De Thriller Club bezoekt Zweden
Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.
Deze maand reizen we af naar Zweden, november is immers Zweedse maand bij de Thriller Club. Met gemak lepelden we tien auteurs op om een reis mee te maken. Twintig titels had ook makkelijk gekund, maar af en toe moeten we ook wat anders lezen.
Reading Challenge Categorieën: #16 een boek dat in 2018 verschenen is, #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
Locatie: Stockholm, vooral het gebouw Rosenbad aan de rivier Norström, waar de minister van justitie haar kantoor heeft
Korte inhoud: Louise Bohman, minister van justitie, krijgt de mededeling dat haar persvoorlichter Anders Heed dood is. Gevallen van het kantoorgebouw van justitie Rosenbad. Is het moord of zelfmoord? Louise is de laatste die hem gezien heeft. Wat is de relatie tussen Anders en haar, waren ze lovers? Iedereen wijst naar haar. Het leven van Louise wordt onmogelijk gemaakt, de politie heeft steeds andere vragen over de laatste uren van Anders. Louise zwijgt, weet het niet. Haar man Rolf en dochter Nora gaan naar een hotel om rust te krijgen. Louise staat er alleen voor. De enige steun krijgt ze van Ellen Tamm, misdaadverslaggeefster voor TV4, die een eerlijke documentaire over haar wil schrijven. Maar ook Ellen heeft spoken uit het verleden...
Reading Challenge Categorieën: #40 een boek dat zich afspeelt op een eiland, #43 een boek waarin religie een rol speelt
Locatie: Een eiland voor de Zweedse kust
Korte inhoud: De net afgestudeerde Sofia Bauman is gefascineerd door Via Terra, naar later blijkt een sekte. De charismatische leider Franz Oswald palmt haar volledig in. Na een mooie zomer verandert alles op het eiland, dat volledig in de mist gehuld raakt. Steeds duidelijker wordt dat de leer van Via Terra niet is wat Oswald pretendeert. Sofia wil alles achter zich laten, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht.
Mening Silvia***: De start van het boek is spannend, beklemmend, mysterieus. De vaart van de eerste bladzijden belooft veel. Deze spanning duurt helaas maar een paar hoofdstukken. Al snel verdwijnt de spanning en kabbelt het verhaal voort. Niet dat het me niet boeit, maar dat komt niet door het thrillereffect. Wel komt het beklemmende gevoel van in een sekte leven en vrijwel geen vrije wil hebben duidelijk over. Het autobiografische effect schijnt hier duidelijk tussen de regels door. Door de authentieke beschrijving van Lindstein gaat het eiland waarop Via Terra gehuisvest is duidelijk leven. Hoewel het verhaal me niet omverblies en ik de echte spanning miste, wil ik, met name door de cliffhanger, een volgend deel toch lezen.
Reading Challenge Categorieën: #1 een dik boek, #25 een boek met diversiteit, #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
Locatie: Fjällbacka
Korte inhoud: Een jong meisje verdwijnt in Fjällbacka, vanaf dezelfde boerderij waar dertig jaar geleden ook een meisje verdween, dat later vermoord is teruggevonden. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd. Hoe dieper ze in de zaak verwikkeld raken, hoe meer ze zich realiseren dat deze ver teruggaat in de geschiedenis. Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw die in de zeventiende eeuw werd beschuldigd van hekserij meerdere gezinnen vervloekt had.
Mening Joyce ****: Heks is alweer het tiende deel in de serie rond Patrick Hedström en Erica Falck. Een dikke klepper dit keer, maar liefst 640 bladzijden voor een indrukwekkend verhaal in het heden, recente verleden en de vijftiende eeuw. Camilla Läckberg is er weer in geslaagd een heerlijke thriller te schrijven. Heks leest als een ware pageturner, je moet gewoon weten hoe het afloopt met het verdwenen meisje, maar vooral ook de andere perikelen in het dorp. De huidige vluchtelingenproblematiek heeft een prominente rol in het verhaal, net als de heksen in de vijftiende eeuw. Het is synoniem aan elkaar en prachtig verwerkt in het verhaal. Heks is een indringend boek op vele fronten, Läckberg zuigt je als het ware in het verhaal en maakt je als lezer heel betrokken.
Reading Challenge Categorieën: #11 een boek van 10 jaar of ouder
Locatie: het dorpje Kaalbringen in Zweden
Korte inhoud: In het rustige provinciestadje Kaalbringen worden in korte tijd drie mensen met een bijl vermoord; een makelaar, een junkie en ex-gevangene, en een arts. Waarom juist deze drie mannen? Een team onder leiding van commissaris Van Veeteren wordt op de zaak van De Hakker gezet. Een van de rechercheurs, de aantrekkelijke en ambitieuze Beate Moerk, ontdekt een link tussen de slachtoffers. Maar voor ze haar ontdekking bekend kan maken, verdwijnt ze spoorloos.
