Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bennie Griessel - Deon Meyer

op 08 februari 2019 door

Series, we zijn er gek op. Het maakt niet uit wanneer ze van start gingen, hoeveel delen ze tellen en waar ze zich afspelen. We willen steeds meer weten over onze geliefde seriepersonages. En dus zetten de leden van de Thriller Club elk een favoriete serie in de kijker. Vandaag richt Greet het vizier op Bennie Griessel, de protagonist van Deon Meyer.

Zuid-Afrikaanse weken zonder Deon Meyer, het is simpelweg onmogelijk. En dus brengen we de komende week door in zijn gezelschap. Zijn standalones moeten nog even wachten, beginnen doen we met het personage dat hem over de hele wereld bekend en geliefd maakte, Bennie Griessel. Voor wie niet vertrouwd is met Zuid-Afrika’s meest populaire thrillerauteur, eerst een korte biografie.

De auteur 
Deon Meyer (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van een aantal misdaadthrillers die zich in Zuid-Afrika afspelen. Hij groeide op in Klerksdorp in de Noorwest-provincie, het gebied van de goudmijnen. Na zijn diensttijd en zijn studie aan de universiteit van Potchefstroom werkte hij als verslaggever en later als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, internetstrategist en merkenconsultant. Al op zijn veertiende schreef hij zijn eerste boek, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig was gepasseerd. Hij publiceerde zijn verhalen in Zuid-Afrikaanse tijdschriften en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans.

Meyer wordt wel op dezelfde hoogte gezet met grootheden in de misdaadliteratuur als Ian Rankin, Henning Mankell en Michael Connelly. Internationaal wordt hij ook vergeleken met John Le Carré, vanwege de politiek die altijd een rol speelt in zijn boeken. Meyer verenigt maatschappijkritische thema’s en zeer menselijke (vaak beschadigde) personages – die typerend zijn voor de Scandinavische misdaadliteratuur – met de snelle, plotgedreven actie uit de Amerikaanse thrillertraditie. Deze unieke mix maakt zijn boeken tot verslavende pageturners. 

Zijn boeken werden in zevenentwintig talen vertaald en wonnen veel internationale prijzen, waaronder de Meyer Le Grand Prix de Littérature Policière en de Prix Mystère de la Critique (Frankrijk). In 2012 werd zijn thriller 13 uur  door de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland uitgeroepen tot Thriller van het Jaar, wat Meyers grote doorbraak in Nederland en Vlaanderen betekende. 

[Bovenstaande info werd gekopieerd van de auteurspagina op Hebban.]

Wil je weten wat Meyers favoriete boeken zijn? Dat kom je hier terecht, het lijstje dateert uit 2015.

Het seriepersonage 
We maken kennis met Bennie Griessel op het moment dat zijn vrouw Anna hem het huis uitzet. Ze is het zat dat hij voortdurend dronken is en dan gewelddadig wordt. Zij en haar kinderen, dochter Carla en zoon Fritz verdienen beter en dus heeft ze zijn koffers gepakt. Hij krijgt zes maanden om te kiezen tussen de drank en zijn gezin. Voor Bennie komt dit als een donderslag bij heldere hemel, hoe moet hij zonder de steun van zijn familie in hemelsnaam van de drank afkomen? Tegelijkertijd is hij vol zelfmedelijden, tot zijn baas, hoofdinspecteur Mat Joubert, hem eens flink de waarheid zegt.

Bennie is 43 en rechercheur bij de afdeling Ernstige Delicten in Kaapstad, waar hij onder andere samenwerkt met Vaughn Cupido en Mbali Kaleni. Helaas heeft Bennie zijn mogelijkheden nooit ten volle benut, hoewel alles er veelbelovend uitzag toen hij als jong sergeantje uit Parow zijn carrière begon. Zal zijn huwelijkscrisis ervoor zorgen dat hij zowel zijn drankprobleem als zijn loopbaan onder controle krijgt? Wordt hij weer de grapjas van weleer waar iedereen dol op was? Hervindt hij zijn liefde voor de muziek en de basgitaar in het bijzonder?

