De schat in het klooster - Kevin de Haan
Jullie hebben ze al regelmatig voorbij zien komen, de duo-, trio- en zelfs kwartetrecensies. Soms stuurt de uitgeverij ons een boek toe, maar net zo vaak bespreken we boeken die we al in huis hebben. Deze keer hebben we een duorecensie van De schat in het klooster, het tweede boek uit de Islasec detective-serie en geschreven door Kevin de Haan.
Het beveiligingsbedrijf van de half-IJslandse Laufey Gísladottir wordt door een katholieke woongemeenschap in 's-Heerenberg ingehuurd om het aangrenzende kerkhof te beveiligen tegen vandalisme. De bewoners denken dat de indringers op zoek zijn naar een eeuwenoude schat die, volgens een oude legende, op het terrein verborgen zou liggen. Laufey en haar collega Niels vermoeden echter dat er veel meer aan de hand is in het gasthuis, waar ooit een mysterieuze verdwijning heeft plaatsgevonden. Zou het wat te maken kunnen hebben met de 'witte wieven' die geregeld 's nachts in de weilanden gezien worden? Terwijl Laufey de zaak onderzoekt, is tante Martha vastberaden om de schat zelf te op te graven. Daarbij stuit ze per ongeluk op iets onverwachts...
Over de auteur
Over Kevin de Haan is niet zo erg veel bekend. Hij is in ieder geval 38 jaar en heeft een voorliefde voor volksverhalen, detectiveseries en de boeken van Iain Banks. De logische puzzel die in goede verhalen terug te vinden is, vindt hij het leukst aan detectiveseries. Dat zoeken naar verborgen aanwijzingen om uiteindelijk bij de vraag ‘wie heeft het gedaan?’ uit te komen, is voor hem het meest aantrekkelijke van detectiveverhalen. In zijn eigen detectives probeert hij dit ook naar voren te laten komen. Dat begon in zijn in maart 2018 verschenen debuut, Het bos van de legenden, dat zich in een fictief gebied in De Achterhoek afspeelt. Begin 2019 verscheen het tweede deel van de Islasec-serie, De schat in het klooster. Ook deze detective heeft De Achterhoek als locatie.
Wat vonden wij van De schat in het klooster
Jeanet (***): Dit is voor mij een kennismaking met de schrijver Kevin de Haan en dus ook met het hoofdpersonage Laufey. Er was geen spanning in de trant van eng, maar meer benieuwdheid hoe het precies in elkaar steekt. Het verhaal verveelt geen moment, er zit genoeg actie in. De personen worden goed weergegeven en de verhoudingen zijn duidelijk. De combinatie van het hoofdpersonage Laufey, eigenaar van een beveiligingsbedrijf en haar werknemer Niels, de dataspecialist, vond ik erg goed en ze vullen elkaar perfect aan. Ik heb genoten van het boek en ondanks dat het deel twee is, en ik deel één niet gelezen heb, heb ik niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Maar het maakt me wel nieuwsgierig naar het eerste deel. Omdat het de Islasec-detectives heet, hoop ik dat er nog een vervolg komt, dat zal ik dan ook zeker gaan lezen.
Kees (***): Kevin de Haan heeft zijn verhaal gebaseerd op het voormalige klooster Schaer bij Bredevoort en de legende van een schat die op de plek waar dit klooster stond begraven ligt. Hij begint het verhaal met een proloog en die roept een aantal vragen op. Samen met een aantal plotwendingen zorgt dit voor een lichte spanningsboog. Je wilt weten wat er precies aan de hand is, maar ook hoe alles af gaat lopen. De meest belangrijke personages kwamen ook al in zijn eerste detective voor, maar dat hoeft geen enkel beletsel te zijn om dit boek los van het andere te lezen. Er wordt genoeg over hen verteld om je van hen een beeld te kunnen vormen. Soms heeft het verhaal wel wat mystieks over zich, dat komt natuurlijk door de setting, maar ook door de new age-winkel in ’s-Heerenberg en zijn enigszins excentrieke eigenaresse. Toch vond ik het nergens zweverig, het is gewoon een rechttoe-rechtaan-verhaal. Aan het eind lijkt het verhaal als een nachtkaars uit te gaan, maar de auteur zorgt juist dan voor een verrassing en het wordt uiteindelijk anders dan je zou kunnen vermoeden. Die plotwending komt het verhaal zonder meer ten goede. Al met al vind ik het een waardige opvolger van het debuut van De Haan.
Conclusie: Jeanet en Kees zijn allebei positief over De schat in het klooster. Ze geven aan dat ze nieuwsgierig waren naar hoe het af zou lopen en hoe het precies in elkaar steekt. Ze zijn het met elkaar eens dat er geen zinderende spanning in het verhaal zit en ze staan er zonder meer voor open om (eventuele) andere boeken uit de Islasec-serie ook wel willen/gaan lezen.
Een uitgebreidere recensie van Jeanet lees je hier en van Kees hier.
Tot slot willen we Kevin de Haan hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van een PDF van De schat in het klooster.
Ken jij de boeken van Kevin de Haan of ben je er nieuwsgierig naar geworden? Laat het ons weten.
Namens de Thriller Club,
Jeanet en Kees