Aspe Award 2017
Pieter Aspe
Pieter Aspe (3 april 1953) is een bekende Vlaming. Pierre Aspeslag is zijn echte naam. Hij was in zijn jeugdjaren acief in de Jeugdbeweging. Hij studeerde Latijn-Wetenschappen en heeft 2 kinderen Tessa en Mira en een kleindochter. Pieter Aspe is nu een bekende Vlaamse thrillerschrijver. Voor hij schrijver werd, had hij allerlei baantjes. Na zijn ronddwalen besloot hij dan toch te gaan schrijven. In 1996 werd hij full-time auteur. Hij is vooral bekend door zijn reeks over adjunct-commissaris Pieter "Van In" en subsituut (Officier van Justitie) Hannelore Martens. In zijn debuut Het vierkant van de wraak wordt Hannelore de geliefde van Pieter. De meeste van de boeken spelen zich in Brugge af. Andere locaties zijn o.a. Blankenberge en Antwerpen. In 2004 werden zijn Aspe-boeken door de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM) bewerkt tot de tv-reeks Aspe. Bij deze serie rond zijn "Van In" boeken was de auteur nauw betrokken. Aspe was gebaseerd op de boeken maar het was geen kopie van de verhalen.
Pieter Aspe is al een hele tijd een fenomeen. In Vlaanderen en ook in het buitenland is hij één van de best verkopende misdaad-auteurs. Hij heeft talrijke prijzen gewonnen en zijn boeken zijn in meerdere talen vertaald. Volgens "De Tijd" verkoopt hij per titel ongeveer 50.000 exemplaren. in 2014 was hij al 20 jaar schrijver en vond Manteau dat dit icoon een eigen imprint verdiende. Vanaf toen werd ASpe NV de plaats waar alle Aspe-boeken uitgegeven werden maar er waren meer plannen. Er werd naast het uitgeven van Pieter zijn eigen boeken ook gezocht naar neuw misdaadtalent om toe voegen aan Aspe NV. Om nieuwe schrijvers een kans te bieden en te begeleiden werd beslist om jaarlijks via een schrijverswedstrijd op zoek te gaan naar vers thrillerbloed.
Wat is de Aspe-Award?
Sinds het voorjaar van 2015 wordt er elk jaar een Aspe-Award door Aspe NV uitgereikt. Dit is een schrijfwedstrijd georganiseerd door WPG Uitgevers België om nieuw literair, debuterend krimi-talent kansen te bieden. De deelnemers hadden dit jaar als opdracht om het misdaadverhaal van maximum 1700 woorden te laten beginnen met de zin: "Weet je zeker dat hij er niet is vanavond?".
Naast deze voorwaarden zijn er nog een aantal.
- Iedere deelnemer mag maximaal 1 verhaal inzenden.
- Dit verhaal mag nog nooit nergens gepubliceerd zijn in geen enkele versie (niet in boek, krant, magazine, ook niet op internet,...).
- Het kort verhaal moet in het Nederlands geschreven zijn.
- Het moet 1700 woorden lang zijn en moet beginnen met de eerste zin van Aspe zijn volgende boek. Bij twijfel over geschikheid beslist de jury.
-Schrijven onder pseudoniem mag maar het verhaal moet onder de eigen naam ingediend worden.
- Het verhaal moet door de deelnemer ingestuurd worden op de website www.wpg.be/aspeaward
-Elk verhaal heeft genummerde pagina's, is gezet op A4-formaat met regelafstand 1.5 en lettergrootte 12. Het wordt in digitale vorm ingeleverd in een Word-bestand (doc of docx).
- Het kortverhaal wordt op tijd ingeleverd. Na de vastgelegde datum zijn latere inzendingen niet meer geldig. Op een latere datum worden de winnaars bekend gemaakt.