Het eerste boek in de reeks geeft geen antwoord op bovenstaande vragen, doorlezen is de boodschap, Bennie Griessel heeft immers een aantal prachtige zaken voor de lezer in petto.

De boeken 
Bennie Griessel doet zijn intrede in Duivelspiek, het boek dat eerder als De Artemis Affaire werd uitgegeven. Tussen 2012 en 2015 volgen in Nederland en Vlaanderen nog vier delen, waarna de auteur gevraagd wordt om het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken 2017 te schrijven (lees hier ons duimpjesverslag van toen). Daarna bleef het even stil, maar nu is Bennie terug! Later deze maand verschijnt Prooi, het zesde deel in de serie, dat de Thriller Club natuurlijk zal gaan lezen en bespreken.

  • 2012: Duivelspiek (De Artemis Affaire)
  • 2012: 13 uur (VN-thriller van het jaar)
  • 2013: 7 dagen
  • 2014: Cobra
  • 2015: Icarus
  • 2017: De vrouw in de blauwe mantel (geschenkboekje)
  • 2019: Prooi

948cf134e6ead037fe60f76d58b29f79.png

Wat vinden wij van de serie? 
Vijf leden van de Thriller Club lazen elk één deel van de serie (oké, sommigen zijn ze allemaal aan het lezen). Waren wij gul met sterren en positieve commentaren? Je leest het hieronder.

Greet las Duivelspiek ****

Iemand neemt het recht in eigen hand en vermoordt mensen die kinderen misbruikt of gedood hebben. Dat is in een notendop de zaak waarmee Bennie Griessel zich in dit eerste boek geconfronteerd ziet.

Het boek is opgedeeld in vier delen, elk daarvan in meerdere hoofdstukken. Aanvankelijk wordt er naar mijn smaak te veel van perspectief gewisseld, terwijl tegelijkertijd heden en verleden afgewisseld worden. De irritatie die dat even uitlokte, maakt gelukkig snel plaats voor een zeer vlot lezend en boeiend verhaal. Prachtige plot, verhaallijnen die netjes bij elkaar komen en interessante personages. Zuid-Afrika als niet-alledaagse setting, dat wist ik bijzonder te waarderen. Fijne schrijfstijl die lang geen echte spanning oproept, maar wel doet uitkijken naar de ontkoping. Ik heb het idee dat de boeken van Deon Meyer altijd een vrij ernstige ondertoon hebben, dat hij maatschappijkritisch is en moeilijke thema’s niet schuwt. In dit boek leren we Bennie Griessel nog niet echt kennen, duidelijk is wel dat hem nog een aantal uitdagingen te wachten staat. Mooi begin van de reeks!

Chantal las 13 uur ****

Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt, krijgt inspecteur Bennie Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. Hij heeft daarvoor slechts dertien uur de tijd.

Het verhaal gaat over Rachel die achterna gezeten wordt door een groep jongens. Je weet helemaal niet waarom. Deon Meyer weet de angst van het meisje en van Bennie Griessel heel goed weer te geven. De tijd begint namelijk te dringen. Leeft ze nog wel? Dit voel je doorheen het hele boek. Het is razend spannend geschreven. De personages zijn goed uitgewerkt, alleen de jongens blijven een mysterie en dat is wel goed in het verhaal. Je leert Bennie in dit deel weer een beetje beter kennen en hij krijgt wat meer diepgang. De plot zit ingenieus in elkaar en is zeer verrassend. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.

Silvia las 7 dagen ***

Een 40 dagen geleden gepleegde moord krijgt van de SAPS prioriteit als een politieagent door een sluipschutter wordt neergeschoten. Via mail dreigt de schutter elke dag een agent neer te schieten tot de dader van de eerder gepleegde moord is aangehouden. Op dag twee blijkt dat hij zich aan deze belofte houdt.