Mening Karina ***: Terugkijkend op de afgelopen paar dagen dat ik dit boek las, moet ik vooral zeggen dat het boek aanvoelt als traag, maar dat het plot goed in elkaar steekt. Er lijkt weinig vaart in het verhaal te zitten en dat komt waarschijnlijk omdat in de 272 pagina’s die het boek telt een maand verstrijkt in het onderzoek, terwijl er vrij weinig gebeurt. Ik las niet eerder een boek over Van Veeteren, maar ik heb wel ontdekt dat het een bijzonder personage is. Een man met groot intellect, die houdt van een goed glas wijn en zijn potje schaken en het vooral van zijn denken moet hebben en de wijze waarop hij door deduceren en reduceren de puzzelstukjes in elkaar legt. Vooral doordat er weinig gebeurt, zal ik niet snel weer een boek van Nesser ter hand nemen, maar voor de lezer van de rustig verlopende spannende roman is dit zeker een aanrader.
Reading Challenge Categorieën: #16 een boek dat in 2018 is verschenen
Locatie: Ormberg
Korte inhoud: Acht jaar geleden vond Malin Brundin in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en wordt deze coldcasezaak opnieuw geopend. Samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren probeert ze de jaren oude moord op te lossen. Hanne doet haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten. Dan verdwijnen zowel Peter als Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput en uitgedroogd teruggevonden, ze heeft geen idee wat er met haar is gebeurd en haar dagboek is verdwenen. Peter wordt nog steeds vermist. Wanneer vervolgens het lichaam van een vrouw wordt gevonden op dezelfde plek waar ooit de overblijfselen van het meisje lagen, wordt duidelijk dat deze twee moorden en Peters verdwijning met elkaar te maken hebben.
Mening Greet ****: Het boek bestaat uit vele korte hoofdstukken en daar hou ik van. Afwisselend doen twee van de hoofdpersonages hun verhaal, telkens in de ik-vorm. Het dagboek van het derde hoofdpersonage speelt daarbij een grote rol. De eerste helft van het boek is nogal langzaam, maar als je niet op zoek bent naar tempo en actiescènes is dat absoluut geen probleem. Grebe schrijft namelijk heel aangenaam, best eenvoudig ook. Dagboek van mijn verdwijning moet het niet hebben van de hoogspanning, wel van de originele opbouw en de goed neergezette karakters. Het verhaal op zich is niet vernieuwend, veel elementen zagen we al eerder. Minnares, het vorige boek dat Camille Grebe op haar eentje schreef, vond ik beter. Toch is Dagboek van een verdwijning nog altijd beter dan het merendeel van de thrillers die verschijnt.
Reading Challenge Categorieën: #29 een boek dat zich afspeelt in een oorlog
Locatie: Stockholm
Korte inhoud: Op de dag in maart 2003 dat de oorlog in Irak uitbreekt, gijzelen twee mannen een bank met daarin de medewerkers en enkele bezoekers. De speciale eenheid die opgeroepen wordt, komt voor een raadsel te staan. Er klopt iets niet aan het gijzelingsdrama, het blijkt niet om een gewone bankoverval te gaan. Het verhaal gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog.
Mening Elly ***: Ik had erg veel moeite om in het boek te konen. Na vijftig bladzijden was ik de draad al kwijt. Zoals de titel al doet vermoeden, heeft de titel Requiem te maken met de muziek die gedraaid wordt bij begrafenissen. Ik vind het onderwerp weliswaar erg goed, maar doordat ik te veel afgeleid werd door de gedachtes van de personages, is het boek voor mij niet gaan leven. De schrijfstijl is lastig en daardoor leest het boek moeilijk.
Reading Challenge Categorieën: #6 het eerste deel van een serie, #20 een doorbraakboek van een bekende auteur, #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
Locatie: Norrköping
Korte inhoud: Nadat ze thuiskwam trof Kersten Juhlén haar man Hans dood op de grond aan. Neergeschoten. Hans was hoofd van de immigratiedienst en alles wijst erop dat hij door een kind is vermoord. Het rechercheteam en Officier van Justitie Jana Berzelius onderzoeken de zaak. Niet veel later wordt er een vermoorde jongen gevonden en bij zijn lichaam treft de politie het moordwapen aan. Als bij de autopsie blijkt dat er een naam in zijn nek gekrast is, krijgt Jana een flashback naar haar eigen verleden. Ze herinnert zich dingen, kan ze niet plaatsen en start een eigen onderzoek. Maar gaat dit allemaal wel volgens de regels?
Mening Kees ****: Al vanaf de eerste zin werd ik bij het verhaal betrokken. Dat komt vooral door de opzet ervan, want het begint niet met een 'voorstelrondje' van de belangrijkste en bepalende personages. Dat gebeurt gedurende de plot. Een goede keuze van Emelie Schepp, want daardoor creëert ze een spanningsveld, maar zorgt ze er ook voor dat je nieuwsgierig wordt. Doordat ze steeds meer over de personages prijsgeeft, worden ze vooralsnog voldoende uitgewerkt. Omdat het verhaal zich in een erg kort tijdbestek afspeelt, heeft het, vooral in de tweede helft van het boek, een zeer acceptabel tempo. De spanning en plotwendingen nemen in die tweede helft toe en daardoor wint Memento ten opzichte van het eerste gedeelte aan kracht. De wisselwerking tussen het heden en verleden zorgen wat mij betreft ook voor een goede spanningsboog, hoewel ik wel in de gaten had wat het verband tussen het 7-jarige meisje uit het verleden en Jana in het heden is. Al met al vond ik dit een prima debuut.