Uit alle inzendingen worden eerst een aantal verhalen geselecteerd. Het is de redactie van WPG die deze keuze anoniem maakt. Dan beslist de vakjury, ook anoniem natuurlijk, verder. Deze maakt een gezaenlijke rangschikking en bij een ex eaquo beslist de voorzitter van de jury. Pieter Aspe beslist ook steeds mee over de winnaars. Dit jaar werden er 10 verhalen op de shortlist geplaatst.
Prijzen Aspe-Award
De eerste laureaat krijgt 1500 euro, de tweede alle boeken van Pieter Aspe en de derde een jaar gratis Omer. Omer is het favoriete bier van Pieter Aspe. De drie winnaars worden ook in een speciale uitgave van Aspe NV gepubliceerd. Maar nog belangrijker is misschien de begeleiding en hulp door Pieter Aspe zelf bij hun schrijverscarriëre.
Winnaars vorige jaren
2015
Dit was de allereerste keer dat deze prijs werd uitgereikt. Het korte crime-verhaal mocht maximum 1700 woorden bevatten. Leuk om te weten is dat dit het exacte aantal woorden zijn die Pieter Aspe normaal dagelijks schrijft. Het verhaal moest beginnen met de zin: "De les eindigde met een vers uit het evangelie van Mattheus". De auteur riep toen op om hem dus te helpen met het begin van zijn boek Het oor van Malchus. Met deze zin begon zijn verhaal. Aspe Nv wilde met deze prijs op zoek gaan naar nieuwe namen om toe te voegen aan hun "talentenbank". Uit de meer dan 100 verhalen werden de winnaars bekend gemaakt.
1ste prijs: Amber Cavens won met "Gaar"
2de prijs: Koen Strobbe met "Een goed jaar"
3de prijs: Sandra Vets met "Duivelse drank"
2016
Er waren 166 inzendingen uit Nederland en België en zelfs Duitsland en Frankrijk. Het verhaal moest beginnen met de zin: "Waarmee kan ik u van dienst zijn, mevrouw?" Er was een mix in leeftijden op de shortlist van 15 jaar tot 70 jaar en zowel mannen als vrouwen stonden op de lijst. De uiteindelijke winnaars waren:
1e prijs: Gert-Jan van den Bemd uit Breda met “Belofte maakt schuld”
2e prijs: Gino Dekeyzer uit Assebroek met “Tijd heelt altijd te laat”
3e prijs: Machteld Vorsters uit Merksem met “Transpiratie”
Kansen na Aspe-Award
In 2015 was Koen Strobbe 1 van de laureaten. In 2016 bracht Aspe Nv zijn debuut Kruis en Munt uit. In maart dit jaar brachten Pieter Aspe en Koen Strobbe samen Blankenberge Blues uit. Dit boek werd een groot succes. Het stond na de lancering al dadelijk op de eerste plaats in de boeken top tien!
Nieuw in 2017 bij de Aspe-award
Ook dit jaar werd er een Aspe-Award georganiseerd. Op 1augustus om 23u59 moesten de verhalen ingediend zijn en voldoen aan alle gestelde voorwaarden. De voorbije 2 jaar werd deze award uitgereikt op de Boekenbeurs. Nu werd er een groots feest in Brugge gehouden. Nieuw dit jaar was de KW-Publieksprijs. Vanaf 26 augustus waren lezers van de KW Weekend van de Krant van West-Vlaanderen in de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete, korte verhaal. Vijf weken lang kregen ze twee verhalen te lezen waaruit ze het beste selecteerden. Het populairste verhaal bij de lezers kreeg dan na afloop De Publieksprijs.
