Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Boekenbeurs in Antwerpen, een aanrader of niet?

op 04 november 2016 door

Op 31 Oktober rond 9u vertrok ik samen met mijn mama met de trein naar de Boekenbeurs in Antwerpen Expo. Dit is al de 80ste editie dit jaar en ze gaat door van 31 oktober tot en met 11 november.  

Rond 10u30 kwamen we de inkomhal binnen. Groot was onze verbazing, want er stond geen rij aan te schuiven. Misschien omdat het buiten mooi weer was? We wandelden rustig binnen en starten onze verkenning. Thuis had ik al opgezocht wat we niet wilden misssen die dag en dus gingen we van 12u45 tot 14u30 naar Quid crime door het WPG-café en volgden daarna een interview van Janneke Siebelink met Bram Dehouck en Hilde Vandermeeren. Eerst pikten we nog een stukje mee van de Hercule Poirotprijs en Aspe Award want deze erkenningen werden hier ook uitgereikt.

Wat ons opviel tijdens ons bezoek was dat er vooral grote stands van boeken waren maar dat er vaak een "vrij cleane" benadering van uitstallen van de boeken was. Gelukkig waren er ook uitzonderingen die hun stand wel origineel of creatief versierd hadden. ik heb enkele foto’s bijgevoegd met wat sfeerbeelden.

Ook het eten was bij ons een kleine ontgoocheling. In tijden waarin snelheid en efficiëntie velen bekoren, vonden wij het jammer om ons gezellige restaurantje van vroeger te moeten missen.De vriendelijkheid en behulpzaamheid aan de “toog” maakten veel goed maar rustig een kopje koffie drinken was er niet bij.

We moesten hiervoor naar de prachtige spiegeltent vluchten waar gedurende de hele Boekenbeurs allerlei voorstellingen plaatsvinden. Een toplocatie en idee ! Hier vind je rust als je er nood aan hebt. 

De interviews volgden we met grote aandacht. Eerst was er Quid crime waar Toni Coppers (bedenker van o.a de Liese Meerhout reeks ),Patrick de Bruyn (File,Slaapwel etc) en Koen Strobbe (Kruis en Munt) honderduit gevraagd werd over hun boeken en plaatsen van de crimes. Hier zag je weer hoe verschillend ook auteurs zijn.De ene auteur heeft alles al uitgedacht voor hij schrijft, de andere verzint terwijl hij schrijft. Sommige hebben grootse plannen  want schrijven meerdere boeken per jaar,anderen doen het wat rustiger want werken soms ook nog naast het auteur zijn. Ook kersverse winnaar Jan Van Der Cruysse van de Hercule Poirotprijs kwam even langs.  
813335c81da9be684fda0dc7e2475834.jpg

Na dit gesprek kwam het interview tussen Hilde Vandermeeren en Bram Dehouck waarnaar ik zelf erg uitkeek.

Het nieuwe boek van Bram, Witte Raaf had ik al gekocht en dat van Hilde, Scorpio staat hoog op mijn verlanglijst. Ook dit interview van Bol.com was fijn en het was interessant om te horen dat deze  auteurs graag schrijven rond de vraag waarom een dader iets fout doet dan eerder wie de dader is. Dat is ook de reden waarom ik hun boeken zo graag lees. Deze auteurs schrijven geen klassieke politieroman maar onderzoeken vooral de motieven van de personages. Ongemeen boeiend dus! De discussies waren intrigerend en het decor was mooi (rood en wit) maar de banken zaten niet zo comfortabel.Erg jammer want denk dat lezers soms langer geluisterd hadden anders want het open karakter gaf wel een welkom gevoel.

Na deze babbels gingen we verder met ons boekje en de zoektocht om nieuwe titels te ontdekken en op te schrijven. Doorheen je wandeling op deze beurs kom je ook allerlei wedstrijden tegen en je kan bij vele schrijvers je boeken laten signeren.Zelf had ik geen boeken mee hoewel ik er pas nog gekocht had en heb deze sessies dus overgeslagen. Later thuis had ik spijt en werd er zelfs door schrijvers attent op gemaakt dat ik zo leuke gesprekjes gemist had..Wees dus niet bang om ze te storen,wacht gewoon eventjes op je beurt en stap op de auteurs af want ze kijken juist naar onze bezoekjes uit.

Als je van boeken, allerlei workshops, voorstellingen rond boeken en signeersessies dan moet je zeker naar de Boekenbeurs komen. Je krijgt hier een overzicht van wat het boekenlandschap is en ontdekt niet alleen uitgeverijen en boeken maar ook soms boekgerelateerde dingen zoals bladwijzers en boekentasjes. Voor de kinderen zijn er speurtochten,signeersessies van hun helden, een voorleeshoek kortom er is van alles te beleven en doen voor iedereen…Er zijn zelfs bepaalde themadagen op de beurs.

Persoonlijk mis ik wel de gezelligheid van de vroegere "kleine,typisch gezellige boekenwinkel waar je uren kon snuisteren maar dit is gewoon onze maatschappij nu denk ik...? De Boekenbeurs wordt ook steeds grootser en er valt altijd meer te beleven maar ik mis soms de ziel van boeken. Hoewel wanneer je een auteur of uitgever of andere lezer spreekt dan is de magie er gelukkig wel!

Rond 16u30 verlieten wij de Boekenbeurs met een dubbel gevoel.  Voor ons, kritisch na talloze keren Boekenbeurs, was het leuk maar geen topper... Wel raden we iedereen aan om de Boekenbeurs eens zelf te gaan ontdekken want als je geen lezer bent wordt je er misschien wel een na deze kennismaking..  Moeilijk dus, zegt men niet vaak wat je kent daarvan zie je de schoonheid niet meer?

Nog een kleine tip: "Haal je bonnenboekje af bij het binnengaan" want wij zagen dit pas te laat en verschillende van deze aanbiedingen zijn op de beurs zelf!

Geschreven door Fany van Hemelen



Reacties op: De Boekenbeurs in Antwerpen, een aanrader of niet?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (°1970) studeerde psychologie. Ze schreef 45 kinder- en jeugd...

Bram Dehouck

Bram Dehouck

Bram Dehouck (1978) gaf met De minzame moordenaar (2009) zijn schrijverscarrière...

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...

Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse

Vlaamse thriller-auteur.

Patrick de Bruyn

Patrick de Bruyn

Patrick de Bruyn (1955) werd geboren in Halle en studeerde psychologie en b...

Koen Strobbe

Koen Strobbe

Koen Strobbe, laureaat van de Aspe Award 2015, is wijnbouwer in de Provence en s...