Aloysius Pendergast - Preston & Child

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Preston & Child

Preston & Child

Douglas Preston (Cambridge, Massachusetts, 1956)  – op de f...