Voor de Aspe-Award werd uit de talrijke inzendingen een shortlist gemaakt waarop 6 mannen en 4 vrouwen stonden. Samen met de vakjury en Pieter Aspe werd gisterenravond deze prijs uitgereikt. De vakjury van dit jaar was samengesteld uit Axel Daeseleire (acteur en schrijver van poëzie), Michiel Devlieger (Hoofd Fictie Woestijnvis), Steven Maat (Uitgever AW Bruna) en Jan Gheysen (hoofdredacteur Krant van West-Vlaanderen). De uitreiking was in Brugge in La Brugeoisie en de gastheer was James Cooke. De Aspe- prijs werd uitgedeeld op deze speciale feestavond
Pieter Aspe stelde De butlerknop, het 40ste "Van In" boek voor en ook Afscheid van een muze werd aan het publiek getoond. Op dit feest werd ook de derde prestigieuze Aspe-Award uitgereikt.
De winnaar was Jan Posman met" Rakker Harley". Hier http://www.wpg.be/lees-het-verhaal-van-de-winnaar-van-de-aspe-award/ lees je het korte crimi-verhaal van de Jan. De Publieksprijs werd gewonnen door Dries Hommez en zijn verhaal kan je dinsdag lezen op dezelfde site. Bij het schrijven van dit artikel was er nog niet meer bekend.
Afscheid van een muze en De butlerknop
Na de onverwachte dood van zijn vrouw Bernadette, na longkanker, had de auteur het heel erg zwaar. Sommige waren bang dat hij zou stoppen als schrijver want de eerste maanden kon hij geen letter op papier krijgen. Toch heeft Aspe de draad terug opgepakt. Pieter vond dit ook de geschikte plaats om ook zijn boek Afscheid van een muze te introduceren.. Samen met zijn vriend en tekenaar Marec toonde hij zijn liefde voor Bernadette in deze graphic novel. Aspe NV geeft deze in samenwerking met Van Haelewyck uit. In Bargoens vertelde Pieter ook al over de pijn na haar dood.
De butlerknop is het 40ste deel in de serie rond Van In. Er wordt gefluisterd dat dit wel eens het laatste deel zou kunnen zijn in de succesvolle reeks. Afwachten dus of er nog een 41ste deel komt en eerst De butlerknop lezen.
Het idee onstond toen Pieter las over een organisatie die alles voor je kan regelen. Onmiddellijk draaiden zijn hersenen op volle toeren en bedacht hij wat er zou kunnen gebeuren wanneer iemand slechte plannen heeft. Vaak zijn het de rijken die via deze bedrijven tickets, tafeltjes en allerlei extra's kunnen regelen. In zijn beleving zag hij snode plannnen uitgevoerd worden via deze weg. Wie weet wat er kan gebeuren als alles kan "besteld" worden?
Leuke weetjes Aspe-Award
In 2015 was onze eigen Sander Verheijen lid van de jury.
Jurylid Axel Daeseleire is naast acteur in Vermist en Aspe ook op andere markten actief. Hij schrijft poëzie en is lid van een kunstenaarscollectief.
Sandra Vets, de laureate met Duivelse Drank is nu een schrijfster onder de naam S.J. Paul. Zij heeft o.a De Eilandenreeks met b.v. De Wolf als een van de titels geschreven.
De eerste laureaten hun verhaal in 2015 werd gebundeld in een gouden pocketboekje en gedrukt met een oplage van 25000 exemplaren.
Pieter Aspe heeft ooit aangegeven dat het misdaadboek in Nederland en Vlaanderen soms voor minder aanzien wordt en niet literair zou zijn. In andere landen zoals Frankrijk is deze waardering volgens hem anders. Misschien is dit de reden van de Aspe-Award? Hij geeft namelijk aan dat het voor nieuwe schrijvers in dit genre niet eenvoudig is om door te breken. Met zijn prijs geeft hij nu nieuw talent een platform om het te gaan maken als auteur.
Koen Strobbe woont in De Provence en schrijft hier aan zijn boeken.
Ik ben heel erg benieuwd welk talent er nog ontdekt gaat worden door deze prijs. Komt er nog een nieuwe succesvolle auteur tevoorschijn?
Misschien is er wel concurrentie voor Pieter Aspe op komst?
Met dit feest heeft Pieter Aspe laten zien dat hij terug is en vele fans zullen hier alleen maar blij mee zijn!