Reading Challenge Categorieën: #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is, #28 een boek van meerdere auteurs
Locatie: Zweden en Roemenië
Korte inhoud: In Småland wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie. Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.
Mening Chantal ****: Ik vond het verhaal langzaam op gang komen. Later is de vlotte, spannende schrijfstijl er weer de oorzaak van dat je het boek niet weg kunt leggen en door wilt blijven lezen. Het verhaal heeft een heel actueel thema: vluchtelingenkinderen en hoe de mensen hier tegenaan kijken. Dat is heel mooi verweven in dit boek, dat heerlijk om te lezen is. De cover is erg mooi en past goed bij het verhaal. Je ziet een meisjesgezicht met daarin verschillende elementen uit het verhaal. Deze cover past ook erg goed bij de voorgaande delen. Het is mooi om te zien dat de uitgever de serie tot één geheel maakt.
Reading Challenge Categorieën: #5 een boek uit de Leesclub Hall of Fame, #6 het eerste deel van een serie
Locatie: Berlijn
Korte inhoud: Het begint allemaal met de executie van drie Amerikaanse burgers in Marrakech en de vrouw die enkele dagen later in Berlijn opduikt en beweert daar meer informatie over te hebben. Ze komt terecht bij het Berlijnse onderdeel van de CIA. Ludwig Licht, ex-Stasi-agent, wordt belast met de bewaking van de vrouw en wordt zo betrokken bij een politiek spel, waarbij iedereen een pion in het speelveld lijkt. Kan Licht zich staande houden en weer boven zichzelf uitstijgen, net zoals vroeger?
Mening Evy **: Ten westen van de vrijheid heeft een interessante opzet voor een thriller, met een verhaal dat spanning en spionage belooft. Ik ben zelf geen spionage-specialist, maar ik sta er ook niet negatief tegenover. Toch kon dit boek me helemaal niet bekoren. Het is ingewikkeld en verwarrend door de vele politieke situaties die snel worden aangehaald, niet verder uitgediept worden en daarna weer vergeten lijken te zijn. Het gaat eigenlijk net zo met de personages. Je krijgt wel een indruk van ze en de opzet is interessant genoeg, maar toch laat de uitwerking te wensen over, met als gevolg dat je geen echte sympathie voor ze gaat voelen. Al bij al leest het geheel erg moeizaam en lijkt het naar het einde van het boek toch meer op een worsteling dan op plezier. Ik weet niet of ik het volgende deel in de serie nog opneem, maar het personage Ludwig Licht prikkelt wel en kan, mits een betere uitwerking, nog erg interessant worden.
Reading Challenge Categorieën: #28 een boek van meerdere auteurs, #33 een boek in winterse sferen
Locatie: Stockholm
Korte inhoud: Als op zekere dag totaal onverwacht een groep van drieënveertig Roemeense kinderen zich melden op het politiebureau van Stockholm en er tegelijkertijd in de catacomben van het ziekenhuis in dezelfde stad een afschuwelijk verminkt lijk wordt aangetroffen, ontstaat er een avontuur dat de lezer versteld doet staan. In een setting zowel in als onder het asfalt van Stockholm raakt het team van commissaris Ewert Grens betrokken bij situaties en persoonlijkheden, waarvoor in het normale dagelijkse leven nauwelijks aandacht bestaat. Ze moeten daarom echt alle zeilen bijzetten om een en ander tot een goed einde te brengen.
Mening Gert ***: Deze vierde thriller van het Zweedse schrijversduo Anders Roslund en Börge Hellström kenmerkt zich door een prettig leesbare schrijfstijl. Er wordt duidelijk gezegd wat er bedoeld wordt zonder het gebruik van overbodige informatie. Ook de uitwerking van de karakters is uitstekend verzorgd. Commissaris Grens komt in dit verhaal prima uit de verf. Helaas wordt net iets te veel nadruk gelegd op de onderliggende boodschap (de situatie van de straatkinderen), waardoor de vaart en de spanning af en toe in het geding komen. Toch heb ik Het meisje onder de straat met veel plezier gelezen en is de interesse in meer werk van deze auteurs er bij mij zeker wel.
Conclusie: Van twee tot vijf sterren voor de tien geselecteerde boeken van Zweedse auteurs. Eigenlijk viel alleen Evy's keuze echt tegen. De andere boeken konden ons allemaal wel bekoren en hebben voor de nodige uurtjes leesplezier gezorgd. Een mooie mix van recente en wat ouders boeken.
Wie is jullie favoriete Zweedse auteur en wat is het beste Zweedse boek dat jullie lazen?
Groetjes
Joyce, namens de Thriller Club