7 Dagen haalde voor mij niet het niveau van de twee eerdere Griessels. Het privéleven van de sympathieke inspecteur gaat een steeds grotere rol spelen. Dat overheerste voor mij enigszins de spanning van het verhaal. De verhaallijn kon mij in dit geval ook iets minder boeien omdat het onderwerp, de financiële wereld en de daarbij behorende producten, niet helemaal mijn interesse heeft. Toch heeft mij dat er niet van weerhouden ook in Cobra, de volgende Griessel, te starten.

Evy las Cobra ****

Er worden drie lijken aangetroffen in een gastenverblijf in Franschhoek. Wanneer blijkt dat twee daarvan professionele bodyguards zijn en er nog een vierde persoon vermist is, vermoedt Bennie Griessel dat dit geen eenvoudige klus zal worden. De nationale veiligheidsdienst wil zo snel mogelijk de zaak overnemen, maar Griessel en zijn team laten zich niet zomaar opzij zetten.

De vlotte schrijfstijl van Deon Meyer, met veel Afrikaanse woorden erin, is erg kenmerkend en komt ook in dit boek weer volop tot zijn recht. De snelheid in het verhaal wordt hoog gehouden door de korte stukken tekst die steeds wisselen tussen de verhaallijnen. Daardoor krijg je het idee dat je telkens midden in de actie zit en dat je meebeweegt met de personages. Er is ook erg veel verplaatsing van de personages in het boek, waarmee ik bedoel dat ze vaak lopen, rennen, rondscheuren met de auto, in de trein zitten ... Ook dat verhoogt het tempo van het verhaal, lijkt het wel. Griessels strijd tegen de drank blijft als een rode lijn door het verhaal lopen en ook de achtergrond van zijn familie en relatie wordt op enkele momenten aangestipt. Toch zie ik geen enkele reden waarom je dit boek niet als standalone zou kunnen lezen. De tweede verhaallijn met daarin de zakkenroller Tyrone Kleinbooi is erg waardevol voor het verhaal. Je kan eigenlijk niet anders dan houden van dit personage en het geeft een leuke dynamiek aan het boek. Cobra is voor mij niet de topper van het jaar, maar zeker wel een erg toegankelijk boek waar veel mensen plezier aan kunnen beleven.

Kees las Icarus ****

In de duinen wordt het lijk van de oprichter van een omstreden bedrijf gevonden. De politie heeft weinig zin de zaak op zich te nemen, dus wordt een speciale eenheid, De Valken, ermee belast. Griessel en Cupido staan voor de schijnbaar onmogelijke opgave de moord op te lossen, ook omdat ze amper medewerking krijgen.

Icarus is het vijfde deel met Bennie Griessel, maar het boek is zonder problemen afzonderlijk van de rest te lezen. Omdat Meyer waar nodig uitleg geeft over gebeurtenissen uit die eerdere delen heb ik in ieder geval niet het gevoel gehad iets te missen. Het verhaal heeft een goede opbouw, verrassende wendingen en een onverwachte ontknoping. De personages worden als gewone mensen neergezet en voor ieder van hen kon ik sympathie opbrengen. De beeldende schrijfstijl van Meyer is aangenaam en komt natuurgetrouw over. Sterk is ook hoe de twee verhaallijnen uiteindelijk samenkomen. Al met al heeft Deon Meyer met Icarus opnieuw een hoogvlieger geschreven.

Jullie zijn vast niet onbekend met Bennie Griessel en zijn Zuid-Afrikaanse collega’s. Welk deel uit de serie vinden jullie het sterkst? Gaan jullie het nieuwe boek lezen dat in de loop van de maand uitkomt?

Veel leesplezier en tot gauw,
Greet

Wil je meer weten over Deon Meyer en Bennie Griessel, dan kun je er volgende redactionele artikelen op naslaan: Interview 2006, Interview 2012, Interview 2014, Geschenkboekje 2017, Interview 2017.



Reacties op: Bennie Griessel - Deon Meyer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...